Dodaj do ulubionych

spadek, sprzedaz, zabezpiecznie

IP: 85.192.233.* 11.06.10, 23:04
dzien dobry prosze mi poradzic jak sie nalezy zabezpieczyc w przypadku spadku
po dziadkach ,ktory juz jest przyznany na 60 osob . Podobno aby uniknac
kosztow i czasu nalezy sie spisac na jedna osobe zeby sprzedac to pole .Moje
pytanie czy jest jakas mozliwosc zabezpieczenia w takim zapisie na jedna osobe
na wypadek gbyby ta osoba naprzyklad zmarla, abysmy mogli odzyskac spadkowe
czesci przyznane na kazda osobe .Czy ktos ma doswiadczenie aby mi pomogl z
gory dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie 12.06.10, 10:24
      co rozumiesz przez "spisać na jedną osobę?"
      Niech spadkobiercy upoważnią jedną osobę do sprzedaży ich części działki w ich
      imieniu. Upoważnienie to nie przekazanie prawa własności tylko upoważnienie do
      konkretnych czynności w imieniu pozostałych
      • Gość: monika Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie IP: 85.192.233.* 12.06.10, 10:34
        dokladnie kuzynka chce zeby teraz spisac sie na nia aby latwiej mozna bylo
        sprzedac .Mowi ze z chwila upowaznienia na jedna osobe tak czy tak z chwila
        sprzedazy musialy by wszstkie 60 osob wstawic sie do kontraktu .Przyznam sie ze
        jej wersja nie wydaje nam sie bezpieczna a nie mamy doswiadczenia w takich sprawach
        • Gość: monika Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie IP: 85.192.233.* 12.06.10, 11:00
          spisanie zrozumialam jako ze ona jest jedynym wlascicielem i od razu chce miec
          kupca (dodam ze nam podala niska cene za to gospodarstwo)aby sprzedac mogla
          przed notariuszem . Dlatego mi zalezy jak mozna sie zabezpieczyc i wiem ze mozna
          uzyskac cene dwa razy wyzsza jaka ona podaje chcialabym sie wlaczyc w rozmowy
          ale nie wiem jak faktycznie to mozna zalatwiac zeby bylo dla wszstkich dobrze i
          pewnie .Proponowalismy juz spisanie sie na kilka osob ale nam powiedziala ze to
          nie mozliwe
          • aneczka.jedna Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie 12.06.10, 15:24
            kuzynka coś kręci.
            Wszyscy spadkobiercy u notariusza upoważniają jedną osobę do dokonania
            konkretnych czynności. 60 osób trudno zebrać, pełnomocnictwa mogą być dokonywane
            po kilka osób u różnych notariuszy - to od was zależy.
            Przy sprzedaży w akcie notarialnym jest stwierdzenie, że pani X posiadająca
            pełnomocnictwa od - tu wyliczanka - sprzedaje...
            Pni X nie musi mieć 60 pełnomocnictw. Może mieć np. od 58 osób, wtedy troje
            przychodzi do notariusza i podpisuje akt notarialny.
            W skrócie chodzi o to, zeby akt notarialny podpisali WSZYSCY właściciele lub ich
            pełnomocnicy (też może być ich kilku).
            • Gość: monika Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie IP: 85.192.233.* 12.06.10, 22:29
              tak wlasnie i my chcielismy zeby to upowaznienie bylo spisane na trzy osoby .To
              cos nam mowie kuzynka ze to i drozej i dluzej schodzi i ze tak nie mozna u
              notariusza.Czyli reasumujac mozna upowazniac trzy osoby ,aby wystepowaly do
              sprzedazy tego pola w imieniu 60osob ?Osobiscie mieszkam za granica i juz takie
              upowaznienie zostawilam osobie ktora ma upowaznienia od swoich siostr do tej
              sprawy .Dziekuje za potwierdzenie ze jest to do zrobienia pozdrawiam
              • Gość: Dorota Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie IP: 174.1.209.* 16.06.10, 19:12
                Wyraznie widac, ze kuzynka chce przejac spadek. Co to znaczy "spisac
                sie na nia", darowizna?
                Kilka pelnomocnictw, obejmujacych 60 osob i sprzedawac. Pelnomocnicy
                tez maja cos do powiedzenia przy negocjacji ceny, nie tylko kuzynka.
                Chyba, ze wszyscy dadza jej pelnomocnictwo, ale to malo
                prawdopodobne. Przerabialam to z 30 spadkobiercami.
                Pozdrawiam.
                Dorota
                • Gość: monika Re: spadek, sprzedaz, zabezpiecznie IP: 85.192.233.* 17.06.10, 23:18
                  dziekuje za potwierdzenie obaw i tego ze forma taka z zapewnieniem jest calkiem
                  realna i praktykowana ,faktycznie juz rozmawialam z rodzina zeby bylo co
                  najmniej trzy osoby upowaznione ,pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka