Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

moda polska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:56
    ciekawa jestem dlaczego w Polsce ludzie ubieraja sie tak szaro i jednakowo. w
    kazdym innym panstwie widze pelno osob w ekstrawaganckich, odwaznych
    ciuchach.to mnie wprost uderza, u nas w kraju to niespotykane. i nie jest to
    chyba kwestia pieniedzy ale laczenia roznych rzeczy, jakis ciekawych
    dodatkow. te ich stroje czesto wcale nie wygladaja na drogie. czasem tak
    jakby je sami szyli. nie wiem czy nam brakuje odwagi albo wyobrazni? a jakie
    sa wasze spostrzezenia?
    Obserwuj wątek
      • aniabe13 Re: moda polska 27.08.05, 21:26
        Pytanie gdzie ty tych ludzi w Polsce oglądasz. Już w średniej wielkości
        miasteczku chodzą przyzwoicie ubrane osoby, można trafić indywidualności i
        ekscentryków. A w większych aglomeracjach uważam że już jest jeśli nie światowo
        to na pewno europejsko jeśli chodzi o ubiór. Widzisz to co chcesz zobaczyć.
        Burasy spotkasz i w Nowym Jorku i w Warszawie.
        • jaleo Re: moda polska 27.08.05, 22:33
          aniabe13 napisała:

> A w większych aglomeracjach uważam że już jest jeśli nie światowo
          >
          > to na pewno europejsko jeśli chodzi o ubiór.

No nie, bez przesady. Warszawska ulica jednak bardzo sie rozni od np.
          londynskiej czy nawet berlinskiej. Wiem, ze to jest na tym forum drazliwy
          temat, i nie chce sugerowac, ze w Polsce ludzie ubieraja sie bez gustu itp, bo
          nie o to chodzi - na ogol ludzie, zwlaszcza mlode kobiety, ubrane sa porzadnie
          i gustownie, ale do swiatowych trendow mody ma to sie roznie. Sa np. pewne
          trendy, ktore na tzw. zachodzie sa bardzo popularne, do Polski nie docieraja w
          ogole (np. kitsch), inne z kolei przychodza do Polski po dobrych paru latach
          (np. slawetne na tym forum Ugg boots tudziez Mukluks, branzoletki
          charytatywne), inne znowu poniekad marginalne marki z zachodu w Polsce
          wybuchaja z jakas niezrozumiala sila (buty Puma, firma Jackpot i Cottonfield
          itd).
          Wyczucie stylu wsrod Polakow jest dosc konserwatywne, ubrania powinny "pasowac"
          stylem i kolorem, czesto powtarzana jest np. zasada dopasowywania butow i
          torebki, co np. w swiatowych trendach mody juz dawno zostalo wypchniete z
          obiegu, a wrecz odradzane jako "mamusiowate". Podobnie jest tez z
          dopasowywaniem bizuterii (komplety kolczyki + naszyjnik) itd. Przyklady mozna
          mnozyc. Jest to po prostu odmienne poczucie stylu i estetyki, ktore sprawia,
          ze Polke mozna za granica poznac na ulicy z prawie 100% pewnoscia. Abstrahujac
          kompletnie od rysow, fryzury i makijazu, bo to osobny temat.
      • Gość: Madzia Re: moda polska - upadla :) jaskolka zdechla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 21:49
      • bez_mapy Re: moda polska 27.08.05, 22:42
        Fajnie by było popatrzeć na tak ubranych Polaków:
        men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/S2006MEN/VERSACEMEN/RUNWAY/00040m.jpg
        men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/S2006MEN/VERSACEMEN/RUNWAY/00050m.jpg
        men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/S2006MEN/VERSACEMEN/RUNWAY/00160m.jp
        men.style.com/slideshows/mens/fashionshows/S2006MEN/VERSACEMEN/RUNWAY/00170m.jpg
        • tralalumpek Re: moda polska 28.08.05, 16:32
          nie rozumiem dlaczego w polsce akurat powinien byc promowany styl "wysp
          kanaryjskich"
          co jest dobre w tropiki niekoniecznie musi pasowac do polskiego krajobrazu
          • bez_mapy Re: moda polska 28.08.05, 17:52
            Po pierwsze, u nas też jest lato. Po drugie, to że ubranie jest kolorowe, nie
            znaczy, że jest w stylu "wysp kanaryjskich", a po trzecie, niby dlaczego coś co
            jest dobre w tropiku, jest złe dla Polaków, nie rozumiem... A po czwarte,
            popatrz na ostatnie zdjęcie: Polacy nawet tak się nie ubierają...
          • Gość: aga Re: moda polska IP: *.chello.pl 28.08.05, 21:35
            mi się to w ogóle nie podoba! mimo ze lubię ekstrawagancję
      • zettrzy Re: moda polska 28.08.05, 01:34
        nie wiem czy szaro i jednakowo, ale na pewno niezbyt awanturniczo - w foyer
        teatru nowojorskiego Polke mozna z daleka poznac po stonowanie eleganckiej,
        "niewidocznej" sukni ozdobionej skromnym wisiorkiem i pantoflach dobranych
        kolorem do torebki

co mimo wszystko nie razi, podczas gdy popularny w New Jersey zestaw suknia do
        kostek w kwiatki + adidasy niezmiennie wyglada jakby osoba ta nie miala wlasnych
        ubran i pozyczala od znajomych co akurat mieli pod reka
        co do wyobrazni, to czesto trzeba sie bardziej naglowkowac zestawiajac ubranie w
        jednym kolorze niz komponujac zlepek roznych roznosci
        i jedno zdanie ktore mnie normalnie powalilo:

> te ich stroje czesto wcale nie wygladaja na drogie. czasem tak
        > jakby je sami szyli.

uwazasz ze stroje uszyte przez nas musza wygladac jak jalmuzna z Armii
        Zbawienia? ubranie wlasnej roboty czesto jest drozsze niz gotowe po prostu
        dlatego ze moze byc uszyte z materialow lepszych - i drozszych - niz te uzywane
        przez przemysl

gratuluje odwaznego, pelnego wyobrazni podejscia do szycia
        • Gość: edith Re: moda polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:57
          z tym szyciem to nie zrozumialas o co mi chodzi. nie jestem glupia i wiem ile
          kasy mozna wydac na uszycie czegos samemu. ale wiem tez ze moze to kosztowac
          bardzo malo, bo sama czasem szyje i rozmawialam z ludzmi ktozy to robia.
          wyobraz sobie ze przerabianie starych ciuchow albo zakupionych w lumpeksie moze
          kosztawac duzo taniej. niektore ciuchy widac ze sa stare i zostaly przerobione
          tak ze wygladaja bardzo ciekawe, albo nie sa najlepszej jakosci ale sa fajnie
          zestawione czy ozdobione. rozmawialam z jedna swietnie ubrana dziewczyna i
          okazalo sie ze kosztowalo ja to bardzo malo.moze sie z tym nie spotkalas ale
          mozna sie ubrac fajnie i niedrogo. a szyc nie trzeba odrazu z bardzo dobrych
          materialow czy u drogich krawcow. kup sobie material i uszyj z niego cos
          prostego zobaczymy czy wyjdzie ci drozej niz w sklepie.
          • zettrzy Re: moda polska 28.08.05, 18:28
            Gość portalu: edith napisał(a):

> z tym szyciem to nie zrozumialas o co mi chodzi.

powaznie? bo caly post poswiecasz wyjasnieniu jak to wlasne szycie ma za jedyny
            cel oszczednosc wydatku - czyli uwazasz, ze szyja tylko ci ktorych nie stac na
            gotowe ubrania

kup sobie material i uszyj z niego cos
            > prostego zobaczymy czy wyjdzie ci drozej niz w sklepie.

o prosze, przyklad z zycia, czyli najprostsza suknia wyjsciowa w mojej szafie -
            cos w rodzaju koszulki na ramiaczkach - jest z organzy Ungaro ($500 za metr,
            zuzylam 2,5 metra), na podszewce z jedwabnej satyny ($80 za metr, tylko 2 metry)
            to teraz policz sobie ile kosztowala mnie ta sukienka wlasnej roboty (kosztu
            nici i innych dodatkow nie wliczam)
            wyjsciowa gotowa sukienke tego typu mozna kupic za jakies $100, a w lumpeksie za
            jeszcze mniej
      • Gość: X Re: moda polska IP: *.access.telenet.be 28.08.05, 04:44
        Bylam we Wroclawiu na wakacjach i musze powiedziec , ze bylam zachwycona np ub
        iorem kobiet spacerujacych po parku , karmiacych kaczki na fosie .
        Zadna nie byla w dzinsach , kobiety chodzily w sukienkach po ulicach (lato)
        w Belgii dzins az do wyrzygania na kazda okazje i tu dopiero szarosc panuje !
        Nie wiem skad pisze autorka postu ale ja jak jade z Belgii do Polski to dopiero
        widze roznice w ubiorze na TAK dla Polek , ze az przyjemnie popatrzec , ze nie
        wygladaja szaro
        a w ogole musze cos wpisac bo az mnie reka trzesie : mianowicie trafilam
        dzisiaj na party afrykanskie z okazjii chrzcin czy cos takiego - w jednej
        knajpie byly nagromadzone kobiety w strojach afrykanskich wieczorowych
        moze bylo ich ze 40 co jedna to piekniejsza suknie jak od Diora lub Oscar gala
        co za materialy i kreacje etniczne !
        Patrzylismy z chlopem jak na zoo z rajskimi ptakami i zostalismy zaproszeni do
        srodka i poczestowani pyszna jagniecina i jeszcze jestem pod wrazeniem bo
        czegos piekniejszego w zyciu nie widzialam . To byly Senegalki
      • justys_55 Re: moda polska 28.08.05, 11:07
        O wlasnie, wlasnie, u nas w Polsce przyjela sie czarna moda(glany, dziewczyny
        w czarnych ciuchach, z czarnym cieniem na powiekach, z czarnym lakierem do
        paznokci....) ehh szkoda gadac, ja uwielbiam kolorki, takie razace mniam
        mniam... Tylko jak czasami sobie poszaleje to zaraz jakas sensacje tworza i
        patrza sie jakos dziwnie... pff Mnie to w sumie duzo nie obchodzi, przynajmniej
        zwracam na siebie uwage i ludzie o mnie mowia, a to lubie
        Wiecej kolorow na ulicach, skonczcie z ta czernia i szaroscia!!!
      • przemkowa.b Re: moda polska 28.08.05, 13:39
        O, ja mam odwrotne wnioski...na ulicach polskich miast kolory aż szaleją, a na
        Zachodzie kobiety chodzą po ulicy ubrane tak, jak ja bym nigdy nawet po domu
        się nie ubrała...:)
        • maadz Re: moda polska 28.08.05, 16:27
          no nie wiem czy wszyscy sie tak szaro ubieraja... ja czesto zauwazam na ulicach
          fajnie ubranych ludzi (choc rzeczywiscie sa to, jak ktos wspomnial, zwykle
          mlode kobiety ew. mlodzi faceci z kasą...). tak czy owak mysle ze skoro byt
          kształtuje swiadomosc, to na ekstrawagancję mogą sobie pozwolic zwlaszcza
          zamożniejsze osoby.. a byc moze to wlasnie ich tutaj brakuje. poza tym stroje
          takie jak np. wkleiła linki bez_mapy mi się np. nie podobają, wygladają zbyt
          gejowato wg mnie... :P
        • mena122 zgadzam się z Przemkową... 28.08.05, 18:49
      • inaa1 Re: moda polska 28.08.05, 16:46
        szaro - nie. przecież królują oczo...ne kolorki typu róż.
        jednakowo - zależy gdzie, jaka grupa wiekowa i majątkowa.
      • Gość: agawa Re: moda polska IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:42
        nie dokonca jest tak jak piszesz ,trosze sie ruszylo w tej dziedzinie zwlaszcza
        tego konczacego sie niebawem juz lata...ulice mienily sie feria barw
        pomaranczami ,turkusami,zielenia,brazami,rozami.Jesli zajrzec teraz na koncowki
        wyprzedazy mozna doznac oczoplosu od teczy barw na wieszakach rowniez firmy
        jubilerski funduja nam dosc szeroki wybor kolorowej bizuteri od szucznych
        kolorowych szkielek po naturalne kamienie szlachetne dla bardziej wymagajacych.
        Faktem jest,ze nam polakom ciezko jest przelamac pewien steerotyp i najlepiej a
        moze bezpieczniej czujemy sie w tych naszych szarosciach i czerniach ...latwo je
        zestawic z innym kolorem...sam bardzo lubie czarny kolor tyle ze ze wglendu na
        moj mlody wiek jeszcze wnim dobrze wygladam ale staram sie unikac go na mniej
        oficialnych spotkaniach wybieram czekoladowe brazy ktore bardzo ladnie
        podkreslaja sylwetke i ladnie kontrastuja sie z kazda cera ...natomias tak
        ulubiona przez nas czern bez obrazy paniom powyzej 35 roku zycia jedna dopisuje
        kilka wiosenek a szkoda bo w kazdym wieku kobieta jest piekna i warto to
        podkreslac a nie przytlaczac sie bura koloystyka.
      • bez_mapy Re: moda polska 28.08.05, 18:30
        To ja proponuję taki zestawik np. na randkę:
        www.queenfashions.com/images/costumes/cos_lg_2004/8011.jpeg
        • zettrzy Re: moda polska 28.08.05, 18:45
          takie ciuchy to on jeszcze zedrze i potem bedzie szkoda
          na randke trzeba sie tak ubierac zeby trzeba bylo zdjac samemu, wtedy nic sie
          nie podrze, nie rozerwie, zachowamy wszystkie guziki, suwaki itp.
        • e_katt Re: moda polska 28.08.05, 19:32
          z wyjątkowo polskimi akcentami owocowymi ;-)
          pięknie
      • bez_mapy Re: moda polska 28.08.05, 19:26
        A tak całkiem poważnie, ja bym się ubrała do klubu w coś takiego:
        howcool.com/catalog/popup_images/RM-1151.jpg
        Do tego jakieć oryginalne dodatki... Kurczę, muszę zadzwonić do Schumachera, bo
        u nas czegoś takiego raczej nie kupię:(
        • kate-gun Re: moda polska 28.08.05, 20:33
          typowe lata 80te. dobre na tzw. domowe "kitsch party".
      • jaleo Re: moda polska 28.08.05, 19:31
        Znowu sie dyskusja splaszczyla do kolorowo versus szaro, a to nie o to chodzi
        (przynajmniej mnie nie o to chodzilo).
      • angel-m Re: moda polska 28.08.05, 20:36
        Bo tak jest bezpieczniej, zauważ, ze gdy idzie laska fajnie ubrana to zaraz
        znajdzie sie mnostwo osob, ktore stwierdza na caly glos, ze jest beznadziejna
        albo ze wyglada jak dziwka.
        Bo w pracy, gdy bedziesz sie wyrozniac wygladem to stare baby cie zjedzą z
        zawiści.
        • Gość: Tasha Re: moda polska IP: *.torun.mm.pl 28.08.05, 23:34
          wiecie co byłam dopiero co kilka dni w Paryżu i wracając do domu czułam sie
          jakbym wracała do Rumunii (metafora taka) Nie chce generalizowac ale Polki
          naprawde nie potrafia sie dobrze ubrac. Albo nie przywiazuja do mody wogole
          uwagi albo uwazaja ze ciuchy modne to ciuchy z rynku w ktorych chodzi pół
          osiedla. Mowcie co chcecie ale taka jest prawda. Mieszkam w sredniej wielkosci
          miescie i jest tu niewielka czesc ludzi ktora sie ciekawie ubiera. Polscy
          faceci w wiekszosci o siebie nie dbaja nad czym bardzo ubolewam. Niestety,
          jezeli ktos ubierze sie nieszablonowo, kolorowo, ciekawie, zgodnie z
          obowiazujacymi poza Tuszynem trendami juz jest mierzony wzrokiem i wzbudza
          powszechne zainteresowanie co jest według mnie śmieszne. Facet ktory o siebie
          dba od razu postrzegany jest jako metroseksualny za przeproszeniem pedał. Jak
          juz wspomniałyscie z kasa to nie ma nic wspolnego. Ludzie poprostu wola isc na
          rynek i kupic badziewne łachy niz wyszukac sobie cos ciekawego np na wyprzedazy
          albo w lumpeksie. Mam nadzieje ze za pare lat polskie spoleczenstwo dojrzeje do
          zmiany poglądów w kwestii ubioru.
          Z powazaniem
          Ja
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka