Gość: Izabela IP: 91.104.103.* 10.06.10, 22:01 Chce ustalic pelnomocnika zeby zajal sie sprawami mojego mieszkania pod moja nieobecnosc.Jak sie do tego zabrac??Czy trzeba to zalatwic przez notariusza?? Dziekuje Izabela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
decort Re: pelnomocnik 10.06.10, 22:31 zależy do czego chcesz go upoważnić. Do zwykłego zarządu wystarczy upoważnienie pisemne /ewentualnie dla różnych służbistów poświadczone notarialnie/ - 15 zł. Jeśli ma to być sprzedaż lub wynajem, wraz z ewentualnymi przyjmowanymi wpłatami na Twoją rzecz - lepiej pełnomocnictwo notarialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pelnomocnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 23:36 Poświadczenie podpisu przez notariusza: wg mnie 24,40 z Vatem. Jeśli pełnomocnictwo do czynności takich jak sprzedaż itp - nie ma wyboru: MUSI być udzielone w formie aktu notarialnego. Opłata 100 zł + VAT 22% + wypisy (7,32 za jedną stronę), plus w niektórych przypadkach zapłacona w urzędzie skarbowym opłata skarbowa rzędu 17 albo 19 zł (zależy od tego kto jest pełnomocnikiem - w kręgu najbliższych osób opłaty tej nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabela Re: pelnomocnik IP: 91.104.82.* 11.06.10, 11:48 Pelnomocnik ma sie zajac pobieraniem oplat za wynajem oraz byc ewentualnym rozjemca miedzy lokatorami a sasiadami .Policja byla wzywana juz kilka razy,gdyz sasiedzi "truja" zycie moim lokatorom,a ja na odleglosc nie moge im pomoc. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
decort Re: pelnomocnik 11.06.10, 22:04 wystarczy zwykłe pisemne upoważnienie, ale lepiej poświadczone notarialnie /przy pierwszej okazji, bo pewnie Jesteś za granica/ - Polacy lubią pieczątki /jak jest pieczątka to na pewno wazne!/, ale konieczne to nie jest; jedynie dla wzmocnienia pozycji pełnomocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabela Re: pelnomocnik IP: 91.104.91.* 12.06.10, 11:03 Dziekuje bardzo.Tak wlasnie myslalam.Teraz tylko musze szukac kogos do podbicia pieczatki.Dzieki decort... Odpowiedz Link Zgłoś