Gość: Anka IP: *.fhi.pl 10.07.05, 22:48 Czesc dziewczyny, przyjmuja w Orsayu zwroty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzimba Re: ORSAY - ważne ! 11.07.05, 11:41 Każdy sklep ma obowiązek przyjąć towar nawet przeceniony! Czytaj (mam tych materiałów dużo, swego czasu musiałam z nich korzystać): "Czy można reklamować towar przeceniony? Tak. W przypadku towaru niepełnowartościowego sprzedawca musi znakiem X przekreślić cenę właściwą, oraz umieścić pod nią cenę obniżoną. Towar przeceniony możemy zawsze reklamować. Nie można reklamować tylko wady, która spowodowała przecenienie towaru, o ile konsument o tej wadzie został poinformowany. Wszystkie inne wady towaru podlegają ogólnym zasadą reklamacji." "Reklamując towar konsumpcyjny należy dołączyć paragon czy rachunek zakupu, w przeciwnym razie sklep może odmówić przyjęcia reklamacji towaru niezgodnego z umową. Jeżeli zapłata nastąpiła kartą płatniczą, dowód zakupu stanowi bankowe potwierdzenie zapłaty. Konsument nabywając towar przeceniony ma również prawo złożenia reklamacji odnośnie przecenionego towaru, chyba, że został on poinformowany przez sprzedawcę o istniejącej niezgodności towaru z umową, gdy o takiej niezgodności wiedział albo, gdy oceniając rozsądnie o wadzie powinien wiedzieć." Tyle, że tu jest o reklamacji, a Ty zdaje się nie reklamujesz tylko chcesz oddać bo np. ciuch okazał się za mały, tak? W tym wypadku czytaj to: "Towar, który kupiłam wczoraj w sklepie przestał mi się podobać, stwierdziłam, ze jest mi nie potrzebny, chciałabym oddać do sklepu, ale sklep nie chce przyjąć? Obowiązujące obecnie uregulowania prawne nie dają mozliwości zwrotu towaru pełnowartościowego zakupionego w siedzibie przedsiębiorcy (sklepie). Przyjęcie zwrotu nieuzywanego towaru lub jego wymiana na inny jest dobrą wolą sprzedawcy. I tak niektórzy sprzedawcy robią informując, ze u nich mozna dokonać zwrotu towaru w terminie 2,3,7 a nawet 30 dni od zakupu pod warunkiem okazania paragonu i dostarczenia towaru nieuzywanego a często nierozpakowanego. Zawsze warto robiąc zakupy umówić się ze sprzedawcą czy ewentualnie przyjmie zwrot towaru gdy w domu okaze się, ze zakupiliśmy nieodpowiedni rozmiar, kolor, itd. itd. Tylko trzeba przypilnować by sprzedawca odnotował swoją zgodę na paragonie. Towar pełnowartościowy mozna natomiast zwrócić, odstępując od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub przez internet, telefon, sprzedaz wysyłkowa (na odległość). W przypadku gdy konsument zawiera umowę w powyzszy sposób, skutkiem której jest nabycie własności rzeczy ruchomej to posiada on uprawnienia do odstąpienia od tak zawartej umowy w terminie 10 dni od jej zawarcia (poza lokalem przedsiębiorstwa), bądź dostarczenia (zakupy na odległość) bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Nalezy jednak pamiętać o tym, iz konsumentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość wtedy, gdy przedmiotem umowy są nagrania audialne, wizualne, zapisane na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania" Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś