Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Płeć designu

17.10.07, 00:28
    Wszyscy znają z reklam słowa typu "kobiecy samochód", "kobiecy telefon".
    Niektóre modele urządzeń adresowane są do kobiet, mają w zamierzeniu
    przemawiać do kobiecego poczucia estetyki. Ale jakie jest to kobiece wyczucie
    estetyki? Jakie cechy wizualne sprawiają, że dany produkt może zostać nazwany
    kobiecym, a nie męskim? W czym tkwi płeć designu?
    Obserwuj wątek
      • tequilkuk Re: Płeć designu 17.10.07, 02:04
        nie wiem na czym polega plec designu ale ostatnio maz wyjasnial mi na czym
        polega WAF czyli Wife Acceptance Factor, jak sie okazuje wspolczynnik bardzo
        dobrze znany i brany mocno pod uwage przy projektowaniu wszelkiego rodzaju HI-FI
        :) W wielkim skrocie: musi nie tylko dobrze grac, ma tez dobrze wygaldac.
        Inaczej zona nie zgodzi sie zeby stalo w salonie :) Byc moze jest tez dobrze
        znany w innych branzach ...
        • gwynedd Re: Płeć designu 17.10.07, 16:57
          Na pewno jest dobrze znany, sama niedawno widziałam ewidentny przykład
          zastosowania tego współczynnika w praktyce. zestaw kina domowego adresowany do
          pań - www.x250.samsung.pl
          Na tym przykładzie można zaobserwować kilka cech "żeńskiego" designu - miękkie
          linie, smukłe kształty... Tylko kolory mało kobiece, chociaż nie powiem, taka
          głęboka czerń nie wygląda źle sama w sobie.
          • wojtusia Re: Płeć designu 17.10.07, 18:38
            Mimo wszystko od sprzętu wymagam, żeby dobrze grał, chociaż za
            kolumny B&W Nautilus HI-END
            img85.imageshack.us/img85/4049/t1237yw6.jpg
            chyba bym się nie pogniewała dlatego, że je słyszałam, nie dlatego,
            ze kosztują 220.000 ;P
            A gdybym przede wszystkim była wielbicielem muzyki klasycznej
            wybrałabym produkty włoskiej firmy sonus faber
            www.sonusfaber.com/index.html
            Dlatego obrażają mnie sugestie facetów, że dla kobiety sprzęt
            powinien pasować wyłącznie do zasłon ;P
            • gwynedd Re: Płeć designu 19.10.07, 00:15
              Jako prawdziwa audiofilka stanowisz wyjątek, który potwierdza regułę WAF. ;)
              Moim zdaniem najlepiej, żeby sprzęt łączył obie cechy: dźwięk i wygląd. Idealny
              zestaw łączyłby poziom zaawansowania kolumn z Twojego postu i estetykę mojego,
              projektowanego pod WAF. No i kosztowałby nie więcej niż 2000PLN :P
      • axasa2 Re: Płeć designu 17.10.07, 09:17
        wg mnie "miękkość" kształtów, kolorystyka (i bynajmniej nie chodzi
        mi o różowy kolor!), gabarytowość czyli dostosowanie do mniejszych
        kobiecych paluszków, rączek, możliwości atletycznych (lekkość itp.)
      • nessie-jp Re: Płeć designu 17.10.07, 13:50
        Zważywszy, że termin "kobiecy samochód" oznacza obecnie potężny wóz terenowy z
        napędem na cztery koła
        • tequilkuk Re: Płeć designu 17.10.07, 15:24
          Nie tylko w zegarkach. Telefony komorkowe tez dostaja etykietke kobiecych jesli
          sa male i zgrabne :)
      • nessie-jp Re: Płeć designu 17.10.07, 14:08
        Ciąg dalszy:

Tę "płeć wzornictwa" można zauważyć najłatwiej w kolorystyce produktów, które
        zasadniczo są takie same niezależnie od płci noszącego
        • justyn.augustyn Re: Płeć designu 17.10.07, 19:06
          Facetowi tez nikt nie zabroni.
          A ja, kobieta, rowniez musialabym byc pewna siebie, zeby w butach w kwiatki latac.
          :)
      • modliszka24 Re: Płeć designu 19.10.07, 10:08
        wydaje mis ie ze bardziej wtedy sie na nie zwraca uwage bo kobiety wyglad piekny
        wyglad.to samo jest z zegarkami i telefonami
      • gwynedd Re: Płeć designu 31.10.07, 16:07
        Up.
        Kilkakrotnie padły w wątku opinie o szczególnym doborze kolorów i materiałów pod
        kątem płci. Pisano, że mężczyźni wybierają buty w kolorach ziemi, kobiety zaś
        kolorowe, itp. Zgadzam się z tym podziałem, myślę że jest dośc jasny, a Wy jak
        sądzicie? Które materiały, kolory typowo utożsamiamy z mężczyznami, a które z
        kobietami?
        • foamclene Re: Płeć designu 16.11.07, 19:03
          od dziecka nas socjalizuja ze dziewczynki rozowe a chlopy
          niebieskie :)
      • teyoo Re: Płeć designu 31.10.07, 17:42
        Jak się popatrzy na produkty pod kątem tego, dla kogo są projektowane, to można
        dojśc do następujących wniosków:
        - ubrania i buty dla mężczyzn są w stonowanych, 'powaznych' kolorach, dla kobiet
        - wesolutkie kolorki, we wzorki, kwiatki, deseniki, pierdółki - podobnie jak dla
        dzieci (tam też królują misie, żywe barwy, inne takie ozdobniki)
        - często ubrania dla kobiet są doprawione róznymi bzdetami w stylu: piórka,
        cekinki, hafty, guziczki, które niczego nie zapinają, klamerki itp. - męskie
        ubrania sa jakby bardziej eleganckie, mnie pstrokate i utylitarne
        - zegarki dla kobiet mają jajowaty kształt, są złote albo srebrne, koniecznie ze
        wskazówkami i rzadko kiedy mają cyfry.. i są mikroskopijne. Analogicznie, męskie
        zegarki są wielkie jak busola, cieżkie, często 'sportowe', czyli z masą
        niepotrzebnych bajerów
        - samochody dla facetów - duże, duże oraz.. duże:) - dla kobiet - śmieszne
        autka w wesołych kolorkach, małe, żeby dało się łatwo zaparkować
        - sprzęt elektroniczny - dla facetów - dużo bajerów (jak w przypadku zegarków),
        im więcej, tym lepiej, bo można się przed kolegami pochwalić; dla kobiet -
        możliwie najmniej przycisków, żeby kobiecy móżdżek poradził sobie z
        zapamiętaniem, co do czego służy.. no i możliwie w wesołych kolorkach:)
        - film dla facetów? akcja, pościgi, walki.. dla kobiet? łzawe romansidła albo
        "historie z życia wzięte"
        - gadżety - prezenty dla kobiet? kosmetyki, falbanki, szaliczki,
        książki-romanse, kosmetyczki, torebki.. gadżety 'męskie'? scyzoryki (przecież
        kobieta nie potrafiłaby go użyć!), sprzęt HiFi i inny tego typu, zegarek itp
        - komórka - dla kobiety możliwie najbardziej różowy, ozdobiony błyskotkami, z
        klapką.. dla faceta - cegłówa nokii z wieeelką pamięcia na empetrójki, aparatem,
        i innymi wodotryskami

Podsumowując. Projektanci mają mężczyzn za tych, co to muszą nieustannie
        przechwalać się przed kolegami swoim naj - najszybszym samochodem, najwięcej
        bajerów mającą komórką, itp. W sferze ubraniowej - prostota, stawianie na
        praktyczność, wygodę.
        Kobiety wg designerów o niczym innym nie marzą, jak o barwnych, oczojebnych
        kolorach (wersja łagodna - pastelkowe róże i błękity) - od granatu czy ciemnej
        zieleni pewnie by umarły; błyszczących ozdóbkach, desenikach na ubraniu (wg mnie
        to jest swoista infantylizacja - facet w życiu nie ubierze się w skarpetki w
        kwiatki, dla kobiet takowe bywają!), mało skomplikowanych urządzeniach
        (najlepiej niech 'samo' działa). Tak.
        Taki obraz mężczyzn i kobiet mamy, gdy się poogląda reklamy. Dodam jeszcze, że
        te skierowane do kobiet muszą być w cieplutkich barwach i babka gada kojacym
        głosem.. dla facetów wszystko musi być 'kosmiczne', odjazdowe, super-hiper i
        wieczne sportowe odniesienia.

Dla mnie taki podział jest bzdurny. Nie lubię niepotrzebnych ozdóbek
        ubraniowych, sprzęt ma być dobry, a nie prosty (od tego jest instrukcja
        obsługi), z 'kobiecym' zegarkiem zaraz by mnie szlag trafił (nienawidzę braku
        cyfr na tarczy i małego badziewia), samochodziki małe i różowiutkie są feee -
        najlepszy jest wielki piękny ciemnowisniowy Jag:)
        Niech "żyją" stereotypy!:)
        • sappone Re: Płeć designu 16.11.07, 17:25
          > - komórka - dla kobiety możliwie najbardziej różowy, ozdobiony błyskotkami,

Zasadniczo zgadzam się z Twoim wywodem, ale z tą częścią akurat nie. Znam
          mnóstwo telefonów ewidentnie adresowanych do płci pięknej, ale nie różowych.
          Przykład? Choćby Motorola RAZR2 niedawno reklamowana w telewizji. Kobieca, a nie
          różowa, tylko ostra jak brzytwa. (Wybaczcie synestezję, chyba jest zrozumiała?)
          Myślę, że są telefony adresowane do kobiet i do kobiet, nie jest to jedna grupa
          docelowa ale kilka. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka