Dodaj do ulubionych

VAT na grunty

06.05.04, 14:42
Kochani!
Umowe z developerem mam z VIII 2003, ostatnia rate (i to za grunt!!!)
wpacilem w IV 2004, klucze dostane w maju, hipoteka za 2-3 miesiace. A teraz
pytanie: czy bede musia doplacic 7% Vat za grunt? Ponoc co innego prawo
cywilne (hipoteka) a co innego naleznosc podatkowa (a ta powstala wszak w
kwietniu, gdy byla stawka zerowa)? Dzieki za info.
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: VAT na grunty 06.05.04, 17:49
      No widzisz Bebiaku, trochę pomeczą cię z tym VAT-em.
      I nie się co dziwić, bo nasza władza nieźle naputała w tej dziedzinie, a co
      gorsza brak w prasie jakichs wyjasnień. Szukałme w GW wpisując w wyszukiwarce
      VAT i niemal g.... znalazłem - same dyrdymały z czego połowa z kłódeczką
      Postaram się nieco podszkolić w tej dziedzinie, by nieraz ci pomóc. Jeśli
      oczywiście nie zrobią tego wcześniej prawdziwi specjaliści podatkowi, jak np.
      Jck.x.
      • bebiak Re: VAT na grunty 06.05.04, 20:55
        Witam Was serdecznie, ja bardzo liczę na innych forumowiczów w zakresie
        podatkowym bo ja co do zasady podatkami się nie zajmuję.
        Temat tego VAT-u od gruntu jest mi nieobcy, bo ma związek z PCC, który mnie
        bardzo interesuje. Opisałam tutaj przed chwileczką jednej z Forumowiczek moje
        doświadczenie po zaledwie trzech dniach roboczych maja - przytoczę je i tutaj
        (cytując siebie):

"Wiem, że sporo developerów przyjęło, że dla VAT-u liczy się data
        zafakturowania. Minęło raptem kilka dni roboczych maja i ja już mam w praktyce
        dwóch developerów, gdzie każdy z nich uważa inaczej: jeden - że decyduje data
        wystawienia faktury do końca kwietnia i to zwalnia go od podatku VAT od gruntu
        (tym samym nabywca płaci PCC od tegoż ułamka), drugi - że absolutnie nie,
        nabywca musi dopłacić podatek VAT bo istotna jest data zawarcia umowy sprzedaży
        (tym samym wszystko jest objęte VAT-em i nabywca nie płaci PCC).
        Doprawdy nie wiem który z nich właściwie interpretuje przepisy."

No właśnie - naprawdę nie wiem, a dla przyszłych nabywców jest to wielki
        problem, bo o ile mnie interesuje kwestia wyłącznie PCC to dołożenie VAT-u do
        ceny gruntu stanowi niemałe obciążenie dla tych ludzi (w sumie 5% różnicy, co w
        niektórych przypadkach daje przecież sporą kwotę).
        Przyznaję się bez bicia: jestem bezradna:((
        Ale wysyłam Was słoneczne pozdrowionka. B.

• karymat Re: VAT na grunty 07.05.04, 12:24
          Dzieki - chcialoby sie napisac "za dobre slowo", ale chyba tak nie jest,
          prawda? Moze ktos zna ten temat szerzej? pozdrawiam. Karymat
          • j0anna1 Re: VAT na grunty 07.05.04, 13:04
            Ja jestem w dokladnie takiej samej sytuacji i opisze Ci jakie sa moje wnioski.
            Moja sytuacja jest taka: podpisalam umowe przedwstepna w wrzesniu 2003, a
            listopadzie zaplacilam za cale mieszkanie i dostalam zaliczkowa fakture VAT za
            zakup mieszkania, jednakze cala zaliczkowa faktura (cala wartosc mieszkania)
            byla opodatkowana ze stawka 7% bez wyszczegolnienia udzialu w gruncie.
            Mieszkanie odebralam w styczniu tego roku ale aktu notarialnego jeszcze nie
            mam. Do tego momentu bylam spokojna o VAT od gruntu poniewaz na mojej
            zaliczkowej fakture tak naprawde grunt juz byl opodatkowany (blednie). W takim
            wypadku deweloper nie mialby fizycznej mozliwosci obciazenia mnie dodatkowymi
            kosztami VAT-u od gruntu po podpisaniu aktu notarialnego a wiec po
            przeniesieniu wlasnosci gruntu, poniewaz podstawa podatku (wartosc netto) sie
            nie zmienila.
            Jednakze moj deweloper w pore zorientowal sie "gafy" jaka popelnil wystawiajac
            fakture zaliczkowe bez rozbicia na udzial w gruncie i mieszkanie. Pod koniec
            kwietnia dostalam fakture korygujaca oraz rachunek na sam udzial w gruncie. W
            takiej sytuacji gdy podpisze akt notarialny otrzymam od dewelopera fakture
            rozliczajaca fakture zaliczkowej wedlug to ktorej bede miala do doplaty 7% VAT
            od gruntu.
            Z drugiej strony na szkoleniach z VAT zawsze powtarzano ze nie mozna dokonac
            korekty blednie wyliczonego (zawyzonego) podaku naleznego w innym miesiacu
            rozliczeniowym niz faktura.... tak wiec korekta dewelopera zrobiona po pol roku
            nie jest prawidlowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka