Dodaj do ulubionych

AWOKADO ile kcal?

07.10.04, 20:19
No wlasnie...Zastanawiam sie ile kcal ma awokado, tak z ciekawosci...
Palaszuje codziennie polowke w salatce i to chyba jej
najbardziej "energetyczny" skladnik :)))

Ktoras z Was wie?
Obserwuj wątek
    • moonika_l Re: AWOKADO ile kcal? 07.10.04, 20:41
      jedno srednie awokado o wadze ok. 150 g ma 24g kalorii. Plaster bez skorki
      (100g) 165 kal. No, ale tłuszczu to w nim nie brakuje... niestety - 16,2 g w
      100g czyli mniej więcej tyle, ile w 100g pieczoenego kurczaka (oprócz piersi -
      tam jest mniej tłuszczu).
      M.
      • e_wok Re: AWOKADO ile kcal? 07.10.04, 22:13
        No ale awokado ma duzo jakis tam bardzo pozytecznych skladnikow, ktore
        zapomnialam jak sie nazywaja :-) Zwalczaja te no... wolne rodniki. I awokado
        jest zelaznym skladnikiem wszelkich diet detoksykujacych. Wiec moze ogolny
        pozytek jest wart tych kalorii?
    • polskadunka Re: AWOKADO ile kcal? 08.10.04, 09:04
      Dziekuje za odpowiedzi - mozna na Was liczyc :))

      Ja z awokado z pewnoscia nie zrezygnuje, chcialam sie dowiedziec jak bardzo
      jest kaloryczne tylko z ciekawosci. Tluszcz zawarty w owocach awokado, podobnie
      jak tluszcz ryb, jest bardzo zdrowy ;)) a poza tym wole dodac do salatki owe
      owoce na rzecz mniejszej ilosci oliwy z oliwek :))

      Polecam :)
      Kasia
        • polskadunka Re: AWOKADO ile kcal? 09.10.04, 20:10
          Nie ma sprawy!!!

          "Moja" salatka zawsze ma "skladniki podstawowe" i "wariantowe" - dlatego jest
          rozna w zaleznosci od humoru, zachcianek czy zasobnosci lodowki, a jem ja
          codziennie i wcale mi sie nie nudzi.
          Do "skladnikow podstawowych" naleza: salata (a najlepiej jej 2-3 rodzaje, np
          zielona zwykla lub lodowa, czerwona i rucola), swiezy ogorek, papryka
          (najlepiej juz NIE zielona, wtedy robi sie smaczniej, bo kolorowo), awokado
          MNIAM MNIAM, najesc sie nim nie moge, mowie wam ;)), marynowany czosneczek,
          oliwki oraz prazone nasiona slonecznika, zas skladniki "wariantowe" to np.
          marchewka (krojona w cienkie polkrazki), feta, szparagi (dzis byly ;) ),
          kukurydza z puszki lub groszek, a do salatki na specjalne okazje ananas i
          pieczony w piekarniku a potem odsaczony z tluszczu boczek.
          Salatke skrapiam oliwa z oliwek, odrobina octu balsamicznego, sole i pieprze :))

          Wszystko kroje (salate rwe) wg upodobania i zazwyczaj serwuje do niej pieczone
          piersi indycze (kurze) wczesniej marynowane (tez na rozne sposoby) i sosiki
          np. jogurt nat. z odrobina smietany 12% z curry i odrobina soli (do salatki z
          ananasem i boczkiem ten sos jest najlepszy na swiecie, szczegolnie w polaczeniu
          z drobiem!!!)
          albo odrobina majonezu (tak "na zab" + 2 razy tyle jog.nat + trzy razy tyle
          wschodniego sosu ostro-slodkiego)
          albo zwykly sos czosnkowy
          lub koperkowy, szczypiorkowy...co mi do glowy przyjdzie lub do koszyka "wskoczy"

          smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka