Dodaj do ulubionych

Re: Podatek od gruntu

IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.11, 19:05
Witam. Jak można obliczyć ile podatku mam zapłacić do US od gruntu pod mieszkaniem? które sprzedałem. Za mieszkanie nic nie płacę bo korzystam z ulgi meldunkowej ale jak obliczyć to 19% podatku z przychodu od tego gruntu na którym znajduje się mieszkanie? Powierzchnia tego gruntu to 64,75 m2. Proszę o pomoc bo nawet w US nie potrafią tego wytłumaczyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: rokicia Re: Podatek od gruntu IP: *.plock.mm.pl 24.02.11, 21:20
      a w jaki sposób obliczyłaś powierzchnię gruntu?
    • Gość: gość Re: Podatek od gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 12:36
      Jeżeli nie potrafią ci wytłumaczyć w urzędzie, to znaczy że sprawa nie jest prosta i oczywista, co na zdrowy rozum wskazuje, że praktyka wynikająca rzekomo z przepisów jest absurdalna. Niestety, jest ona akceptowana w orzecznictwie sądów administracyjnych. Ale zdaje się, że były też jakieś korzystne orzeczenia sądów administracyjnych.
      Np. tu : www.rp.pl/artykul/465758.html.
      Jeśli nie szkoda Ci 40 zł na interpretację, to napisz wniosek, wymyśl sobie jakiś algorytm na to albo sprawdź wartość rynkową ziemi w okolicy, i zapytaj czy od tak ustalonej wartości należy zapłacić podatek. Jeśli nie, to będą musieli ci napisać, jak powinieneś to policzyć. Bo wiadomo raczej, że jeżeli zapytasz, czy w ogóle powinieneś płacić, to napiszą że tak (bo ulga meldunkowa rzekomo nie obejmuje abstrakcyjnego gruntu pod mieszkaniem).
      • jeepwdyzlu Re: Podatek od gruntu 25.02.11, 15:37
        kamil nie sprzedawałeś gruntu
        sprzedawałeś mieszkanie z udziałem w gruncie
        ulga dotyczy całości
        wiem, że niektóre urzędy próbowały interpretować to inaczej
        ale nie miały racji..
        pozdr
        jeep
        • Gość: Kamil Re: Podatek od gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.11, 13:10
          Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Jednak żyjemy w chorym kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka