Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ubior a osobowosc

25.03.05, 09:11
    Czy ubranie odzwierciedla Nasz charakter?
    Czy kobieta bardzo ruchliwa, enegiczna i lubiaca sport na co dzien ubiera sie
    w stylu sportowym i buty nosi na plaskiej podeszwie?
    Czy wystepuje u was taki zwiazek miedzy Wasza osobowoscia, stylem zycia a
    ubraniami ktore nosicie?
    Obserwuj wątek
      • lucy215 Re: ubior a osobowosc 25.03.05, 09:17
        ha ha ! u mnie jest odwrotnie, tzn strój manipuluje moją osobowoscią- może
        inaczej- postrzeganie mnie przez innych. kiedy mam na sobie dzinsy, jakąs
        bluzkę i sportowe buty, nikt nie da mi wiecej nic 18lat. Kiedyś mi to
        przeszkadzało, ale plus jest taki że moge ubrac na siebie co chcę i nikt nie
        zarzuci mi infantylności :) wystarczy natomiast założyć buty na obcasie,
        inaczej dobrać dodatki, makijaz i już wyglądam na swój wiek. heh ;)
      • vanillaice Re: ubior a osobowosc 25.03.05, 10:02
        Myślę, że tak, przynajmniej u mnie. Oczywiście do pracy muszę sie ubierać
        zgodnie z przyjętymi zasadami tzn. szry kostiumik, biala bluzeczka i czółenka
        na obcasach. Ogólnie jestem energiczną, trochę szaloną osobą, uwielbiam aktywny
        tryb życia, dlatego najchętniej noszę bojówki lub jeansy, kolorowe T- shirty
        lub bluzy i raczej sportowe obuwie. Zdecydowanie nie lubię falbanek, marszczeń
        i innych kobiecych ciuszków, nie pasują do mnie. :D
      • bonzee Re: ubior a osobowosc 25.03.05, 12:27
        Jestem bardzo energiczna (ponoc nie chodze tylko biegam:D), uwielbiam zycie na
        wysokich obrotach...., a chodze na obcasach, nie lubie obuwia sportowego...
        • vanillaice Re: ubior a osobowosc 25.03.05, 15:21
          bonzee napisała:

> Jestem bardzo energiczna (ponoc nie chodze tylko biegam:D), uwielbiam zycie
          na
          > wysokich obrotach...., a chodze na obcasach, nie lubie obuwia sportowego...

No wiesz, :D z obcasami zwłaszcza wysokimi jest tak, że nie każdy umie się na
          nich poruszać... ja na przykład nie potrafię, a w obcasach najlepiej czuję się
          na siedząco....:)
      • Gość: aneczka Re: ubior a osobowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 17:55
        ja mam trochę inny problem, chciałabym przede wszystkim mieć coś oryginalnego w
        znaczeniu jedynego, co nie powieli się w setkach podrobionych fajniej lub mniej
        fajnie na ulicy mego miasta tudzież w mojej licznej od niedawna rodzince -
        szczególne utrapienie to siostra mego męża, która podpatruje moją garderobę i
        co chwilę funduje sobie coś w takim jak nie podobnym stylu, nieraz skomentował
        to już mój mąż, ale jej to nie rusza - odp. - bo jej już dawno też się coś
        takiego podobało - a to spodnie w prążki, a brązowa bluza, a koszulka ze
        śmiesznym dekoltem, a karbowany szalik, a marynarka, a gorseci, a sukienka
        wiązana na szyi, a białe spodnie i tak jeszcze dość długo. Na początku mnie to
        trochę bawiło, zastanawiałam się co będzie następne,ale teraz mam tego
        serdecznie dość co robić pomóżcie!!!!!
        • Gość: Klara Re: ubior a osobowosc IP: 194.63.135.* 25.03.05, 18:23
          Jak to co:))))))))))Kup sobie zbroję:)))))))))) Albo choć koszulke z trupią
          czachą i podpisam: nie plagiatuj!
        • Gość: Evita Re: ubior a osobowosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 19:27
          To miło,że kogoś inspirujesz. nie zlość się :)
      • ladyblue Re: ubior a osobowosc 26.03.05, 14:03
        nie ryzykowałabym tak jednoznacznych zależności ;P

osobowość - w pewien sposób na pewno

ale też sytuacja danego dnia (lub plany na konkretny dzień), miejsce czy
        stanowisko pracy, aktualne samopoczucie... to się w osobowości nie zawiera.

gust i estetyka (w sensie osobistych upodobań), wyczucie kolorów, preferencje
        kolorów/wzorów/tkanin/zestawień - to się moze zawierac w pojęciu osobowość ale
        wcale nie musi (definicji osobowości jest wiele)

co można 100% pewnego powiedzieć np. o dziewczynie noszącej długi czarny
        płaszcz i cięzkie buty - TYLKO tyle że ma na sobie taki płaszcz i takie buty ;P

cała reszta to sterotypy, indywidualne skojarzenia, czynniki kulturowe itp.

stereotypy umożliwiają normalnie funkcjonowanie - co nie oznacza ze nalezy je
        bezkrytycznie stosować.
      • zettrzy Re: ubior a osobowosc 26.03.05, 18:19
        teoretycy przedmiotu wyrozniaja 7 typow osobowosci ciusznych:

1) klasyczka
        2) romantyczka
        3) trendowka
        4) nastrojowka
        5) modernistka
        6) naturalistka
        7) dramatyczka

dwie kobiety o roznych typach osobowsci ciusznej beda wygladac inaczej ubierajac
        sie na identyczna okazje w podobne ciuchy - bo nawet dobierajac zestaw dzinsy z
        bluzka taka np. nastrojowka wskoczy w zuzyte gacie i po chlopsku haftowana w
        kwiatki bluze, a juz modernistka bedzie wolala super proste i idealnie nowe
        dzinsy i koszule o lekko zgeometryzowanym fasonie
        oczywiscie mozna polemizowac co do tego czy tych typow jest akurat siedem i
        akurat te wymienione u gory, w sumie jednak jest cos takiego jak podswiadoma
        preferencja dla okreslonego stylu ubrania
        • ladyblue do zettrzy :) 26.03.05, 18:24
          mogłabyś opisać wyznaczniki tych "osobowości"?
          ot tak, jako ciekawostkę ;)
          • Gość: funghettino Re: do zettrzy :) IP: *.pool82190.interbusiness.it 26.03.05, 18:38
            no wlasnie, czym sie ktory typ wyroznia???
          • zettrzy do ladyblue :) 26.03.05, 18:50
            bylaby z tego cala ksiazka, wiec podam glowne wytyczne:

klasyczka - ponadczasowa i konserwatywna
            naturalistka - bezposrednia, bezpretensjonalna, nisko-wydatkowa
            modernistka - nowoczesna, skromnie elegancka, opanowana
            romantyczka - tradycyjna, nostalgiczna, damowata
            trendowa - jak w nazwie, co na ostatnim wybiegu lub w butikach to na niej;
            zmienia cala garderobe co sezon
            nastrojowa - artystyczna, kreatywna, cyganska
            dramatyczka - musi, bo inaczej nie moze, robic wrazenie; ubrana inaczej

bardzo malo kobiet reprezentuje jeden, czysty typ - na ogol kazda ma jakis
            procent paru typow, sa rozne testy do ustalenia wlasnego profilu (mnie np.
            wyszlo ze jestem 40% dramatyczka, 30% modernistka i po 15% naturalistka i
            nastrojowa - po objerzeniu mojej szafy przyznalam ze cos w tym jest)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka