psotek7 21.01.06, 14:27 Jakimi produktami zmywacie w zmywarce????uzywam calgonitu!czy znacie rowniez dobre, ale tansze srodki do zmywania??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 23.01.06, 10:50 Ludwik i Robot - najlepiej sypac wszystko osobno, najtaniej i najlepszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:37 Też Robot i Ludwik i też osobno i tylko w formie proszku (najtaniej). Odpowiedz Link Zgłoś
psotek7 Re: Zmywarka 23.01.06, 14:08 np firma siemens odradza uzywania tabletek czyszczacych-dlazcego tak jest,ze lepszy efekt jest jak uzywamy produktow osobno??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hef Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:13 sól sypiesz 1,5 kg raz na długi czas (sól zabezpiecza instalacje wodną w zmywarce i jest bardzo ważna, nawet gdy wkładasz tabletki sól powinna być wsypana), nabłyszczacz tak samo starcza na długo, a proszek sobie dosypujesz ile potrzeba, a przesypac się nie da :) max to ok 40g. Łatwo się dozuje bo ma taką rynienke ... zobacz w sklepie jak sie otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
psotek7 Re: Zmywarka 23.01.06, 19:41 ja juz uzywam wszystkiego z osobna!!ale siemens nie poleca kostek...jestem ciekawa dlaczego?-jezeli ze zmywarka dostalam w prezencie kilka kostek Calogonitu w prezencie od siemensa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 24.01.06, 09:11 ... może dlatego, że masz model bez opcji 3w1, ja mam siemensa ...850EU z opcja 3w1 a i tak używam wszystkiego osobno - zamiast tabletek proszek. Moim zdaniem gdy już używasz osobno soli i osobno nabłyszczacza to stosowanie tabletek jest bez sensu jeśli mozna kupic proszek ... dużo ludzi sypie sól, leje nabłyszczacz a dodatkowo kupuje tabletki ... nie wiem dlaczego ... może liczyć niepotrafią !?? Odpowiedz Link Zgłoś
ktossss789 Re: Zmywarka 24.01.06, 09:59 wydaje mi sie ze kostki wychodz taniej-nigdy nie bede uzywala detergentow osobno + tabletki...musze wybrac opcje tansza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 24.01.06, 12:20 sól sypana osobno zabezpiecza zmywarkę przed uszkodzeniem, ale są ludzie dla których nie ma to znaczenia i nie sypią soli :)1 kg proszku starczy na ok 35-40 zmywań a moze i na jeszcze wiecej wszystko zalezy ile się tego nasypie 15,25,40g i dlatego najlepiej zrezygnować z tabletek całkowicie, najlepiej sobie to wszystko policzyć pamiętając, że np. proszek kończy si ew takim samym stopniu jak tabletki ale już sól i nabłyszczacz starczają na wieki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
psotek7 Re: Zmywarka 24.01.06, 13:32 dokladnie...proszek skonczyl mi sie po 6 miesiacach a nablyszczacz mam caly czas, wiec w sumie to jest koszt ok 56 zl na pol roku...sol jest tania i starcza na 3 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirella Re: Zmywarka IP: *.e-wro.net.pl 23.01.06, 18:30 A ja używam środków z Lidla. Tanie i dobre - naczynia lśniące i domyte. Tabletki 30 szt. 7,60, sól duze op. 5 zł nabłyszczacz tez tani. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: Zmywarka 24.01.06, 09:38 Gość portalu: mirella napisał(a): > A ja używam środków z Lidla. Tanie i dobre - naczynia lśniące i domyte. > Tabletki 30 szt. 7,60, sól duze op. 5 zł nabłyszczacz tez tani. To jest miesięczny koszt, bo to mnie interesuje? Producenci mają to do siebie, że wyolbrzymiają zyski i zaniżają koszty. Ile miesięcznie mogą kosztować te pierdoły do zmywarki (bez kosztów wody i prądu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:59 W przypadku zmywarki o szer. 45 cm tabletki są mniej ekonomiczne bo przewidziane są do zmywarek 60 cm, tak więc sporo strat. Proszku można nasypać relatywnie mniej do takiej zmywarki. Na dodatek tabletka w mniejszej zmywarce skutkuje zwiększonym stężeniem śroków myjących , a to wpływa na myte naczynia - moga szybciej stracić połysk lub zmatowieć. Owszem dałam się ponieść reklamie i stosowałam tabletki takie i śmakie, ale jak przeszłam na proszek to dłużej go uzywam, taniej, a naczynia są napradę dobrze umyte. Są osoby, które kroją tabletkę na pół ale to poroniony pomysł, bo taka połówka to z kolei za mało do zmywarki 45 cm (optymalnie - proporcjonalnie powinno jej być 3/4, ale kto tak bedzie kroił). Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: Zmywarka 24.01.06, 15:16 a ja jestem świeżym posiadaczem zmywarki siemens z 3 w 1 oraz aqua stop i używam wyłącznie tabletek 3 w 1 a teraz kupiłem calgonit 4 w 1 i mówicie że popsuje mi sie zmywarka bo np. soli nie uzywam oddzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
psotek7 Re: Zmywarka 24.01.06, 16:29 sol to podstawa...mam siemens i przeczytalam dokladnie instrukcje. Zreszta zapytaj w serwisie...ale sol na pewno musi byc w zmywarce Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: Zmywarka 24.01.06, 23:21 ok czy zmywacie garnki i patelnie teflonowe wyłącznie z tabletką lub sól i tabletka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziecko Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 19:45 Nie wiem czemu, ale patelni teflonowych lepiej nie myć zmywarce. Ja mam w ogóle patelnię aluminiową czterokrotnie powlekaną teflonem, więc jej podwójnie nie mogę myć w zmywarce (bo aluminium też nie można "zmywarkować"). A gary?? Wrzucam do zmywary normalnie z talerzami i tabletką. Ale mam też sól i nabłyszczacz ustawiony na minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirella Re: Zmywarka IP: *.e-wro.net.pl 24.01.06, 15:43 Jaki jest miesięczny koszt środków do zmywarki? - to zależy ile razy w ciagu miesiąca będziesz z niej korzystał - czy zmywasz codziennie - bo masz małą zmywarkę, dużo naczyń gotujesz codziennie. Niektórzy zmywają co 2-gi, 3-ci dzień i wtedy środków zużywają mniej. Te środki z Lidla są chyba jedne z tańszych, jeśli nie najtańsze. Próbowałam proszku z carrefoura z serii 1 - dla mnie do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:53 Lidl jest tani!! :) a produkty do zmywarki są super!! Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: Zmywarka 28.01.06, 19:40 jeżeli stosuje się calgonit 3w1 lub 4w1 to nie trzeba już sypać soli tak przynajmniej wydedukowałem z instrukcji mam taką zmywarę która sygnalizuje brak soli i nabłyszczacza w instrukcji stoi jak wół że jeżeli stosuje się 3w1/4w1 wówczas jak omuś przeszkadza może wyłączyć te lapki sygnalizujące braki jeżeli kogoś to wkurza takie tabletki zawierają sól! Odpowiedz Link Zgłoś
annb strzezonego... 28.01.06, 23:35 przy naszej wodzie proponuję jednak sypać tę sól Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: strzezonego... IP: *.zax.pl 29.01.06, 12:23 ostatnio szukalam skladu tej soli na Calgonicie, ale nie znalazlam, czy to jest czysty polifosforan sodu? Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: strzezonego... 29.01.06, 20:25 to nie jest czytsa sól c3w1: Unikalna perłowa kulka zawiera środek nabłyszczający, który nadaje kryształowy połysk bez smug. Czerwone granulki zawierają specjalną substancje zmiękczające brud. Zintegrowany środek o właściwościach soli zapobiega osadzaniu się kamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: strzezonego... 29.01.06, 21:18 kreatywni w marketingu nie takie rzeczy wymyslą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewas Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 17:14 No właśnie, czy na pewno nie trzeba sypać soli, jak się używa 4w1? Kupiłam te tabletki 4w1 i widzę dużo lepszą jakość mycia niż przy proszku + nabłyszczazcz + sól (czyli wszystko oddzielnie). Jak zaczęłam używać tabletek, to sól jeszcze była, teraz świeci się kontrolka, czyli zmywarka "woła" o sól. Sama nie wiem, czy dokupić sól ? Mam zmywarkę Bosch. Odpowiedz Link Zgłoś