Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

FARBY DO UBRAŃ

10.12.08, 14:23
    mam głupie pytanie - całkiem niedawno kupiłam czarne spodnie w orsay'u i niestety po kilku praniach wcale już czarne nie są :( bardzo je lubię więc wpadłam na pomysł by je zafarbować, tylko nie wiem w sumie, czy to coś da w tym przypadku, nigdy nie korzystałam z takich farb. ktoś farbował może? efekt jest do pierwszego prania czy można nim cieszyć się dłużej? i - przede wszystkim - gdzie kupię takie farbki w trójmieście? i jakie są ceny? pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś rady :)
    Obserwuj wątek
      • ensoleillement Re 10.12.08, 14:53
        ja kupiłam na allegro, są od kilku do kilkunastu złotych- niestety nie mialam
        jeszcze czasu bawić się w farbowanie więc nie wiem jaki będzie efekt:) ale wg
        ulotki i opisu powinno być ok
      • anulinka88 Re: 11.12.08, 07:39
        Ja farbowałam torbe z tkaniny David Jones. Farbki Kakadu kupilam na Allegro.
        Efekt super- pomimo grubszego materiału (podobny właśnie do takiego spodniowego)
        kolor byl jednolity i ozywiony. Przed wyjęciem torby z barwnika dolałam trochę
        octu, aby kolor nie puszczał w praniu.
        • myszmusia Re: 11.12.08, 08:41
          i t atorba nie brudzi np. ubrań na których jest noszona? czy podczas deszczu?
          • anulinka88 Re: 11.12.08, 11:42
            Ubrań nie brudzi na pewno. Co do deszczu nie mam pewności bo w ulewe jej nie
            nosiłam, ale mały deszczyk zniosła bardzo dobrze. Farbowałam ją rok temu a kolor
            nie wyblakł ani sie nie przebarwił.
            • myszmusia Re: 11.12.08, 17:41
              dzieki
      • gweeny Re: 11.12.08, 17:44
        ja farbowałam kiedyś białe dżinsy na czarny kolor, wyszło całkiem
        fajnie i sporo chodziłam potem w tych spodniach
        nowy kolor był dość trwały

a farbę kupiłam w sklepie ze zwykłymi farbami
        • stworzenje sporo farbowałam 14.12.08, 10:23
          sporo rzeczy farbowałam-jeansy,spódnicę,bluzkę itp., nawet własną suknię ślubną
          :-). Farba w każdym przypadku dobrze trzyma, nie spiera się. Ważne: zerknij na
          metkę z czego owe spodnie są wykonane,te farby oferowane w sprzedaży głównie
          "łapią" tkaniny naturalne. Pozdrawiam.Aha, farbowałam za każdym razem w pralce -
          nic się ona nie brudzi.
          • ensoleillement pralka 14.12.08, 12:11
            no wlasnie, ja mam pewne wątpliwości co do tej pralki, bo mam taka pakowaną od
            góry, nie wiem czy ona działa w ten sam sposób co taka normalna...wiesz coś może
            o tym?:)
            • stworzenje Re: pralka 14.12.08, 12:52
              ensoleillement napisała:

> góry, nie wiem czy ona działa w ten sam sposób co taka normalna...wiesz coś moż
              > e
              > o tym?:)

tak samo pobierze rozpuszczoną farbę jak normalna pralka, tyle że nie podejrzysz
              efektu prze szybę :-). No i w obu typach pralek po farbowaniu warto zrobić cykl
              pranie samą wodą co by dobrze przepłukać, no i ja zazwyczaj po takim farbowaniu
              pranie pierwsze robiłam jakichś ciuchów kolorowych,żeby mieć pewność,że nagle
              białe nie wyjdą z jakąś poświatą koloru :-).
              • ensoleillement Re: pralka 14.12.08, 13:04
                hm no to dobrze że tak piszesz bo już kombinowałam skąd wziąć wielki stołówkowy
                gar:) właśnie nie byłam pewna tego pobierania farby, bo ten dozownik jest w
                innym miejscu i w ogóle, no ale logiczne jest że raczej nie powinno się różnić:)
                chyba zaryzykuję, dzięki:)
                • anja29 Re: pralka 14.12.08, 13:25
                  oooo... to super ze jest coś takiego. Ja od jakiegos czasu noszę się
                  z zamiarem przefarbowania futerka na inny kolor ale nie wiedziałam
                  jak to uczynic:)
                  ale moje futerko jest sztuczne. nie wiecie jaki bedzie efekt, czy
                  wogóle złapie kolor?
                  • ensoleillement Re: pralka 14.12.08, 14:17
                    na mojej farbie jest napisane, ze nadaje sie do naturalnych i sztucznych
                    materiałów. Poszukaj na allegro
                  • stworzenje Re: pralka 14.12.08, 18:22
                    anja29 napisała:

> ale mozamiarem przefarbowania futerka na inny kolor ale nie wiedziałam
                    > jak to uczynic:je futerko jest sztuczne. nie wiecie jaki bedzie efekt, czy
                    > wogóle złapie kolor?

yyy zobacz jaki skład materiału na to futerko jest? Masz fragment jego żeby
                    zrobić test? Dwa jak poliester to za chiny ludowe dostępne farbki w sklepach go
                    nie wezmą :-).
      • lotta1 Re: 15.12.08, 16:30
        A w jakiej temperaturze farbujecie. Chcę zafarbować sukienkę, z metki to 100%
        ramia i temp. prania 30 stopni. A z tego co wiem, jak się farbuje to trzeba
        gotować. Czy są takie farby, które złapią w niskiej temperaturze?
        • ensoleillement Re: 15.12.08, 19:23
          u mnie piszą 90 stopni, i w sumie nie przyszło mi do glowy żeby to
          skonfrontować z temp na metce:) ale płaszczowi chyba nic nie będzie
        • stworzenje temperatura farbowania 16.12.08, 13:17
          lotta1 napisała:

> A w jakiej temperaturze farbujecie. Chcę zafarbować sukienkę, z metki to 100%

można w niższej, w 90 stopni to tylko bawełna. Suknię ślubną farbowałam w
          40stopniach. Farbka była z firmy kakadu i dosłownie do farbowania tzw. na
          zimnego,na mniej niż 90.
      • awioletta Re: 15.12.08, 19:27
        dzięki za dotychczasowe rady :) a gdzie - poza allegro można kupić takie farby (zależy mi na czasie), bo żaden sklep mi nie przychodzi do głowy?:/
      • black_magic_women Re: 16.12.08, 16:02
        sklepy dla plastykow,gospodarstwo domowe itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka