Dodaj do ulubionych

stelaz podtynkowy

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 21:29
witam,
mam kolejne pytanie, tym razem a propos stelazy..
jak one dokladnie sa montowane? i czy dostane stelaz ktory nie jest montowany
do sciany a przynajmniej glowna sila jest oparta na dole? chodzi o to by
stelaz moc wmontowac w sciane g-k.
pzdr
dok
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Re: stelaz podtynkowy IP: 5.1.* / *.de.ibm.com 14.02.05, 12:29
      tak - to sa wlasnie stelaze do zabudowy g-k
      • Gość: Jacek Re: stelaz podtynkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:57
        Z tego co zrozumiałem to Dok pytał/a o coś innego. Nie chodzi o zabudowę płyta
        gk tylko o przymocowanie takiego stelaża do takiej płyty i potem obudowanie go
        (tak aj to zrozumiałem)
        Pozdrawiam
    • Gość: Piotruś Pan Re: stelaz podtynkowy IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 11.03.05, 17:47
      nie ma takich ponieważ siła nacisku przenosi się od sciany
      • admar0 Re: stelaz podtynkowy 12.03.05, 17:25
        Oj widzę że mało wiecie o stelażach podwieszanych, więc Wam podpowiem (jest to
        narysowane w każdej instrukcji montażu).
        Oczywiście że można zamontować stelaż w ścianie zbudowanej z płyt g/k na
        profilach stalowych.Górę stelażu należy zamontować nie do tyłu lecz do boku np
        sąsiadującego profilu "C" lub "U" a najlepiej do "UA",to taki specjalny profil
        z grubej blachy (wzmacniający).
        • Gość: Piotruś Pan Re: stelaz podtynkowy IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 12.03.05, 17:32
          Oj znam się trochę na tym bo jestem z branży,nie ma mowy o takim montażu bo to
          się poprostu wyrwie jedyna możliwość to jak podają w instr. mont. przymocować
          do ściany sąsiadującej jeżeli takowa jest ale myślę że autorowi chodziło o
          bezpośredni montaż na wyłącznie dostawionej ścianie g-k.
          • Gość: Piotruś Pan Re: stelaz podtynkowy IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 12.03.05, 17:35
            A na wzmacnianych profilach to poprostu wszystko będzie "chodzić" i nie będzie
            stabilne myślę więc że to nie najlepsze rozwiązanie
            • admar0 Re: stelaz podtynkowy 15.03.05, 00:03
              Miałem na myśli nową ścianę a nie pogrubienie istniejącej.Myślę że np na UA 50
              front i UA100 tył + podwójna płyta i łączenia poprzeczne nie powinno chodzić,
              chyba że owa ściana nie dochodzi do sufitu no to wtedy tylko murowana.Ale
              faktem jest że żaden wynalazek nie zastąpi sztywności ściany murowanej.
              • Gość: dok Re: stelaz podtynkowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 00:09
                chodfzi o scianke z g-k ustawiona prostopadle do sciany murowanej. scianka z g-
                k bedzie od podlogi do sufitu..
                reasumujac, mozna tam zainstalowac geberita czy nie?:)
                pzdr
                dok
                • admar0 Re: stelaz podtynkowy 15.03.05, 00:33
                  Ja jestem jak najbardziej za tak, nie wiem co na to PiotruśPan.
                  Jeżeli stelaż będzie się prawie stykał ze ścianą prostopadłą to można zrobić
                  belkę poziomą z UA50, zamocować ją do górnej części stelaża, jeden jej koniec
                  zamocować kątownikiem (specjalnym do UA)do ściany murowanej a drugi koniec
                  osadzić w profilu UA pionowym(ten co łączy sufit z podłogą)i połączyć także
                  kątownikiem,jeśli boi się ktoś połączeń śrubowych to zawsze można to wszystko
                  pospawać.
                  Miłej roboty.
                  • Gość: Piotruś Pan Re: stelaz podtynkowy IP: *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 15.03.05, 18:53
                    A rób, jak tak bardzo chcesz ,nie daję na to gwarancji.Ja bym nie zaryzykował
                    bo lubię mieć solidne wykonanie i 100% pewności że jak mi przyjdzie znajomy
                    ponad 100 kg wagi to mi się kibel nie zawali. Ale kombinuj , powodzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka