Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    26.06.07, 10:31
    Witam, umieszczam moje pytanie tutaj, liczac na fachowa porade ekspertow od
    mody ;) z gory dziekuje! Chodzi o slub.
    Prosze doradzcie, co sadzicie o smokingu przed godz. 18? Co prawda przyjecie
    pewnie zacznie sie ok 18-19, ale slub jest wczesniej. Chodzi o pana mlodego,
    ale rowniez, czy bedac gosciem, wypada zalozyc smoking na slub przed 18-19?
    Tak sobie mysle, ze slub to wyjatkowa okazja i niekonecznie moze musza
    obowiazywac sztywne reguly...?
    Obserwuj wątek
      • mef8 Re: smoking 26.06.07, 10:44
        po pierwsze - wydaje mi sie ze lepiej zapytac o to na forum "slub i wesele"

po drugie - jak dla mnie 18-19 to za wczesnie... moj maz na wlasnym slubie
        wystapil w surducie (18), a potem ok 22 na przyjeciu weselnym w smokingu... ale
        to jedyny znany mi przypadek przebierania sie przez pana mlodego na weselu....
      • grosellina Re: smoking 26.06.07, 10:50
        Uważam, że należy trzymać się reguł:-)
      • edavenpo Re: smoking 26.06.07, 10:57

Tracycyjnie, najwczesniejsza pora na smoking to od godziny 18:00 wiec jesli slub
        zaczyna sie wczesniej to smoking sie nie nadaje.

Co do regul na slubie to jak dla mnie jest to jedna z tych okazji dla ktorej
        warto trzymac sie regul ;-)

---
        <a href="tiny.pl/trmq" targe="_blank">The London Dog</a>
      • top.x Re: smoking 26.06.07, 11:09
        Klasycznie na ślubie pan młody powinien wystąpić w ciemnym garniturze lub fraku,
        białej koszuli, krawacie i czarnym obuwiu. Smoking wolno założyć dopiero po ok.
        19.00.
        Na własny ślub nie zakłada się smokingu - nie należy mylić wesela ze ślubem ;)
        Nie klasycznie - wszystko jest dozwolone, byle nie krzywdziło nikogo ;)
      • eary Re: smoking 26.06.07, 11:17
        Smoking po 18.00
        Na swoj ślub nie pasuje- szczególnie ze teraz długo jest jasno. Inna sprawa
        jeśli macie stylizowany ślub i wesele, np na lata 20. To proszę bardzo, strój
        utrzymuje się w założeniach ogólnych.
        Co do gości- jeśli gość nie jest świadkiem lub jeśli nie jest zbłąkanym
        rycerzem, lub jeśli impreza nie jest z narzuconymi smokingami dla wszystkich
        panów, może czuć się mocno nieswojo otoczony przez panów w krótkich rękawkach i
        krawatach. Gość nie powinien chodzić na śluby w smokingu.
      • basiulek11 Re: smoking 26.06.07, 13:15
        Bardzo dziekuje za dobre rady! Napislam tu, poniewaz na forum slubnym nikt nie
        odpowiedzial na moje watpliwosci. Wykorzytujac Wasza wiedze mam w takim razie
        jeszcze jedno pytanie z wielka prosba o podpowiedzi! Czy pasuje panu mlodemu
        bialy smoking?? Dodam, ze slub jest we wrzesniu (jesli ma to jakies
        znaczenie...).
        • dakota77 Re: smoking 26.06.07, 13:27
          Bedzie za wczesnie na smoking. I dla gosci niepraktycznie, bo powinniscie od nich wymagac, by rowniez zjawili sie w smokingach. Moze pomyslcie o surducie ( mysle o tym, co w Anglii nazywa sie morning suit lub cutaway), typowym brtyjskim stroju slubnym. On nadaje sie na dzien, a wyglada swietnie.
          Biale smokingi kojarza mi sie z kelnerami. W ogole nie lubie panow mlodych w bieli, to nie komunia:-). A juz na pewno nie we wrzesniu, to za pozno na jasny stroj.
      • basiulek11 Re: smoking 26.06.07, 13:26
        Pomyslalam jeszcze o czarnym smokingu z marynarka ze zwyklymi klapami (nie
        szalowymi) i spodniami bez lampasow... Czy to jednak w dalszym ciagu jest
        smoking i nie wypada przed 19...? Jesli dojdziecie do wniosku, ze pan mlody
        nie, to moze ojcom mlodych wypada zalozyc cos takiego..? Z gory przepraszam za
        moja ignorancje ;)
        • dakota77 Re: smoking 26.06.07, 13:28
          Ojcowie musza byc w tym samym stylu co opan mlody, gdy rozwazamy slub w formalnych strojach. Wiec jezeli twoj narzeczony nie ebdzie w smokingu, nie ma powodu by ojcowie byli.
          • dakota77 Re: smoking 26.06.07, 13:31
            Tu masz cos, co ci powinno pomoc- rozpiske, co mozna zalozyc na formalny slub, i co powinna miec na sobie rodzina panstwa mlodych i goscie. Zobaczysz, jakie to skomplikowane i klopotliwe:-). Ale tradycyjne jak najbardziej:-)))

www.jimsformalwear.com/protocol_wed_guides.htm
            • basiulek11 Re: smoking 26.06.07, 13:43
              Poczytalam, reczywiscie trudno trzymac sie tych wszystkich regul, ale dobrze by
              bylo nie zrobic z siebie glupka... Surdut angielski bardzo mi sie podoba, pan
              mlody juz mierzyl i wyglada bardzo korzystnie :) Ale co wtedy tatusiowie, dodam
              z brzuszkami..? W smokingach wygladaliby bardzo elegancko, ale nie wypada...
              nawet w tych smokingach mniej "smokingowych"...? W takim razie tatusiowie
              zwykle garnitury....? Przepraszam, ze tak smece....
              • dakota77 Re: smoking 26.06.07, 13:48
                Jezeli ma byc tradycyjnie i zgodnie z zasadami, ojcowie powinni zalozyc podobne do pana mlodego surduty. To wszystko jest na stronie, ktora ci wkleilam. nie ma mowy o tym, by ojcowie zalozyli smoking w takim przypadku. Zwykly garnitur tez bedzie odstawal stylistycznie.
                • eary Re: smoking 26.06.07, 13:54
                  Słuchaj Dakoty- mądra kobieta z dobrym wyczuciem smaku.
                  Ciągnie cię do smokingów- surduty są ładniejsze. Panowie z brzuszkiem będą w
                  nich też wyglądać korzystniej.
                  Pozostanie elegancko i stylowo. :)

No i to wrzesień.. u mnie na ślubie miesiąc temu lało :) nie zepsuło to imprezy
                  ale biały pan młody mógłby się pobrudzić :D
                • basiulek11 Re: smoking 26.06.07, 13:57
                  Tak wiem, przeczytalam. Ale ojcowie w zadnym wypadku nie zalaza surdutu ani nic
                  podobnego... Poza tym z tymi ich brzuszkami to srednio to widze... Wiec gdy nie
                  zalaza surdutu, smoking nie pasuje, to co...?? Bardzo dziekuje za Wasze
                  sugestie, bo sama sie gubie....
                  • dakota77 Re: smoking 26.06.07, 13:59
                    Powiem szczerze- jezeli nie surduty dla najwazniejszych panow imprezy, to radzilabym ladne garnitury. Przeciez garnitur nie musi byc nudny, mozecie wybrac wersje wyjsciowa, nie biurowa. Wtedy pan mmlody i ojcowie beda w tym samym stylu i nic nie bedzie zgrzytac.

Eary, dzieki za komplement, bardzo mi milo:-)
                    • eary Re: smoking 26.06.07, 14:19
                      prosze- lubie czytac twoje posty i paru innych dziewczyn. Miło widzieć, że ktoś
                      jeszcze ma wyczucie smaku w czasie totalnego rozluznienia obyczajów :)

Co do strojów panów- zależy od konwencji wesela. Myślę, ze jeśli bardzo ci
                      zależy aby Pan Młody wystąpił bardzo elegancko- może być surdut a dla tatusiów
                      wyjściowe, wysokiej jakości garnitury z tej samej palety kolorystycznej. Ale
                      świadek obowiązkowo surdut.
                      • lilianna82 po 18 ! 28.06.07, 18:19
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka