Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:06 Czy ktoś ma zainstalowany licznik nocna taryfa.Mam wszystkie urządzenia na prąd i zastanawiam się czy warto. Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inny gość Re: Prąd w domu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.02.05, 13:09 Gość portalu: gość napisał(a): > [...] Mam wszystkie urządzenia [...] Czy ogrzewanie także? Jeśli tak, to rzeczywiście warto się zastanowić, jeśli nie, to chba się to nie będzie opłacało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prąd w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 17:50 Ogrzewanie jest na piec miałowy i pobiera małą ilość prądu tylko poto aby mógł działać programator temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
qqryq77 Re: Prąd w domu 17.02.05, 18:38 urzadzenia domowe pobieraja stosunkowo malo pradu. przejscie na dwie taryfy oplaca sie glownie firma w ktorych zamontowane sa maszyny pobierajace bardzo duzo pradu zuzywa sie tam rowniez wiecej pradu na oswietlenie hali. coraz czesciej w nowych blokach nie montuje sie gazu i jest tylko instalacja elektryczna ale nikt nie mysli o przechodzeniu na dwie taryfy. powiem ci ze np nie zabardzo nawet oplaca sie kupowac urzadzen o klasie energetycznosci A np. lodowek. roznica w cenie a koszt zaoszczedzonej energi w porownaniu ze zwykla lodowka zwraca sie dopiero po kilku latach a wiadomo ze lodowka dziala caly czas. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: Prąd w domu 17.02.05, 18:44 firmy maja jeszcze inne taryfy, np. od 9 do 17 prad jest tanszy, a w prywatnym domu to zazwyczaj sa nocne godziny plus dwie w ciagu dnia kolo poludnia nie pisz, ze dwie taryfy oplacaja sie glownie duzym firmom, u mnie jest polowa domu ogrzewana na prad, plus ciepla woda i urzadzania agd - oplaca sie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prąd w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 18:48 To znaczy że ty masz tą taryfe i się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: Prąd w domu 17.02.05, 23:15 tak, oplaca sie bardzo :) tylko trzeba sie przyzwyczaic do pewnych rzeczy... kapiel tylko po 21, pranie tez, to samo zmywarka, no i grzanie czesci domu :) ew. w godzinach poludnowych zapomnialem dodac, ze caly weekend (od piatkowego wieczoru do poniedzialku rano) tez jest niska taryfa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf Re: Prąd w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 21:22 Posiadam licznik dwutaryfowy i jest to opłacalne. Ale czy Tobie się to opłaci to wymaga rozważenia. Głównym odbiornikiem który decyduje o opłacalności takiego rozwiązania jest bojler elektryczny, który grzeje oczywiście w II taryfie. Dodatkowo pralka i zmywarka mają opóźnienie startu programu i pracują w nocy. Z tym że w ZE I taryfa kosztuje 42 gr., II 18 groszy (wartości przybliżone). Gdy analizowałem taryfy w STOEN to ta różnica była mniejsza i rozwiązanie z licznikiem dwutaryfowym stałoby w moim przypadku pod znakiem zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prąd w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:55 Muszę się dobrze zastanowić nad waszymi radami i zrobić kalkulacje. Dziękuje za porady wszystkim. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś