agter 15.05.09, 14:25 Wypada? Chcę założyć buty i dodatki w kolorze szaro-brudnego-różu i czarną sukienkę za kolano. Czy czegoś jeszcze szukać "na szybko"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris87 Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 14:28 Myślę, że czarna sukienka wzbogacona o kolorowe dodatki będzie wyglądała rewelacyjnie na tle wszystkich zielonych/fioletowych/złotych kreacji. W końcu klasyczna mała czarna ;) Choć na niektórych weselach panują wciąż przekonania, że czarny to na pogrzeb, lansowane szczególnie w mniejszych miasteczkach. Więc lepiej upewnij się, czy panna młoda nie ma nic przeciw. Zapytać nie zaszkodzi, a najważniejsza osoba tego dnia przynajmniej nie poczuje się urażona. Odpowiedz Link Zgłoś
agter Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 14:34 No właśnie ja niestety nie znam ani Panny młodej, ani Pana młodego i nie wiem czy przez faceta, który mnie zaprosił, mogę zapytać? To niestety małe miasteczko... Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek solaris 24.05.09, 11:24 solaris87 napisała: >> Choć na niektórych weselach panują wciąż przekonania, że czarny to na pogrzeb, > lansowane szczególnie w mniejszych miasteczkach. Więc lepiej upewnij się, czy > panna młoda nie ma nic przeciw. Zapytać nie zaszkodzi, a najważniejsza osoba > tego dnia przynajmniej nie poczuje się urażona. proponuje zamiast buszowac w necie na stronach o modzie zagladnac na strony z tematami savoir vivre zebys mogla swoje malomiasteczkowe poglady i brak podstaw w wychowaniu nadrobic a jak juz chociaz odrobine te tematy przyswoicz to zastanow sie czy mozesz juz udzielac cennych rad na forach Odpowiedz Link Zgłoś
call-una Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 14:37 mala czarna z jasnymi dodatkami- ok, nie podoba mi sie jak ktos idzie na wesele w dlugiej czarnej sukni -fatalnie potem wyglada na zdjeciach czy filmie... Odpowiedz Link Zgłoś
just-for-fun Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 16:39 Tak, mozna zalozyc mala czarna ale jakies dodatki fajne, dopelniajace sukienke. Ja tez uwazam, ze czarna dlugasna suknia to nie na wesele. Ale co kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 17:12 jeśli ożywisz ją mocno kolorowymi dodatkami to swobodnie możesz iść jako gość, świadkowej w ogóle by nie wypadało się ubrać na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 17:43 Zależy od lokalnych zwyczajów, w niektórych środowiskach czarnej sie nie zakłada, ale - z drugiej strony - akurat mała czarna jest elegancka. Ja bym załozyła. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 17:50 Jak najbardziej można iść.Nie wypada jedynie w bieli. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 18:23 Na wesele nieznanych mi osób nie założyłabym czarnej sukienki. Kogoś może to urazić. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 22:08 według mnie wypoada pod warunkiem, że wesele nie jest w czerwcu , lipcu czy sierpniu = w środku lata Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt za kolano to nie taka mala ta Twoja "mala czarna" 15.05.09, 22:24 cos mi sie zdaje, ze trend promujacy czern na weselach w tym watku chyba powstal na zasadzie "w kupie razniej" i jest raczej promowany przez pretendentki do wielkomiejskosci pierwszego pokolenia.;) Czern jako kolor przewazajacy u kobiety-goscia nie bedacego w zalobie stanowi faux pas, czy Wam sie to podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 22:29 Z sali cię przecież nie wyrzucą. Ale moim zdaniem to totalne lenistwo Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 02:24 Jesienią byłam na weselu w czarnej sukience - lekko za kolano, z bardzo dużym dekoltem, odcinana pod biustem, lekko jakby tulipanowa. Miałam wątpliwości, czy czerń pasuje, czy wypada, ale nie sądziłam, że jest aż tak strasznym grzechem w podobnej sytuacji. Zwyczajnie okazało się w ostatniej chwili, że będę na weselu i naprawdę nie dałam rady rozejrzeć się za czymś sensowniejszym. Zdażyłam jedynie wymyślić kolorowe rajstopy i udało mi się znaleźć kryjące, śliwkowe w bordo, w dosyć ostrym odcieniu. Przypięłam dużą złotą broszke pod dekoltem, wzięłam satynową czarną kopertówkę. Nikt nie był ubrany na czarno, ale ludzie byli w ogóle od Sasa do Lasa; czułam się dobrze, bo okazało się, że to było wesele kameralne, 'klubowe' i wieczorowy strój nie był aż takim kwiatem do kożucha. Jak teraz czytam wasze posty, to może jednak był, nie wiem:/ Ale nie było to zrobione z premedytacją, trudno. Na zdjęciach wyszłam kiepsko, ale imo przez włosy, zaraz po się przefarbowałam;) Chyba zależy czyje wesele, jakie i w czym się naprawdę dobrze czujemy, co do nas pasuje. Ale latem chyba rzeczywiście bym nie poszła w czarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 08:43 nessie-jp napisała: > Nie wiem też , skąd to przekonanie, że stare, dobre obyczaje > koniecznie trzeba łamać i na siłę wprowadzać zamorskie wzorce - > bo skoro w Hameryce chodzą na wesela w czarnych kieckach ... to przecież i w Polsce tak musi być...) Nie wiem, skąd to przekonanie, że czarny kolor nie jest "starym, dobrym obyczajem". Ile lat ma wg Ciebie "stary"? I dlaczego uważasz, że to zamorski zwyczaj? Byłam kilka lat temu na weselu we Włoszech i tam niemal połowa pań była w róznych wariantach czerni Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 15:54 > Byłam kilka lat temu na weselu we Włoszech Ale tu mowa o weselu w POLSCE. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 16:58 nessie-jp napisała: w odpowiedzi na mój post ... > Ale tu mowa o weselu w POLSCE. Wiesz, ogólnie rozumiem, ale skoro pisałać o "zamorskich" zwyczajach, to była informacja, że nie tylko "za morzem" nosi sie czarne. I zapewniam cię, że to bradzo nowa tradycja, żeby tego koloru unikać. Mam przedwojenne i wczesnopowojenne zdjęcia z rodzinnych ślubów i widzę czarne, a przynajmniej bardzo ciemne, sukienki. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 16:59 > Wiesz, ogólnie rozumiem, ale skoro pisałać o "zamorskich" > zwyczajach, to była informacja, że nie tylko "za morzem" nosi sie Pisząc o zamorskich obyczajach miałam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: Wesele i czarna sukienka? 24.05.09, 11:08 bo troche traci ksenofobia. Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 18:33 jolunia01 napisała: > Mam przedwojenne i wczesnopowojenne zdjęcia z > rodzinnych ślubów i widzę czarne, a przynajmniej bardzo ciemne, > sukienki. No tak, na czarno-bialych zdjeciach widzisz kolory a dyskusja o czerni to dla Ciebie dyskusja ciemne-jasne. NO offence, ale ani jeden i drugi Twoj argument przekonuja mnie, ze gadanie w tym watku to wyklad slepego o kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 18:45 jolunia01 napisała: > Mam przedwojenne i wczesnopowojenne zdjęcia z > rodzinnych ślubów i widzę czarne, a przynajmniej bardzo ciemne, > sukienki. Na starych czarno-białych zdjęciach nie jesteś w stanie ocenić czy sukienka jest czarna czy tylko ciemna. Zasada tyczy się wyłącznie czerni (która jako kolor żałoby nie pasuje do wesela), a nie dowolnego innego ciemnego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje do nessie-jp 19.05.09, 23:31 nessie-jp napisała: > (Nie wiem też , skąd to przekonanie, że stare, dobre obyczaje koniecznie trzeba > łamać i na siłę wprowadzać zamorskie wzorce Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: Wesele i czarna sukienka? 15.05.09, 23:14 Wg klasycznych zasad elegancji i savoir-vivre'u bieli i czerni na ślub/wesele po prostu się nie zakłada (oczywiście mowa o kreacjach pań). Nie ma to nic wspólnego z lokalnymi zwyczajami ani z przesądami. Co do małych miasteczek, to chyba tam widac najwięcej czarnych sukienek na weselach;) Zaznaczam, że sama jestem ogromną wielbicielką czerni i małych czarnych:)) Więc będąc w podobnej sytuacji sprawiłam sobie małą czarną w kolorze czekoladowym:)) Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Wesele i czarna sukienka? 16.05.09, 07:24 Moim zdaniem nie za bardzo. Tragedii nie będzie, ale jednak w lepszym tonie byłoby wybrać sukienką w innym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 15:50 jesli juz ma byc mowa o zakazanych kolorach i gafach, to prawdziwa gafa i nietaktem jest, gdy gosc lub (nie daj Boez !!) swiadkowa wystapi w kracji bialej. ten kolor jet zarezerwowany dla panny mlodej. czern na weselu to norlamka, o ile zestaw nie bedzie smutny i zalobny, ale przeciez tetgo mozna bardzo latwo uniknac. czarne kapelusze na weselu, to rzeklabym... szyk ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ding_yun Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 17:23 Jakoś zawsze jak czytam, żeby nie zakładać na wesele czarnej sukienki bo państwo młodzi mogą się poczuć urażeni, to jakoś trudno mi w to uwierzyć. Prędzej osoba w czarnej sukience stanie się obiektem wymienianych półgłosem uwag co bardziej wścibskich gości, niż powodem urazy panny młodej. Jeżeli jest tylko osobą towarzyszącą, mało młodym znaną, to ośmielę się stwierdzić, że zdenerwowana bohaterka dnia nawet nie zwróci uwagi, że ktoś ośmielił się na jej ślub założyć czarną sukienkę. Uważam, że znacznie bardziej nie na miejscu jest biała suknia. Ideologia stojąca za tym, żeby na wesele nie zakładać czarnej sukienki jest jasna - wesele to nie pogrzeb. Ale jeśli sukienka jest przełamana kolorowymi dodatkami, to przecież nie wygląda pogrzebowo za żadne skarby. Odpowiedz Link Zgłoś
nuttyfemale Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 17:46 a ja mam teraz dwa wesela jedno po drugim i zakładam czarna za kolanko, na jedno ramie i z mega kokardą, do tego jakieś "ostre" dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 17:51 ja bylam na weselu, gdzie swiadkowa miala kreacje, ktora smialo okreslilabym slubna (przybyla pod kosciol jako pierwsza i az dech mi zaparlo jak to sie moja znajoma przed slubem "wylasila", jednak z bliska okazalo sie, ze to nie ona) - koloru ecru, z blyszczacego materialu, z koronkami, taka troche w stylu saloonowym, bo kreacja z tylu dluga do ziemi, a z przodu super mini. Mama panny mlodej miala komplet z tafty kremowy - dluga spodnica i do tego efektowny zakiet ze stojacym kolnierzem z organzy. Obie panie jakies 4 razy bardziej atrakcyjne od korpulentnej panny mlodej, ktora poza tym na ich tle wygladala o wiele skromniej, bo miala bardzo prosta, wrecz ascetyczna sukienke. No mnie osobiscie by krew zalala - mamusia w slubnej kreacji i swiadkowa rowniez, do tego swiecaca idealnymi dlugimi nogami. Chyba, ze wszystkie za jednym zamachem na wspolnych zakupach sie zaopatrzyly. Widok byl przekomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda [...] 17.05.09, 18:19 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 18:40 no moze nie wyrazilabym sie az tak krewko (nie moje wesele i nie moja kolezanka ;)) ale po pierwsze wyobrazajac sobie taka sytuacje pomyslalabym podobnie (szczegolnie o durnej mamunci), po drugie bawi mnie opowiesc o tym -przynajmniej wesele nie bylo nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 18:49 ja szczerze mowiac nie wierze, ze nie bylo w tym zadnych podtekstów - tzn. szczera przyjaciolka i kochajaca matka powinny wiedziec, ze takiego stroju po prostu nie wypada wlozyc. wydaje mi sie, ze obie szly tym samym tropem - niemozliwe, zeby moja kopciuchowata corka i "gorsza" przyjaciolka grala pierwsze skrzypce, po prostu nerwowo nie wytrzymaly, nie przewidzialy tylko, ze znajda godna rywalke w przyjaciolce/matce panny mlodej. A jak zobaczylam zdjecia z slubu "najblizsza rodzina i swiadkowie", to myslalam, ze padne na zawal ze smiechu, wygladalo to jak potrojny slub. Szkoda tylko, ze zadnej awantury nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Wesele i czarna sukienka? 18.05.09, 00:45 no cóż. Chyba Twoja kolezanka lekko niemyslaca jest. Bo nie bierze sie na swiadkowa nie tyle ladniejszej od siebie (bo czemu nie) ale na pewno nie taka babe, co nie ma wyczucia i prycmi panne mloda swym strojem. A gdybym mial matke, ktora bym podejrzewala o ww. wystep, to bym jej na wlsny slub nie zaprosila. I juz. A poza tym to idea szykownych wesel mnie smieszy. Nie musicie sie ze mna zgadzac, ale moim zdaniem gdy forma przyslania tresc to kazda impreza staje sie karykatura samej siebie: czy to napuszone wesele czy skomercjalizowane boze narodzenie. Ot tak mi sie po polnocy rzucilo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: Wesele i czarna sukienka? 18.05.09, 14:29 ja tez mam pare takich przyjaciolek, ktore moge smialo podejrzewac o podobne zamiary, widac juz chcoby po tym, jak sie zżymają na widok mojej nowej fryzury czy jakiegos ladnego stroju, od razu wiem, ze moimi swiadkowymi by nie zostaly, zreszta nie tylko z tego powodu. A co do drugiej uwagi, to w pelni sie zgadzam, bylam osoba tow. brata pana mlodego (kolega z liceum mnie poprosil, panne mloda znalam skadinad) i tylko slyszalam, ile to wesele nie kosztowalo, a ile ze strony mlodej, ile mlodego, ze nawet nie chce wiedziec, ile zaplacili za owy palacyk, a ile za hotel. Inni znajomi wzieli 25tysiecy kredytu, a po slubie mieszkali w mieszkaniu z rodzicami, ja juz bym wolala miec na wynajmowanie mieszkania przez pare lat. Smieszy mnie to, ale ludziom odbija korba, bo im sie wydaje, ze jak nie bedzie palacyku, hektolitrow wodki i ton zarcia, to sie komus cos stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Wesele i czarna sukienka? 18.05.09, 22:59 tez mialam taka... przyjaciolke. Przez 15 lat. Az kiedys z zazdrosci jej zyłka pękła i pokazała, po co jej była ta przyjazn. Dziwne, bo i ja mialabym jej czego zazdroscic, ale chyba nie o to chodzi? Smutne dosc. Taa, kredyt na wesele. Pelny debilizm. IMO imprezy sie robi ze srodkow wolnych. A mieszkanie z rodzicami to pierwszy krok do malzenskiego piekla. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wesele i czarna sukienka? 17.05.09, 19:27 > młodzi mogą się poczuć urażeni, to jakoś trudno mi w to uwierzyć. Prędzej osoba > w czarnej sukience stanie się obiektem wymienianych półgłosem uwag Bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Wesele i czarna sukienka? 19.05.09, 23:34 sankanda napisała: > jesli juz ma byc mowa o zakazanych kolorach i gafach, to prawdziwa > gafa i nietaktem jest, gdy gosc lub (nie daj Boez !!) swiadkowa > wystapi w kracji bialej. ten kolor jet zarezerwowany dla panny i niestety mimo,że to jest nie teges to coraz więcej świadkowych takowych widzę!! Naprawdę idzie się pogubić która to młoda, chyba chcą koniecznie być na językach co by młodą przyćmić hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamagic Re: Wesele i czarna sukienka? 18.05.09, 23:59 wg mnie wypada, ale ja bym załozyła czerwone buty :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna1232 Moja własna teściowa przyszła na moj slub 19.05.09, 09:57 w czarnej kreacji. I co mam o tym myslec? Jest kobietą raczej nieszczuplą, czy powinnam miec do niej zal ze nie zalozyla rozowej badz blekitnej garsonki w duze kolorowe kwiaty? Gdybym teraz brala slub to zyczylabym sobie aby w miare mozliwosci goscie ubrali sie na czarno lub bialo. Poprostu elegancko. Jak teraz ogladam zdjecia z wesel w jakich mialam mozliwosc uczestniczyc w zeszłym roku to widze podskakujace kolorowe pacynki "wieś tanczy i spiewa" a co najwazniejsze Młodzi poprostu zginęli w tym tłumie seledynkow, rozow, taft, poluskujacych cekinow i podszewek. Ja osobiście pojawialam sie na kazdym z 4 wesel w czarnych sukienkach, mało mnie obchodziły spojrzenia babci, cioć czy sąsiadek. Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Moja własna teściowa przyszła na moj slub 19.05.09, 21:29 > Ja osobiście pojawialam sie na kazdym z 4 wesel w czarnych > sukienkach pazury tez czarne sądząc po stylu wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna1232 Re: Moja własna teściowa przyszła na moj slub 23.05.09, 00:31 vickydt napisała: > > Ja osobiście pojawialam sie na kazdym z 4 wesel w czarnych > > sukienkach > > pazury tez czarne sądząc po stylu wypowiedzi. > jedyne co moge napisac to zgodnie z twoim lub zapozyczonym mottem powinnas (wnosze ze jestes female) mocno do ziemi sie sklonic :) I’m There is life there is art and in between is fashion Odpowiedz Link Zgłoś
vickydt Re: Moja własna teściowa przyszła na moj slub 23.05.09, 01:24 wróć to tempo, tym razem po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna1232 Re: Moja własna teściowa przyszła na moj slub 23.05.09, 11:57 przeczytaj swoja syngaturke to MOZE zrozumiesz a jak nie to nie piszesz rzeczy ktorych nie rozumiesz? (ty jestes facet czy kobieta, poniewaz roznie piszesz?) Odpowiedz Link Zgłoś
vivi-anne Re: Wesele i czarna sukienka? 19.05.09, 10:35 Czarnej sukienki nie wypada założyć na ślub i wesele. Kolorowe dodatki nic nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: Wesele i czarna sukienka? 19.05.09, 21:43 Wypada. Sama byłam na weselu kuzynki w czarnej spódnicy do kolan i czarnym, eleganckim topie, przełamałam wszystko złotymi dodatkami. Nikt nie rzucał pod moim adresem kąśliwych uwag ani spojrzeń. Wyszłam z założenia, że nie będę tracić pieniędzy na jakąś super-kreację, zwłaszcza, że przez 22 lata życia byłam na dwóch weselach :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Wesele i czarna sukienka? 19.05.09, 21:56 Czarny ze złotem, zwłaszcza starym złotem wygląda świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka.ma [...] 19.05.09, 22:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_panna Re: Wesele i czarna sukienka? 22.05.09, 13:37 ja już nie raz byłam na weselach w czarnych sukienkach. Dobrze dobierz dodatki, żeby trochę kolorów wprowadzić i będzie super. Tematów czy wypada, czy nie wypada czarną sukienkę na ślub i wesele założyć jest mnóstwo. Ja uważam, że jak najbardziej wypada. Diabeł tkwi w szczegółach i w fasonie. Ładny, kobiecy krój to sekret dobrej kreacji. Niektóre sukienki w kolorze czarnym, tak jak w każdym innym, nie nadają się na ślub, a niektóre są świetne. Z czarnych nadających się na ślub polecam te: www.allegro.pl/item635018814_cudne_suknie_mala_czarna_r_38_445343_nowa_kolekc.html www.allegro.pl/item642016872_victoria_s_secret_luksus_mala_czarna_sukienka_s_6.html www.allegro.pl/item633548570_mala_czarna_z_victoria_secret_r_m.html www.gendai.pl/product_info.php?cPath=5&products_id=708 www.gendai.pl/product_info.php?cPath=5&products_id=345 www.gendai.pl/product_info.php?cPath=5&products_id=491 www.cogdziezaile.pl/index.php?p=13407 www.cogdziezaile.pl/index.php?p=12701 Odpowiedz Link Zgłoś
mili_vanili Re: Wesele i czarna sukienka? 23.05.09, 23:22 przeszło 3oo wyników na forum moda hasło: czarna sukienka na wesele tiny.pl/3qw6 Odpowiedz Link Zgłoś
mami7791 Re: Wesele i czarna sukienka? 31.05.09, 12:37 A ja uważam, że czerń to klasyka i pasuje niezaleznie od okazji. Rzeczywiście funkcjonują jakies dziwne zabobony odnośnie czerni na weselach, ale zawsze można je rozjaśnić dodatkami, bądź jasnym szalem. A jeśli jakaś przyszła mama wybiera się na wesele i ma problem z garderobą, to polecam sukienki firmy Haltex na przykład satynowe, które z powodzeniem można nosic również po ciąży. Sprawdźcie same na ich stronie internetowej haltex.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś