21.01.06, 14:27
Jakimi produktami zmywacie w zmywarce????uzywam calgonitu!czy znacie
rowniez dobre, ale tansze srodki do zmywania???
Obserwuj wątek
    • Gość: hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 23.01.06, 10:50
      Ludwik i Robot - najlepiej sypac wszystko osobno, najtaniej i najlepszy efekt.
      • Gość: gonia Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:37
        Też Robot i Ludwik i też osobno i tylko w formie proszku (najtaniej).
        • psotek7 Re: Zmywarka 23.01.06, 14:08
          np firma siemens odradza uzywania tabletek czyszczacych-dlazcego tak jest,ze
          lepszy efekt jest jak uzywamy produktow osobno???
          • Gość: Hef Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:13
            sól sypiesz 1,5 kg raz na długi czas (sól zabezpiecza instalacje wodną w
            zmywarce i jest bardzo ważna, nawet gdy wkładasz tabletki sól powinna być
            wsypana), nabłyszczacz tak samo starcza na długo, a proszek sobie dosypujesz
            ile potrzeba, a przesypac się nie da :) max to ok 40g.
            Łatwo się dozuje bo ma taką rynienke ... zobacz w sklepie jak sie otwiera.
            • psotek7 Re: Zmywarka 23.01.06, 19:41
              ja juz uzywam wszystkiego z osobna!!ale siemens nie poleca kostek...jestem
              ciekawa dlaczego?-jezeli ze zmywarka dostalam w prezencie kilka kostek
              Calogonitu w prezencie od siemensa:)
              • Gość: Hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 24.01.06, 09:11
                ... może dlatego, że masz model bez opcji 3w1, ja mam siemensa ...850EU z opcja
                3w1 a i tak używam wszystkiego osobno - zamiast tabletek proszek. Moim zdaniem
                gdy już używasz osobno soli i osobno nabłyszczacza to stosowanie tabletek jest
                bez sensu jeśli mozna kupic proszek ... dużo ludzi sypie sól, leje nabłyszczacz
                a dodatkowo kupuje tabletki ... nie wiem dlaczego ... może liczyć
                niepotrafią !??
                • ktossss789 Re: Zmywarka 24.01.06, 09:59
                  wydaje mi sie ze kostki wychodz taniej-nigdy nie bede uzywala detergentow
                  osobno + tabletki...musze wybrac opcje tansza:)
                  • Gość: Hef Re: Zmywarka IP: 212.160.172.* 24.01.06, 12:20
                    sól sypana osobno zabezpiecza zmywarkę przed uszkodzeniem, ale są ludzie dla
                    których nie ma to znaczenia i nie sypią soli :)1 kg proszku starczy na ok 35-40
                    zmywań a moze i na jeszcze wiecej wszystko zalezy ile się tego nasypie
                    15,25,40g i dlatego najlepiej zrezygnować z tabletek całkowicie, najlepiej
                    sobie to wszystko policzyć pamiętając, że np. proszek kończy si ew takim samym
                    stopniu jak tabletki ale już sól i nabłyszczacz starczają na wieki :)))
                    • psotek7 Re: Zmywarka 24.01.06, 13:32
                      dokladnie...proszek skonczyl mi sie po 6 miesiacach a nablyszczacz mam caly
                      czas, wiec w sumie to jest koszt ok 56 zl na pol roku...sol jest tania i
                      starcza na 3 mce.
    • Gość: mirella Re: Zmywarka IP: *.e-wro.net.pl 23.01.06, 18:30
      A ja używam środków z Lidla. Tanie i dobre - naczynia lśniące i domyte.
      Tabletki 30 szt. 7,60, sól duze op. 5 zł nabłyszczacz tez tani.
      • ant777 Re: Zmywarka 24.01.06, 09:38
        Gość portalu: mirella napisał(a):

> A ja używam środków z Lidla. Tanie i dobre - naczynia lśniące i domyte.
        > Tabletki 30 szt. 7,60, sól duze op. 5 zł nabłyszczacz tez tani.

To jest miesięczny koszt, bo to mnie interesuje? Producenci mają to do siebie,
        że wyolbrzymiają zyski i zaniżają koszty.
        Ile miesięcznie mogą kosztować te pierdoły do zmywarki (bez kosztów wody i
        prądu)?
        • Gość: gonia Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 14:59
          W przypadku zmywarki o szer. 45 cm tabletki są mniej ekonomiczne bo
          przewidziane są do zmywarek 60 cm, tak więc sporo strat. Proszku można nasypać
          relatywnie mniej do takiej zmywarki. Na dodatek tabletka w mniejszej zmywarce
          skutkuje zwiększonym stężeniem śroków myjących , a to wpływa na myte naczynia -
          moga szybciej stracić połysk lub zmatowieć. Owszem dałam się ponieść reklamie
          i stosowałam tabletki takie i śmakie, ale jak przeszłam na proszek to dłużej go
          uzywam, taniej, a naczynia są napradę dobrze umyte. Są osoby, które kroją
          tabletkę na pół ale to poroniony pomysł, bo taka połówka to z kolei za mało do
          zmywarki 45 cm (optymalnie - proporcjonalnie powinno jej być 3/4, ale kto tak
          bedzie kroił).
          • rogowski25 Re: Zmywarka 24.01.06, 15:16
            a ja jestem świeżym posiadaczem zmywarki siemens z 3 w 1 oraz aqua stop i
            używam wyłącznie tabletek 3 w 1 a teraz kupiłem calgonit 4 w 1

i mówicie że popsuje mi sie zmywarka bo np. soli nie uzywam oddzielnie?
            • psotek7 Re: Zmywarka 24.01.06, 16:29
              sol to podstawa...mam siemens i przeczytalam dokladnie instrukcje. Zreszta
              zapytaj w serwisie...ale sol na pewno musi byc w zmywarce
              • rogowski25 Re: Zmywarka 24.01.06, 23:21
                ok

czy zmywacie garnki i patelnie teflonowe wyłącznie z tabletką lub sól i
                tabletka?
                • rogowski25 Re: Zmywarka 28.01.06, 18:07
                  nikt nic nie wie?
                • Gość: Dziecko Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 19:45
                  Nie wiem czemu, ale patelni teflonowych lepiej nie myć zmywarce. Ja mam w ogóle
                  patelnię aluminiową czterokrotnie powlekaną teflonem, więc jej podwójnie nie
                  mogę myć w zmywarce (bo aluminium też nie można "zmywarkować").
                  A gary?? Wrzucam do zmywary normalnie z talerzami i tabletką. Ale mam też sól i
                  nabłyszczacz ustawiony na minimum.
    • Gość: mirella Re: Zmywarka IP: *.e-wro.net.pl 24.01.06, 15:43
      Jaki jest miesięczny koszt środków do zmywarki? - to zależy ile razy w ciagu
      miesiąca będziesz z niej korzystał - czy zmywasz codziennie - bo masz małą
      zmywarkę, dużo naczyń gotujesz codziennie. Niektórzy zmywają co 2-gi, 3-ci
      dzień i wtedy środków zużywają mniej. Te środki z Lidla są chyba jedne z
      tańszych, jeśli nie najtańsze. Próbowałam proszku z carrefoura z serii 1 - dla
      mnie do niczego.
      • Gość: Joanna Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:53
        Lidl jest tani!! :) a produkty do zmywarki są super!!
    • sowizdrza Re: Zmywarka 28.01.06, 19:40
      jeżeli stosuje się calgonit 3w1 lub 4w1
      to nie trzeba już sypać soli

tak przynajmniej wydedukowałem z instrukcji
      mam taką zmywarę która sygnalizuje brak soli i nabłyszczacza
      w instrukcji stoi jak wół
      że jeżeli stosuje się 3w1/4w1
      wówczas jak omuś przeszkadza może wyłączyć te lapki sygnalizujące
      braki
      jeżeli kogoś to wkurza
      takie tabletki zawierają sól!
      • annb strzezonego... 28.01.06, 23:35
        przy naszej wodzie proponuję jednak sypać tę sól
        • Gość: Ada Re: strzezonego... IP: *.zax.pl 29.01.06, 12:23
          ostatnio szukalam skladu tej soli na Calgonicie, ale nie znalazlam, czy to jest
          czysty polifosforan sodu?
          • sowizdrza Re: strzezonego... 29.01.06, 20:25
            to nie jest czytsa sól
            c3w1:
            Unikalna perłowa kulka zawiera środek nabłyszczający, który nadaje kryształowy
            połysk bez smug. Czerwone granulki zawierają specjalną substancje zmiękczające
            brud. Zintegrowany środek o właściwościach soli zapobiega osadzaniu się
            kamienia.

• annb Re: strzezonego... 29.01.06, 21:18
              kreatywni w marketingu nie takie rzeczy wymyslą :)
      • Gość: ewas Re: Zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 17:14
        No właśnie, czy na pewno nie trzeba sypać soli, jak się używa 4w1? Kupiłam te
        tabletki 4w1 i widzę dużo lepszą jakość mycia niż przy proszku + nabłyszczazcz
        + sól (czyli wszystko oddzielnie). Jak zaczęłam używać tabletek, to sól jeszcze
        była, teraz świeci się kontrolka, czyli zmywarka "woła" o sól. Sama nie wiem,
        czy dokupić sól ? Mam zmywarkę Bosch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka