Dodaj do ulubionych

wynajem domu

IP: *.asternet.pl 03.01.12, 19:58
Witam
Wiem, że na forum wypowiadają się obeznane w paragrafach i innych takich cudach, więc mam pytanko. Chcę wynająć dom. Boję się tylko, że mogę miec problemy z późniejszym usunięciem lokatorów. Sytuacja wygląda tak: dom ma zostac wynajęty przez dwie rodziny. Jedna z nich ma dwójkę dzieci, druga trójkę. Boję się, że w związku z tym mogę mieć problem z wymówieniem im najmu ze względu na dzieci i obowiązek zapewnienia im lokali zastępczych. Czy jeżeli podpisałabym z nim umówe najmu na czas określony, np. pół roku, to po upływie tego czasu oni MUSZĄ sie wynieść czy dalej chroni ich prawo? Bo na chłopski rozum przy takiej umowie to oni powinni wiedzieć, że mają gdzie mieszkać tylko przez pól roku, a potem do widzenia(w uproszczeniu oczywiście).
Wiem, że jest coś takiego jak najem okazjonalny, ale generuje to kolejne latanie i załatwianie papierkologii oraz generowanie kosztów(notariusz). Czy da radę zabezpieczyć się w "mój" sposó z tą umową na czas określony? czy prawo ich chroni bez różnicy na rodzaj umowy?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: jagoo Re: wynajem domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 09:56
      Żadna umowa nie zabezpiecza cie całkowicie przed potencjalną nieuczciwością lokatorów. Jak nie będą się chcieli dobrowolnie wyprowadzić, to i tak będziesz musiał przeprowadzić ich eksmisję zgodnie z prawem, a to kosztuje sporo czasu i nerwów - niestety, uniknąć się tego nie da. Umowa najmu okazjonalnego daje ci jednak zdecydowanie większe możliwości działania niż najem "zwykły". Inaczej mówiąc, eksmisja przy najmie okazjonalnym jest szybsza i łatwiejsza do przeprowadzenia niż eksmisja przy zwykłej umowie
      • Gość: marta Re: wynajem domu IP: *.asternet.pl 04.01.12, 11:29
        Dziękuję bardzo jagoo.
        Czyli mój pomysł do bani, zostaje tylko najem okazjonalny.
        A czy orientujecie sie ile trwa(mniej więcej) ten cały proces eksmisyjny przy tej opcji? Jak długo się ciągnie?
    • jeepwdyzlu Re: wynajem domu 04.01.12, 12:24
      wynajmuję nieruchomości od lat
      i mimo różnych perturbacji - nie musiałem nikogo eksmitować
      Takie sytuacje to jednak margines rynku.
      Więcej optymizmu i wiary w ludzi.
      Pozdrawiam
      jeep

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka