Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Targowanie się

• emilia57 Re: Targowanie się 30.08.06, 18:23
        Ja nie mam do tego talentu i osobiście nigdy się nie targuję. Moja mama natomiast jest w tym naprawdę dobra zawsze dostaje jakieś upusty np. jak kupowałyśmy buty reebok'a dostałyśmy zniżkę o całe 30 zł:P
      • tralalumpek Re: Targowanie się 30.08.06, 18:40
        targowanie sie jest w wielu krajach zupelnie normalna sprawa
        nawet w sklepach gdzie w zasadzie nie ma targowania sie przy pewnej sumie
        zakupow zawsze jest mozliwosc uzyskania rabatu
        kiedys za taka wypowiedz paszczur forumowy zbesztal mnie publicznie ale
        osmielam sie znowu
        • annie_laurie_starr Re: Targowanie się 04.10.06, 07:41
          Chyba targowanie zalezy od jakichs uwarunkowan kulturowych. W Stanach to
          przejaw zlych manier jak pisala zettrzy, ale na Bliskim Wschodzie jest wrecz
          wymagane. Co do krajow Europy Zachodniej - to wiedza lepiej te, ktore tam
          mieszkaja czy to jet dopuszczalne czy nie.
      • martamrs Re: Targowanie się 03.10.06, 15:14
        A czy nie uważacie że rabat za płatność gotówką powinien być we wszystkich sklepach wręcz obowiązkowy? Przecież te parę procent i tak sklep odda firmie obsługującej płatności kartą, a jeśli klient miałby % obniżki to i on byłby zadowolony i pewnie mniej by się targował o ewentualne kolejne obniżki. Ja w sumie bardzo się dziwię, że sklepy wolą dać zarobić za obsługę karty niż klientowi, który następnym razem może kupić gdzie indziej...
        • miang Re: Targowanie się 03.10.06, 15:24
          może wolą nie odstraszać klientów którzy chcą płacic kartą
        • ala1986 Re: Targowanie się 03.10.06, 15:25
          Ale chyba lepiej, żeby więcej ludzi korzystało z kart, w końcu mamy XXI wiek :)
          • annie_laurie_starr Re: Targowanie się 03.10.06, 15:50
            Targowac sie nie mam zwyczaju, ale dostaje czasem rabaty bo jestem po prostu
            bardzo fajna klientka.
      • titta Tak 03.10.06, 17:22
        Dziwne kobietki jestescie. Niby w Polsce biednie i kazdy grosz sie liczy, a tu
        takie uniesianie honorem. Targowac sie? Bo niby jak?
        Fakt - nie targuje sie kupujac za drobna sume (100-200zl) ani w sieciowkach,
        szczegolnie jak za mna stoi kolejka. W butikach, sklepach sportowych i salonach
        pytam sie zwykle o mozliwosc rabatu. I zwykle dostaje. Zdazylo mi sie
        kilkukrotnie kupic np kurtke o 50 zl taniej, plaszcz kiedys o 200 zl. ale
        chodzilam i przymierzalam go przez dobry tydzien.
        Oczywiscie nie jest to klasyczne "przebijanie ceny" rodem z bazaru...
        • titta Re: Tak 03.10.06, 17:23
          I nie ma znaczenia czy place gotowka czy karta.
      • nie-niebieska Re: Targowanie się 04.10.06, 09:57
        nie tyle sie targuje co pytam o rabat, dostaje wiekszy jak mam przy sobie meza
        (ech ten jego urok), wiadomo, ze w sklepach z ciuchami sprzedaja zwykle
        dziewczyny
        czesciej zdarza mi sie dostac rabat w sieciowkach, nawet przy malych ale
        drogich zakupach :)
        • nie-niebieska Re: Targowanie się 04.10.06, 09:59
          j.w. bez znaczenia karta czy gotowka
      • wee_monstar Re: Targowanie się 04.10.06, 10:08
        nie targuje sie jak kupuje ubrania za to czesto jak kupuje starocie czy uzywane
        ksiazki- wlasciwie zawsze nawiaze sie jakas rozmowa i potem sprzedawcy z
        usmiechem sami obnizaja cene albo dorzucaja cos ekstra.
        Rabat dostaje tam gdzie mam karte stalego klienta- np. w Bodyshop- nie wychodzi
        to duzo ale zawsze cos ;)
      • bitch.with.a.brain Re: Targowanie się 04.10.06, 10:46
        jak pracowałam w butiku to była mozliwość udzielenia rabatu przy zakupie za
        gotówkę.I oczywiscie dostawali tylko klienci ktorzy sie zapytali:) więc warto
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka