Dodaj do ulubionych

płyta-elektryczna czy gazowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 18:32
co jest praktyczniejsze i oczwiście ekonomiczniejsze-za porady z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: yatzekalexander Re: płyta-elektryczna czy gazowa IP: 162.119.240.* 03.06.05, 22:33
      kucharze lubia gaz
      do sprzatania oczywiscie elektryczna
    • asiaaasia Gazowa!!!!!! 03.06.05, 22:48
      Jest i bardziej praktyczna i przede wszystkim ekonomiczna.
      W wynajętym mieszkaniu miałam gazową i do własnego planowałam elektryczną. Na
      szczęście chwilowo (jestem w trakcie urządzania własnych czterech kątów)
      mieszkam z rodzicami i mama ma płytę elektryczą i urzywanie jej wyleczyło mnie
      z planów zakupu takiej płyty. Zdecydowanie gazowa jest lepsza.
      • Gość: gość Re: Gazowa!!!!!! IP: 83.238.47.* 04.06.05, 07:34
        mama ma płytę elektryczą i urzywanie jej wyleczyło mnie
        > z planów zakupu takiej płyty. Zdecydowanie gazowa jest lepsza.
        powiedz dalczego?
        • asiaaasia Re: Gazowa!!!!!! 04.06.05, 13:21
          Chodzi przede wszystkim o gotowanie. Na elektrycznej nie uzyskasz tak wysokiej
          temperatury jak na gazie, a czasami jest to ważne np. w kuchni chińskiej, my
          przyrządzamy dużo takich potraw, korzystamy z woka, powinno się smażyć krótko i
          na dużym ogniu, przy płycie elektrycznej jest to trudne. Wydłuża się czas
          przygotowania potraw, dłużej się nagrzewa, dłużej gotuje, chociażby głupie
          ziemniaki, które pzrygotowuje się często. Płyta elekt. nie reaguje tak szybko
          jak palniki gazowe, zmniejszasz gaz i już, a tu jednak trwa to moment.
          Do tego dochodzą koszty, jest droższa przy zakupie (elektryczna oczywiście) i
          droższa w użyciu.
          Płyta jest Amiki i nie wykluczam, że zdażają się inne, lepsze ale ja na pewno
          nie zaryzykuje i takiej nie kupie. Chiciaż zdecydowanie bardziej mi się
          podobaja elektryczne.
          Pozdrawiam.
          • zayzayer Re: Gazowa!!!!!! 04.06.05, 16:18
            asiaaasia napisała:

> Chodzi przede wszystkim o gotowanie. Na elektrycznej nie uzyskasz tak
            wysokiej
            > temperatury jak na gazie, a czasami jest to ważne np. w kuchni chińskiej, my
            > przyrządzamy dużo takich potraw, korzystamy z woka, powinno się smażyć krótko
            i
            >
            > na dużym ogniu, przy płycie elektrycznej jest to trudne. Wydłuża się czas
            > przygotowania potraw, dłużej się nagrzewa, dłużej gotuje, chociażby głupie
            > ziemniaki, które pzrygotowuje się często. Płyta elekt. nie reaguje tak szybko
            > jak palniki gazowe, zmniejszasz gaz i już, a tu jednak trwa to moment.
            > Do tego dochodzą koszty, jest droższa przy zakupie (elektryczna oczywiście)
            i
            > droższa w użyciu.

I o to chodzi. Też lubię sobie czasami coś upichcić i nie wyobrażam sobie
            usmażenie mojej ulubionej jajecznicy na wędzonej (dymem oczywiście) słoninie,
            na kuchni elektrycznej :) Proszę nie pytać czemu :)
          • Gość: gość Re: Gazowa!!!!!! IP: 83.238.47.* 04.06.05, 23:13
            dzięki za odpowiedź .....zapytałam ,bo od niedawna mam elektryczna płytę
            witroceramiczną i jest ok. temp. jak najbardziej wysoka(mam dobre gary),gotuje
            sie szybko a przede wszystkim jest czysto!!!!!!!!!! więc ja sie cieszę ,ze
            zdecydowałam sie na zmiane -gazówkę miałam dobrych kilkanaście lat.
            pozdrawiam
    • sugob Re: płyta-elektryczna czy gazowa 04.06.05, 20:03
      ekonomiczniejsza jest gazowa, w obsłudze też jest łatwiejsza, ale to nieprawda
      że na elektrycznej się czegoś nie da zrobić albo że robi się gorzej, trzeba ją
      tylko "wyczuc", duży plus dla elektrycznej to brak problemów z wentylacją co
      jest bardzo częste przy gazie
      pozdrawiam
      • mifsc Re: płyta-elektryczna czy gazowa 04.06.05, 22:32
        I mniej kłopotów z kontrolą z gazowni. Bezwładność nagrzanego pola w kuchni
        elektrycznej ma swoje plusy. Trzeba, od nowa, nauczyć się gotować. 2 miesiące, a
        potem nie będziesz mogła bez niej żyć. Wymaga systematycznego utrzymania w
        czystości. Inaczej tracisz niepotrzebnie energię, na podgrzanie pola. :((
    • Gość: gość Re: płyta-elektryczna czy gazowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:08
      Elektryczna już bym nie chaciała gazowej.
    • Gość: gość Re: płyta-elektryczna czy gazowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:46
      Zajrzyj na strone Ładny dom tak znajdziesz wszystko na temat kuchenek lub
      murator dom.
    • andorinha Re: płyta-elektryczna czy gazowa 05.06.05, 16:46
      to chyba zalezy czy sie mieszka w Polsce czy nie
      W Polsce zdecydowanie ekonomiczniejsza gazowa.
      • jaki71 Re: płyta-elektryczna czy gazowa 05.06.05, 19:21
        andorinha napisała:

> to chyba zalezy czy sie mieszka w Polsce czy nie
        > W Polsce zdecydowanie ekonomiczniejsza gazowa.

Co znaczy zdecydowanie??
        O jakim rzedzie wielkosci mowimy??
        Bo ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze roznica w eksploatacji gazowej i
        elektrycnej nie przekracza 10zl na miesiac i to z grubym naddatkiem. Nie chce
        dyskutowac czy 10zl na miesiac to duzo czy malo bo to zupelnie inny temat.
        Zdecydowanie wiecej pradu zuzywa piekarnik ale nad tym nikt sie nie zastanawia -
        wiekszosc wybiera elektryczny. Jedyny minus to zakup elektrycznego czajnika bo
        na plycie nie ma sensu gotowac wody na herbate.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka