Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Modne lektury-w..łam się!!!

31.05.07, 10:04
    www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4190213.html
    Przyznać się -kto głosował na PiS??????
    Obserwuj wątek
      • monka_c Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:13
        Ja nie głosowałam na PIS,ale ktoś musiał,skoro wygrali.Nie znam nikogo, kto by
        na nich głosował,albo teraz nie chce się przyznać.
        • iluminacja256 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:17
          Jest taki kawał - szczyt bezczelnosci to zaglosować na PiS i ...wyjechac:)))

Czyli znowu mozna sieusprawiedliwić - elektorat PiS-u jest w UK:))))
          • kum-nye Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 15:08
            A szczyt brawury to zagłosować na PiS i zostać:)
      • hazel_dobkins Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:20
        ..nikt się teraz nie przyzna..podobnie z poparciem dla LPR, Samoobrony..
        ...cóż..po stylu lokalnych rządów Kaczyńskiego w Warszawie można było domyśleć
        się, że polityka zakazu zostanie przeniesiona na skalę ogólnopolską..nie każdy
        zdał sobie z tego sprawę..cóż.."Mądry Polak po szkodzie"
        • magdaksp Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 11:22
          mój mąz iwileu jego kolegów głosowało na pis.głównym argumentem dla nich byla
          dekomunizacja.teraz wiekszosc znich jest wk....... tym co sie dzieje
          • hazel_dobkins Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:19
            Racja Magdo..postulat "budowy Nowej IV RP" był jednym z najbardziej chwytliwych
            haseł PiS-u..chęć dekomunizacji i oczyszczenia z PRLowskiej "pajęczyny"
            (zaniechanej, z różnych przyczyn w początkach lat 90-tych) przyciągnęła wielu
            do tej partii..zresztą ideę tą popierały autorytety naukowe np. J.Staniszkis
            (bardzo sobie cenię jej poglądy)..jednakże ta po "aferze z taśmami i Beger"
            zwątpiła w "czystość" gry tej partii..
            ..gotową koncepcję teoretyczną, popartą analizami oraz propozycje konkretnych
            działań dekomunizacyjnych PiS zaczerpnął z "W uścisku tajnych służb"
            Zybertowicza..konkretne postulaty i rozwiązania są już wcielane w życie..min.
            skrupulatne zajmowanie się tematyką mediów i lustracja środowiska "czwartej
            władzy" jako jednego z elementów postkomunistycznej "pajęczyny
            tudziez "ukladu"..

Fakt Zybertowicz jest pasjonatem penetracji zakulisowych wymiarów życia..ale w
            tym wypadku pasja graniczy z obsesją a w wykonaniu PiS zmienia się w "-
            izm"..wszelkie "-izmy" cuchną "jedyną sluszną Prawdą"

..i czuję że z "uścisku tajnych służb" dostajemy się powoli pod "uścisk PiS"

.. a sytuacja zaczyna przypominać opisaną w "Szewcach"..

..no ale to w końcu forum moda, wiec już kończę tykanie polityki ;)

Pozdrawiam
            • hazel_dobkins Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:28
              książkę oczywiście polecam oraz dyskusje panelowe z prof.Zybertowiczem,,zawsze
              warto poznać inne perspektywy :)abstrah..ąc od oceny jego poglądów to szalenie
              inteligentny oddany pasji badacz.
      • snowbabe Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:25
        Ja dołożyłabym pytanie: Kto nie głosował? Tym miłym ludziom trzeba podziękować
        równie gorąco.
        • aliennis Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:33
          Jak to -szkoła bez "Cierpien" ,"Zbrodni i kary', 'Fausta' ,mojego
          ulubionego "Ferdydurke"..no krew mnie zalewa...
      • sumire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 10:31
        załamujące.
        a z drugiej strony, czy to nie jest trochę ironiczne, że wyrzucili
        Gombrowicza?...
      • papryczka_ag Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 11:16
        Żyjmy w kraju gdzie jest moda na głupotę. Nic w tym dziwnego. Każy dwór ma
        swojego błazna a my pretendujemy do miana tego unijnego....
      • lilivampire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 11:27
        Ja w ogóle nie głosowałam, bo nie przebywałam wówczas w miejscu zamieszkania.
        Wszyscy moi znajomi głosowali na PO. PiS Pis-em, ale nie mamy tez zielonego pojęcia jakby to było za panowania Donalda...
        A co do Kaczek - już chyba Wałęsa był lepszy:)
      • pinkpanther Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 11:55
        ja nie głosowałam i tez nei znam nikogo kto głosował, ale jako że wszyscy moi
        znajomi to młodzi ludzie z wyższym wykształceniem mieszkający w dużym mieście,
        to trudno sie dziwić ;)
        • cantigae Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:01
          Widocznie wygrywa jedynie słuszna linia partii :(:(
        • snowbabe Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:12
          Wręcz przeciwnie. Ja i moi znajomi z wyższym wykształceniem głosowaliśmy
          wszyscy, chociaż kosztowało nas to jazdę do ambasady (drobne 200km).
          I też jesteśmy wykształconymi, młodymi ludźmi i z dużych polskich miast i w
          dużym mieście pracujemy.
          • lilivampire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:24
            i na kogo głosowaliście? PiS, LPR, czy Samoobronę? hihi
            • lilivampire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:30
              e nie, po prostu podświadomie żyjesz w czasach komuny, kiedy to oceniało się w taki sposób jak ty to robisz ludzi, którzy nie głosują
              sorry, ale to nie te czasy
              • snowbabe Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:42
                Głosowaliśmy na PO skarbie.
                To w czasach komuny nie szło się głosować, bo i tak nie było wyboru.
                • agava00 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 22:00
                  a teraz mamy wybór tylko z nazwy

nie poszlismy do wyborow, choc wowczas mialam zamiar (ale pewna nie bylam)
                  glosowac na PO
                  po ogloszeniu wynikow - zalamka, narastajaca po stwierdzeniu (juz dnia
                  nastepnego), ze PO niczym sie nie rozni od PiS

tu nie ma w czym wybierac - takie jest moje zdanie

kazdy dzien i kazde serwisy informacyjne mnie w tym utwierdzaja

---------
                • lilivampire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 00:07
                  chyba masz bardzo złe informacje
        • magdaksp Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 00:17
          wiesz akurat moj mąż jest studentem socjologii,jego znajomi to takze
          wykształceni ludzie (jestem w 99%pewna ze zaden nie ma wyksztalcenia sredniego)
          ,niekoniecznie młodzi ale za komuny duzo wycierpieli .jeden rozwiodl sie z żona
          bo sieokazalo ze ona i tesciowe byli wspolpracownikami,on natomiast dzialal w
          solidarnosci.więc ja sie wcale nie dziwe ze ktos taki nie glosowal na po czy tym
          bardziej sld.
          ale kwestia duzego miasta ma tu znaczenie bo mam znajomych na studiach ktorzy
          pochodza z malych miejscowosci o dziwo nawet nie na pis glosowali tylko na
          samoobrone
      • iga2211 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:10
        Tak sie zastanawiam,ze skoro wszyscy z krorymi mam do czynienia czy stary czy
        mlody,biedny czy bogaty mysla podobnie o kompromitujacej polityce naszego rzadu
        to jakim cudem u diabla udaje sie im przeforsowac takie absurdy?
        • lilivampire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:23
          dziwne, prawda? mam nadzieję, ze już nigdy więcej nie dopuścimy PiSu do władzy
          • aliennis Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:37
            Nie tylko dziwne lecz straszne,absurdalne ;czasami aż chce sie płakać.
            Twinky Winky gej ,najciekawsze i ponadczasowe lektury won,mundurki w
            szkołach ....co jeszcze wymyślą???
          • mangax Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:47
            do władzy dopuszczeni zostali raz i o ten jeden raz za dużo :||

masakra :| co im się nie podobało w tych lekturach? szczerze współczuję
            nauczycielom, którzy muszą się do tych durnych rozporządzeń stosować

aż mi się "coś" dzieje ... rewolucja1 powinno dojść do jakiejś rewolucji! ;P
      • iga2211 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 12:47
        znajac nasza przewrotna nature to to teraz dopiero wycofane lektury zyskaja na
        popularnosci,kazdy bedzie chcial przeczytac cos,co odrzucil Giertych
      • jeriomina Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:01
        Tragedia, ja nie głosowałam w ogóle, zresztą jak cała moje rodzina od lat...
        Boże, liceum bez Gombrowicza, Dostojewskiego, to już nie to samo...
        A te lektury co dołożyli to właśnie są dobre do poczytania w domu dla chętnych:)
        Robi się drugi PRL tylko dla odmiany czarny a nie czerwony...
        • iga2211 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:10
          Ja glosowalam na PO,dlatego teraz mam prawo ostro krytykowac ale tak wogole to
          idac na wybory staralam sie wybrac mniejsze zlo to tez absurd.
          • sumire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:27
            tak, modę na głosowanie popierałabym całym sercem :)
            swoją drogą, ja też głosowałam bardziej przeciwko jednym, niż na drugich.
            szkoda tylko, że tych głosujących przeciwko nie było jeszcze trochę więcej...
        • olesia301 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 08:41
          no to super.
          Proszę zatem nie zabierać głosu w dyskusji skoro nie głosowałaś
      • n_itka Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:30
        ja nie glosowalam, bo fizycznie nie moglam, ale pis mi sie nigdy nie podobal :/
        to jest tragedia moim zdaniem, takie wspaniale ksiazki z naprawde, swiezym,
        krytycznym spojrzeniem... giertych zachowuje sie jakby sie czegos bardzo bal
        naprawde, przypomina mi to polityke totalitarna stalina czy hitlera - otumanic
        spoleczenstwo do tego stopnia, aby wierzylo we wszytki i murem stalo za
        rzadzacymi, popierajac ich w kazdym absurdalnym pomysle
      • lady.k Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 13:38
        Jeśli ktoś w ogóle nie głosował to nie powinien dziś mieć pretensji. Lista
        lektur pocięta przze Romana to dla mnie jeden z większych skandali-odcięcie
        młodzieży od wspaniałych książek to już totalne dno. To mit, ze młodzi ludzie,
        wykształceni, z dużych miast nie głosowali na pis-w czasie wyborów ja i inne
        osoby nie głosujące na pis byliśmy w mniejszości wobec zwolenników pisu-a były
        to osoby z wyższym wykształceniem, nierzadko robiące wspaniałe kariery czy też
        ludzie zasłuzeni. Inna sprawa, ze teraz większość tych ludzi się od tego odcina
        i udaje, że nie wie o co chodzi. Ale proponuję powrócić do tematu forum-czyli
        Mody:)
      • daggy4 strasznie sie ciesze... 31.05.07, 13:44
        ...ze nie mieszkam w polsce
        • envy_me_baby .... nie wierze 31.05.07, 14:43
          jestem straszna idealistka i autentycznie przeraza mnie, ze nie bedzie w kanonie
          ksiazek, ktore leza u podstaw kultury naszego narodu. czyta to sie jak jakis
          kiepski zart. tragedia.

glosowalam na demokratow.
        • kochanica-francuza Re: strasznie sie ciesze... 31.05.07, 14:48
          daggy4 napisała:

> ...ze nie mieszkam w polsce
          w Polsce.
          • papryczka_ag Re: strasznie sie ciesze... 01.06.07, 08:33
            dla mnie ta mała litera pasuje jak ulał
        • hazel_dobkins Re: strasznie sie ciesze... 31.05.07, 15:06

www.youtube.com/watch?v=umxZIDaCeu8

...utwór z albumu "Posłuchaj to do Ciebie" r.1987..
          ..hmm..tekst jakby popełniony przez Kazimierza..wczoraj ;)..
      • kochanica-francuza Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 31.05.07, 14:47
        dlaczego Witkacy, ale Kafka i Goethe???

No dobra, Faust podpisał pakt z diabłem (nie żebym się zgadzała z Romanem, ale
        usiłuję wykombinować DLACZEGO? POURQUOI?)

Ale Kafka? ludzie, co Kafka?
        • envy_me_baby Re: Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 31.05.07, 14:48
          nieciekawa przeszlosc? haha tez kombinuje
          • sumire Re: Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 31.05.07, 15:17
            Kafka?
            za pochodzenie może mu się oberwało...
            • envy_me_baby Re: Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 31.05.07, 15:20
              no wlasnie.

a witkacy to niezle ziolko, wiec pewnie pan giertych jest na NIE.
              zalosne
            • magdaksp Re: Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 01.06.07, 00:13
              za pochodzenie żydowskie?żartujesz prawda?
              jak ktos pisze takie rzeczy to mi sie przypomina jak michnik napisal felieton po
              pobiciu rabina w warszawie.napisał tam ze jak można twierdzic ze Polska jest
              krajem antysemickim skoro prezydent kraju przeprasza rabina za pobicie?
              zgadzam sie...
              • sumire Re: Mogę pojąć, dlaczego Gombrowicz... 01.06.07, 00:18
                ja i owszem, taką przynajmniej mam nadzieję.
                ale nie zdziwiłabym się zbytnio, gdyby któraś z osób odpowiedzialnych za ten cały bałagan myślała właśnie w tym kierunku. swoją drogą, w świetle tego, co się ostatnio u nas dzieje, "Proces" mógł się komuś wydać zbyt wymowny.
        • iluminacja256 Dlaczego Witkacy:) 01.06.07, 10:40
          Dlaczego Witkacy - to juz wyjasniam:)

1) Prawdopodobnie kochanek Bronka Malinowskiego - krótko, ale zawsze prowował
          homoseksualizm i jeszcze o nim pisął co pewien czas!

2) posredni winowajca samobójstwa pierwszej narzeczonej

3) eksperymentator z narkotykami, alkoholem i kobietami, przy tym twórca
          traktatu o narkotykach

4) zyjacy w piekielnie dziwnym związku małzeńskim, gdzie zona mieszkąła osobno
          w Warszawie, a on w Zakopanem

5) Człoweik, który wymógl na zonie aborcję

6)Człowiek, który bezposrednio obserwował w mundurze wojskowym rewolucję
          rosyjska i jej potwornosci - przestrzegał wiec przed kolektywnoscią,
          komunizmem, nacjonalizmem, uniformizacją , upadkiem indywidualizmu - wszystkim
          tym, co Romek wcieliłby chętnie w zycie itp

7)Wreszcie człoweik, który popełnił samobójstwo , znów omal nei wysyłajac na
          tamten swiat swojej kochanki

8) A wreszcie co za gałgan - zakpił sobie do tego stopnia, z ejak jego zwłoki
          sprowadzono na Peksowy Brzyzek w Zakopanem, to okazało sie, ze to wcale nie on,
          cholera jedna!!!

Jak Romkowi ktos to strescił, to Romka szlag trafił !

• hazel_dobkins :).. 01.06.07, 11:04
            ..hehe zapewne ten wielki indywidualista, piewca nieskrępowanej artystycznej
            wizji, nie może podobać się władzy IV RP

..dorzuciłabym jeszcze jeden z cytatów Witkacego, z "Pożegnania jesieni", który
            adekwatnie określa styl polityki uprawianej przez PiS i LPR. Prawda kłuje w
            oczy (?):

"A jednak dobrze jest, wszystko jest dobrze, co?- może nie?
            Dobrze, jest psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!"
            • kochanica-francuza Goethe za Wertera, no co za zmyla 01.06.07, 14:45
              zalozylabym sie, ze za "Fausta"!
      • iga2211 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 15:04
        Dla mnie Giertych jest fanatykiem i mam pretensje do PiS-u,ze dopuscili go do
        wladzy
      • blair_witch_project Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 15:37
        Tytuly mi cos mowia, ale zupelnie nie znam tesci tych niby "dzieł". Nie
        przeczytalam ani jednej lektury obowiazkowej w podstawowce i liceum, ktore
        mialy wiecej niz 50 stron. Nie znosze jak mi ktos cos narzuca, a tym bardziej
        co mam czytac. Jedyne co łyknelam to "Pan Tadeusz", wiec jakby obowiazek
        patriotyczny spełniony. Na studiach tez mi raczej znajomosc literatury nie byla
        potrzebna (politechnika). I tak sie udalo bez poznawania literatury naszych
        polskich i nietylko wieszczy.
        • aliennis Re: Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 16:14
          blair_witch_project napisała:

> Tytuly mi cos mowia, ale zupelnie nie znam tesci tych niby "dzieł". Nie
          > przeczytalam ani jednej lektury obowiazkowej w podstawowce i liceum, ktore
          > mialy wiecej niz 50 stron. Nie znosze jak mi ktos cos narzuca, a tym bardziej
          > co mam czytac. Jedyne co łyknelam to "Pan Tadeusz", wiec jakby obowiazek
          > patriotyczny spełniony. Na studiach tez mi raczej znajomosc literatury nie
          byla
          >
          > potrzebna (politechnika). I tak sie udalo bez poznawania literatury naszych
          > polskich i nietylko wieszczy.

---
          nie ma się czym chwalić....
          • sigrun Re: Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 17:00
            Tiaaaa, dekomunizacja by wprowadzić własną kaczą komunę.
            Za Komuny i PZPR też były zakazane, nieprawomyślne lektury i za przyłapanie na
            czytaniu szło się na "sympatyczną" pogawędkę z funkcjonariuszem UB. Teraz
            klasyka Romantyzmu stała się niewygodna gdyż eksploruje mroczne zakamarki
            ludzkiej duszy, a to nie jest "prawomyślne" w świetle braci K. i księdza
            Rydzyka, ponieważ swą mroczność winniśmy wyplenić batogiem, klęczeniem na grochu
            i tysiącem zdrowasiek do JPII, które - w jedynym słusznym wydaniu jaki narzucają
            mohery - zakrawają o pogaństwo i kult jednostki, nie chrześcijaństwo, niestety :-(
            Tak samo rzekoma dekomunizacja polega za usuwaniu innych i wprowadzaniu tylko i
            wyłącznie "swoich" na wszystkich możliwych wyeksponowanych stanowiskach
            rządowych i w instytucjach państwowych (patrz nagonka na Gronkiewicz-Waltz).
            Właśnie, jestem pewna, że gdyby wygrał Marcinkiewicz, nikt nie zwróciłby uwagi
            nawet na deklarację PIT rzędu 800 zł brutto z półrocznym opóźnieniem ;-PPP
            Fakt, też głosowałam na pana K. w wyborach na prezydenta Warszawy i gorzko tego
            żałuję. I to też jest odpowiedź dlaczego właśnie w Warszawie miał najniższe
            poparcie w wyborach prezydenckich - ponieważ już poznaliśmy się na jego rządach
            w stolicy ;-)
            A wybryki "Lurcha" (Yyyyeeeee....s?) Giertycha są tylko potwierdzeniem tej
            parodii rządów i cenzury tak prymitywnej, że można dostać torsji ;-PPP
          • blair_witch_project Re: Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 18:11
            Moze nie jest to powod do chwalenia, ale jest to dobry przyklad na to, ze niby w
            tej "lepszej" starej III RP mozna bylo bez żadnego wysilku "przeskoczyc" przez
            poszczegolne szczeble edukacji...
            A swoja droga dlaczego ktos mialby zmuszac mnie do czytania ksiazek, ktore mnie
            nudza. Moze powinni, zamiast spisu ksiazek do przeczytania, podac tematy, ktore
            musi zawierac wybrana przez ucznia ksiazka. Wtedy by skonczylo sie czytanie
            opracowan, sciaganie na klasowkach itp. A nauczyciele zwracali by wieksza uwage
            na zrozumienie tematu, stylistyke a nie zajmowali sie testowaniem uczniow
            pytaniami typu:w jaki sposob Mickiewicz opisal wschod slonca, w celu sprawdzenia
            czy uczen dokladnie przeczytal ksiazke...
            • envy_me_baby Re: Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 18:34
              ja tam sie ucze dla siebie, a nie by 'przeskoczyc kolejne szczeble edukacji",
              no ale jak uwazasz...
            • agava00 Re: Nie mam pojecia o jakich ksiazkach piszecie! 31.05.07, 20:26
              >...a nie zajmowali sie testowaniem uczniow...

kiedys dostałam pałe za to, ze streszczajac "Poczatek" zamiast przystanek
              tramwajowy powiedzialam - autobusowy

---------
      • jazza.nova Re: a Kafka za... 31.05.07, 18:23
        'Proces', 'Zamek', za genialne opisy uwiklania czlowieka w biurokracje,
        odgornie narzucone 'prawa' i wszechobecna kontrole. I pewnie za pochodzenie.
      • a.zlota Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 19:25
        Kolejny, kur..., poroniony pomysł Giertycha i jego kliki, wcześniej było już coś
        na temat Brzechwy -też go zjechali za całokształt. co do Ferdydurke i
        Grudzińskiego oraz Dostojewskiego - to ja sobie moich zajęć nie wyobrażam - to
        właśnie one najbardziej zmuszały oporną młodzież do myślenia na lekcjach - to
        były najciekawsze godziny, najwięcej się działo, to są książki po prostu o
        człowieku o życiu -zostało z grubsza najbardziej sztampowe i "suche" tworzywo
        :(((( dramat. Ale teraz to się dopiero zacznie - tanie państwo kur... mać - znów
        sie znajda mądre głowy do pisania nowych podręczników, ktoś to będzie musiał
        recenzowac, dopuszczać do uzytku - czyli własnie nie KTO INNY JAK PAnowie z
        ministerstwa - potem ruszy produkcja - pociagnie po kieszeni - a za jakis czas
        cala szopka zacznie sie od nowa - Powodzenia panowie szlachta - wysiadam normalnie.
        • tenebre Re: Modne lektury-w..łam się!!! 31.05.07, 20:17
          Aż dziw bierze, że na stos nie poszedł Bułhakow i jego "Mistrz i Małgorzata".
          Przecież to propaganda satanizmu w czystej formie!
          ;)
          A tak poważnie to ręce opadają...
          • listekklonu Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 08:39
            A Mickiewicz? Wywoływanie duchów i w ogóle pogańskie wierzenia gdzie się tylko
            da? Ciekawe, czy za niego też się zabiorą.
      • olesia301 Ja głosowałam na PIS i się nie wstydzę 01.06.07, 08:37
        jak wyżej

• olesia301 dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 08:43
        DLACZEGO NIE PIS...

Mój ulubiony argument: `Jest dramat'. Jak wielu jest Polaków mających głęboko
        gdzieś to co się z Polską dzieje pokazuje zawsze frekwencja wyborcza. Ci,
        którzy na wybory nie chodzą to w większości ludzie nieinteresujący się polityką
        w ogóle. Jak wielu takich ludzi wypowiada się potem (choć prawa mieć nie
        powinno) o sytuacji w Polsce. W rozmowie ze znajomym, na imprezie, w pracy,
        mówią: `Daj spokój nic mi nie mów. Po prostu jest dramat. Widzę co się dzieje.
        Sytuacja jest dramatyczna'. Można usłyszeć, że demokracja jest zagrożona, że
        ludziom nie wolno robić tego co chcą, wolności słowa praktycznie nie ma, o
        władzy nie można źle mówić a nawet myśleć źle, że aż strach się bać - jak to
        ujął autor nowego tekstu Lady Pank (kapeli, która za czasów PRL przeżywała
        zresztą swoje najlepsze lata). Problemem chyba najważniejszym jest gospodarka,
        która pada na mordę, jednym słowem: `DRAMAT!'. W człowieku wytwarza się powoli
        poczucie, że cokolwiek złego się stanie - to przez PIS. To wszystko jednak jest
        zrozumiałe. Zewsząd hasła wkładane do chłonącej je jak gąbka głowy. Z
        telewizora, z radia, od mamy, taty, od kolegi, koleżanki, szefa, szefowej.
        Sprzyja temu moda. Taka natura człowieka by iść z większością. Ja też właśnie w
        dużej mierze tym, że więcej ludzi z mojego środowiska deklarowała otwarcie
        poparcie dla Platformy, postawiłem na nią w wyborach parlamentarnych, dokonując
        wyboru spośród PO i PIS. Wybór pomiędzy tymi dwiema partiami wydawał mi się
        zresztą nie tak bardzo istotny, zwarzywszy na planowaną koalicję.
        To samo trwa nadal - w dwa lata po wyborach - i jest przyczyną tego, że
        zwolennicy PIS raczej wolą się nie wychylać. Nie mówię tutaj tylko o sytuacji,
        że siedzisz przy stole z ludźmi, o których wiesz, że są anty, którzy zresztą
        tego nie kryją, bo na nich przecież nikt krzywo nie spojrzy. Mówię przede
        wszystkim o sytuacji, w której osoba popierająca rząd znajduje się życiowo,
        zawodowo w środowisku, które jest anty. Kiedy pracujesz w dużej firmie, przy
        biurku, na którym ci zależy, ale gdzie niestety twój szef z lubością jedzie na
        kaczki przy każdej nadarzającej się okazji, a wtórują mu co zrozumiałe inni
        pracownicy. Ci, którzy siedzą cicho to ludzie mniej lub bardziej popierający
        PIS. To stwarza w człowieku poczucie niepewności, zagrożenia, które nie pozwala
        mówić otwarcie o poglądach politycznych. Odczuwam to niemal codziennie na
        własnej skórze. To jest wielka siła przeciwników Prawa i Sprawiedliwości. A
        medialna akcja `AntyPIS' - na każdym kroku. Albo się to widzi albo nie
        koniecznie. Brzmi to jak teoria spisku, ale nie jest bystrym ten, kto myśli, że
        jest dziełem przypadku na przykład reklama tzw. Szkoły AUTO, organizowanej
        przez Skodę, gdzie mowa jest o złej nawierzchni, o ostrych zakrętach, a
        cudownie manewrująca, radząc sobie ze wszystkim skoda ma numer rejestracyjny
        zaczynający się od liter `PO'. Wchodzę na serwis Onet.pl, zerkam na nagłówki
        informacji, czytam czyjeś cytowane słowa: `Ten rząd zniszczy ten kraj i skończy
        z demokracją'. Błędem było nie kliknięcie dalej, bo wszystko trzeba czytać,
        czytać dokładnie, do końca i w miarę możliwości bez emocji. Cały dzień
        myślałem: `cholera kolejny europejski dziennik jedzie na mój rząd - nie
        dobrze'. W końcu wróciłem do domu, link jeszcze był - takie linki szybko nie
        znikają. Nieporównanie szybciej zniknął ten, w którym mogłem się dowiedzieć, że
        w Rosji piszą o naszym wielkim triumfie w kwestii embarga na mięso i porażce
        prezydenta Putina wiecznie próbującego rozbić Unię. Ale wracając do tego
        pierwszego. Po kliknięciu na ten budzący moją trwogę cytat okazało się, że
        słowa o zamachu na demokrację wypowiedziała Julia Tymoszenko, na Ukrainie,
        atakując ukraiński rząd Janukowycza, lewicowy rząd. Takich przypadków jest
        bardzo wiele. Często są to manipulacje miernej jakości, ale swoje robią.
        Popieranie PIS ma być postrzegane jako coś gorszego, wieśniactwo, głupotę,
        prostactwo. PIS ma być brudny, syfny, obciachowy. Platforma natomiast, a raczej
        niepopieranie PIS ma być OK, fajne, w modzie, czyste i ładne i inteligentne,
        takie z wyższych sfer. Do antypisowskiej akcji dołączają niestety autorytety,
        nieświadome do końca tego co robią, oczywiście często jednak wręcz przeciwnie.
        Biedna Wisława Szymborska. Nasza noblistka, której co jakiś czas podsuwają do
        podpisu jakiś propagandowy list, petycję, proszą o napisanie wiersza, a ona
        biedna musi potem po latach z tego tłumaczyć. Akcja trwa także poza granicami
        Polski, gdzie lewicowe dzienniki usilnie przebarwiają rzeczywistość wspierając
        polską, chylącą się ku upadkowi, zagrożoną jak nigdy lewicę. Na łamach
        europejskiej prasy, ze szkodą, jak się wydaje przede wszystkim dla pozycji
        Polski, ataki formułowali już kilkakrotnie Bronisław Geremek, Adam Michnik,
        Aleksander Kwaśniewski - komentowanie tego `znakomitego' towarzystwa jest
        zbędne.
        Ciężko jest zatem popierać Prawo i Sprawiedliwość osobie, która z polityką
        jedynie przelotnie romansuje, styka się z nią tylko na moment oglądając skrót
        informacji, czy patrząc jednym okiem na nagłówki w serwisach internetowych, czy
        wreszcie słuchając opinii przyjaciół, często już bardziej lub mniej
        zmanipulowanych, więc otrzymując informację przetrawione już w odpowiedni
        sposób. Trzeba naprawdę dużo czasu i energii by nie poddać się mimowolnie
        ciemnej stronie mocy. Jak to powiedział Józef Oleksy (nie zwykły polityk
        lewicy, a minister, Marszałek Sejmu, Premier RP'): `Przekręty szły'. Tego się
        zagłaskać zwyczajnie nie da. Wiele osób na tych przekrętach zarobiło. I te
        osoby musi spotkać sprawiedliwość. Prawo i Sprawiedliwość;). I tyle. Ale
        działania PIS zagrażają nie tylko interesom nieuczciwym. Często zagrażają
        sferom robiącym biznes w sposób uczciwy - zgodnie z tym na co im prawo pozwala.
        Patrz przykład notariuszy. Nie robią nic niezgodnego z prawem. Nie chcą po
        prostu poddać się prawom zdrowej konkurencji, stosują stawki maksymalne za daną
        czynność, a zniżki dają tylko wyjątkowo, stałym klientom. Swego czasu pobili w
        tej kwestii rekord absurdu, podejmując uchwałę, która uznała stosowanie przez
        niektórych kolegów po fachu stawek niższych niż maksymalne za przejaw
        nieuczciwej konkurencji. Na szczęście Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta
        przywołał ich do porządku. Nie dziwi zatem, że notariusze nie chcą słyszeć o
        obniżkach taksy notarialnej, bo kto z nas chciałby zarabiać mniej. Oni po
        prostu PIS popierać nie mogą, bo to byłby czysty idiotyzm. A takich środowisk
        jest wiele. I wielu takim środowiskom zależy zwyczajnie na tym, aby PIS był źle
        postrzegany, żeby taka wpadka jak ta w wyborach z roku 2005 nie powtórzyła się
        w następnych. Żebyśmy nie wybrali ponownie, jak śpiewa Jan Panasewicz z Lady
        Pank - zagrażającego demokracji `drobiu'.
        W medialną akcję przeciw samemu sobie wpisują się niestety mimowolnie
        niemedialni posłowie PIS i denni wręcz medialnie koalicjanci - ale to inna
        sprawa. Nie można zaprzeczyć, że wpadki się zdarzają, że coś można by
        powiedzieć w inny sposób, coś można by w innym tonie zaproponować, a czegoś nie
        mówić wcale, jak na przykład niefortunne stwierdzenie `wykształciuchy', bo to
        przecież skłoniło wielu niezdecydowanych, a mylnie oceniających siebie jako
        wykształconych Polaków do obrażenia się na PIS. To, choć w sposób niezamierzony
        dzieli społeczeństwo na wykształciuchów - wrogów rządu, z lubością mówiących o
        sobie: `Ja jestem wykształcony, to oczywiste, że nie popieram' i prościuchów
        popierających Kaczki. Każdy przecież woli być wykształciuchem niż prościuchem.
        Bardzo zatem ciężko jest popierać PIS w obecnie w Polsce panujących warunkach,
        jeżeli nie potrafimy, nie chcemy, nie mamy czasu, mamy to gdzieś tak naprawdę -
        zagłębić się w to wszystko. Umiejętność przecedzania informacji to wyższa
        szkoła jazdy, bo media to profesjonaliści najwyższej klasy. Przy tej nagonce,
        która im bliżej wyborów
        • papryczka_ag Re: dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 08:51
          a nie można było dać linka, zamiast elaboraty kopiować??
          • flaminia Re: dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 09:35
            papryczka_ag napisała:

> a nie można było dać linka, zamiast elaboraty kopiować??
            >

otoz to...

a dorzuce swoje
            Miara sukcesu i wartosci rzadu danego panstwa jest miedzy innymi poczucie
            sukcesu i satysfakcja narodu (o poparciu nie wspomne:-). Jak na razie, po
            prawie dwoch latach "panowania" PiSu z tego co obserwuje rzad ten traci z coraz
            wiekszym impetem zaufanie wsrod Polakow (podkreslam, to jest subiektywna opinia
            oparta na wlasnych obserwacjach). Kolejnym waznym elementem jest wzrost
            znaczenia ekonomicznego i spadek bezrobocia - jak na razie Polska jest w
            dalszym ciagu na ostatnim miejscu w EU ze swoimi 17% bezrobotnych (czyli w
            ciagu 2 lat nic sie nie zmienilo!). Wzrasta za to znaczenie polskiej sily
            roboczej wsrod zachodnioeuropejskich pracodawcow:-)
            Szukanie winnych zlej slawy PiSu w mediach manipulujacych opinia publiczna i
            jednostkami wplywowymi ma moim zdaniem posmak szukania spisku tam, gdzie tego
            spisku raczej nie ma (chyba, ze zalozymy, ze jednostki wplywowe tudziez
            wiekszosc Polakow nie posiada mozgu i nie potrafi samodzielnie analizowac
            faktow i wyciagac z nich wnioskow).
            I ostatnie - czy naprawde sa jeszcze ludzie, ktorzy uwazaja, ze rzadzenie
            krajem polega na rozliczaniu z przeszlosci czy nagonce na niewygodnych dla
            rzadu ludzi? Przeciez to nie pomoze ekonomii i przysporzy znaczenia wsrod
            ewentualnych partnerow wsrod innych panstw?
            I jeszcze jedno, demokracja nie polega na wprowadzaniu jedynie slusznego
            sposobu zycia czy myslenia, bez wzgledu na to czy dzieje sie to w sferze
            religijnej, pogladow czy tez orientacji seksualnej.

Niestety, nie udalo mi sie zaglosowac, bo siedzialam w akurat sluzbowo w kraju,
            ktory nie ma polskiej ambasady. Zdaje sobie sprawe z tego, ze nie powinnam w
            zwiazku z tym krytykowac rzady PiSu (zwlaszca, ze od wielu lat mieszkam za
            granica). Ale Polska jest moja ojczyzna i boli mnie, ze w ciagu ostatnich dwoch
            lat oficjalni reprezentanci tego kraju (w postaci rzadu czy delegatow unijnych)
            robia z siebie posmiewisko na arenie miedzynarodowej.

Pozdrawiam

Flams
            • lilivampire Re: dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 10:23
              jednoczę się z twoją wypowiedzią
          • olesia301 Re: dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 09:41
            można, przepraszam
            chciałam dopisać, że to nie mój tekst.

nie znam linka, a mam to skopiowane w schowku

• papryczka_ag Re: dlaczego nie PIS.... 01.06.07, 10:13
              ok... wyjątkowo wybaczę
      • iga2211 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 11:59
        Kto ogladal wcoraj "Co z ta Polska",jakie wrazenia po wynikach sondy?Ja za rzad
        od wczoraj wstydze sie jeszcze bardziej.
      • magdaksp Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 12:08
        inna sprawa ze polacy jako naród przekorny moze zaczną czytac te ksiazki
        wywalone z listy lektur...jeden z drugim zaciekawi sie dlaczego je wyrzucono i
        moze nam sie czytelnictwo podniesie:)
        • aliennis Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 12:45
          Niech pójdą na całość i zrobią taki wspólczesny Indeks ksiąg zakazanych ...
          A my zróbmy rewolucje jak w Argentynie i wywieżmy Giertycha na
          taczkach...rozmarzylam się ;-)
          • magdaksp Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 12:56
            oj to by bylo fajnie...
            • sumire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 14:58
              duch w narodzie nie ginie - czytałyście o akcjach księgarń? :)
              • flaminia Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 15:13
                sumire napisała:

> duch w narodzie nie ginie - czytałyście o akcjach księgarń? :)

co, zaczna rozstawiac stoliki z lektura zakazana przed UW jak za dawnych
                dobrych czasow? :-)))

Daj linka, z przyjemnoscia poczytam

F.
                • sumire Re: Modne lektury-w..łam się!!! 01.06.07, 15:19
                  no prawie :)
                  z mojego miasta przykład:
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4193545.html
        • limonka_3 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 02.06.07, 00:58
          bez przerabiania tego w szkole - nie ma sensu...
      • limonka_3 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 02.06.07, 00:56
        to tak jak za komuny tylko TROCHĘ inaczej. ale teraz mnie to bardziej wq...wia
        bo jestem dorosłą i moje dziecko zaczyna edukację :(
        w pierwszej klasie mają być 2 h religii. Nikt mnie nie zapytał czy sobie tego
        życzę, Zero tolerancji! Przed rozpoczęciem roku szkolnego wszystkie dzieci mają
        iść na mszę :( Moje i tak pójdą ale szkoda że ktoś nam to narzuca...
      • ciak1 Re: Modne lektury-w..łam się!!! 02.06.07, 09:16
        wyrzucili wszystko co najlepsze - czyli wszystko czego Romek nigdy nie
        zrozumie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka