Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

moda na...hałołin;-)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 00:01
    obwieszczam wszem i wobec,że zaobserwowałam dziwne zjawisko- otóż na terenie,
    którym mieszkam pojawiły się dzieciaki zbierające słodycze, więcej powiem-
    zbierające pieniadze! zapukały takie sierotki do moich drzwi, było to to
    dziwacznie poprzebierane, poczułam się chilowo jakbym w JUESEJ
    była...echhh..w ogóle mi się to nie podoba...
    wolę klimat zadumy refleksji w tych dniach niż rozrywki i rozpasania...
    Obserwuj wątek
      • zettrzy Re: moda na...hałołin;-) 01.11.04, 00:12
        pedz takie dzieciatka od swoich drzwi, dokladnie tak jak to sie robi teraz w juesej
        jak juz musza kogos napastowac niech ida do wujka i cioci, nie do ciebie
        sam zwyczaj jest dla mnie obrzydliwy i nie rozumiem, jak rodzice moga na to
        pozwalac, zwlaszcza ze same dzieci czesto nie chca uczestniczyc i dzialaja pod
        presja doroslych
        • Gość: kia Re: moda na...hałołin;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 00:14
          no też przepędziłam, jak tylko ochłonęłam i uprzytomniłam sobie,ż ejednak nie
          jestem w juesej;-)
      • Gość: Stephanie Re: moda na...hałołin;-) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.04, 12:49
        zaduma zadumą a jak by sie celtowie na to oburzyli a co ze starą piekną
        tradycją Samhain buuu
      • Gość: Lenka Re: moda na...hałołin;-) IP: *.chello.pl 01.11.04, 13:35
        Nie otwieram, a jeśli już to przepędzam.Chcą sobie obchodzić haloween,prosze
        bardzo ale we własnym gronie mnie nie muszą w to wciągać.
      • naels Re: moda na...hałołin;-) 01.11.04, 15:14
        > obwieszczam wszem i wobec,że zaobserwowałam dziwne zjawisko- otóż na terenie,
        > którym mieszkam pojawiły się dzieciaki zbierające słodycze, więcej powiem-
        > zbierające pieniadze!

Ech, nie musialas sie od razu czuc, jabbys w JUESEJ byla, zmien tylko pore
        roku... Fenomen bachorow pukajacych do drzwi juz jest, z tego, co mi wiadomo,
        szeroko w Polsce rozpowszechniony w okreslonym sezonie, a nosi on nazwe
        KOLEDNICY. No wiesz, takie obsmarkane, zalosnie zawodzace gowniarze nie znajace
        nawet slow piesni, ale ochoczo wyciagajace raczki "po kolede". No to teraz mamy
        jeszcze dodatkowo halołin.

Przyznam szczerze, ze kompletnie tego nie mogle zrozumiec. Pomijam juz wzgledy
        estetyczne (za czasow mojego dziecinstwa, w malym miasteczku, kolednicy byli z
        prawdziwego zdarzenia - w grupie, poprzebierani, pieknie spiewali, z
        towarzyszeniem gitary czy akordeonu) czy tradycyjno-kulturowe; dziwi mnie
        niepomiernie co innego. W dzisiejszych czasach, w dobie szalejacej histerii
        strachu przed pedofilia - jaki rodzic, na milosc Boska, wypuszcza 8-10-
        cioletniego gnojka z domu, zeby po ciemku, czesto samotnie szwendal sie po
        okolicy i pukal do obcych ludzi?!!
        • b_bb Re: moda na...hałołin;-) 01.11.04, 17:35
          Te dzieciaki, naels, nie pochodzą z normalnych domów. Pod pozorem kolędy (nie
          umieją śpiewać, nie znają nawet słów, nie mają przebrań) żebrzą. Nie jest to
          niczym innym. Patologiczni rodzice są szczęśliwi, że dzieci zaradne i zarobią
          parę groszy. Smutne, ale prawdziwe.
          • miska_malcova Re: moda na...hałołin;-) 01.11.04, 17:52
            helołin mam w głebokim poważaniu
      • zettrzy Re: moda na...hałołin;-) 01.11.04, 20:17
        zebrzace dzieciaczki nie sa czescia starej celtyckiej tradycji, wprost
        przeciwnie zaczely sie pojawiac kilkadziesiat lat temu w zastepstwie takich
        tradycji jak rozwalenie sasiadowi wychodka czy wybicie okien (tradycyjnie
        mowilo sie ze to robota czarownic, diablow i innych sil nieczystych). Zreszta
        one nie zebrza, one wymuszaja na zasadzie "jak mi nie dasz ciuciu to ci obsikam
        drzwi wejsciowe" (trick or treat - ciekawe ze grozba jest na pierwszym
        miejscu). No, pewnie ci rozni pedofile pomysleli o wlasnych "trickach",
        bo "tradycja" jakby zanikala - mnie nikt nie napastowal od jakichs paru lat.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka