Dodaj do ulubionych

Sprzedaż a potem Darowizna

IP: *.t-systems.com.pl 27.05.11, 14:28
Cześć. Podobno jak sprzedam moje mieszkanie Mamie, (która musi pieniądze otrzymane za sprzedaż mieszkania po rodzicach zainwestować w nieruchomość, aby nie zapłacić podatku od nieruchomości), a następnie Mama zrobi na mnie darowiznę tego mieszkania to:
- jedyne koszty to podatek od czynności cywilnoprawnych i opłata dla Notariusza
- tata spełni warunek konieczny aby nie zapłacić podatku od nieruchomości

Tak jest? Widzicie tutaj jakieś niebezpieczeństwa lub inne konieczne opłaty?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Sprzedaż a potem Darowizna 27.05.11, 14:57
      1. po pierwsze i zasadnicze to podatek dochodowy a nie podatek od nieruchomości.
      2. Nie wiadomo z Twojego maila kiedy nastąpiło dziedziczenie i sprzedaż (a to bardzo istotne bo w ostatnich latach przepisy zmieniały się jak w kalejdoskopie)
      3. Istotne jest kiedy ty nabyłeś mieszkanie które zamierzasz sprzedać, bo potencjalnie ty możesz mieć na głowie podatek.
      • Gość: Max Re: Sprzedaż a potem Darowizna IP: *.t-systems.com.pl 27.05.11, 15:13
        add 1. Fakt, mowa o podatku dochodowym
        add 2. Wiem, ale tu mam pewność. Dziedziczenie nastąpiło na początku w 2009 roku, więc obowiązuję obecne przepisy.
        add 3. ponad 5 lat temu, więc jest ok.
    • Gość: macgregor Re: Sprzedaż a potem Darowizna IP: *.centertel.pl 03.07.11, 03:05
      Mam podobne zapytanie.
      Mieszkanie było kupione w 2007 lub 2008 roku (dokładnie nie wiem - pytam w czyimś imieniu) i teraz zostało sprzedanie. Powinien zostać zapłacony podatek dochodowy od różnicy sprzedaży i kupna mieszkania. Właściciel był zameldowany ponad 12 miesięcy, więc ponoć przysługuje ulga meldunkowa i żadnego podatku się nie płaci. Czy mam dobre informacje?
      • decort Re: Sprzedaż a potem Darowizna 06.07.11, 22:44
        tak, masz dobre informacje. Jeżeli mieszkanie zostało kupione w 2007 lub 2008 - to obowiązuje ulga meldunkowa całkowicie zwalniająca z podatku przy sprzedaży.
    • fleshless a powiedz, Max, jaką masz 03.07.11, 08:13
      legendę na okoliczność przybiegnięcia do Ciebie inspektora US
      i spytania:
      a po co ten pozorny obrót - czy nie po to jedynie aby uniknąć podatku (obejście prawa)?

pytam z ciekawości.
      • Gość: realistka Re: a powiedz, Max, jaką masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 11:28
        Może się tak zadrzyć jak napisał fleshless;mój znajomy tłumaczył się jak zmieniło się jego życie ,że musiał sprzedać mieszkanie darowane ok. 3 lata temu. I mimo ,że kupił inne za te pieniądze fuskus chciał uzasadnienia decyzji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka