malutek02 02.02.12, 13:29 WITAM razem z moim exs kopiliśmy działkę teraz się rozstaliśmy i chciałam mu oddać moja polowe jak to zrobić i jakie są koszty tego zapisu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezpocztyonline Re: wspólna działka 02.02.12, 14:40 malutek02 napisała: > razem z moim exs kopiliśmy działkę teraz się rozstaliśmy i chciałam mu oddać mo > ja polowe jak to zrobić i jakie są koszty tego zapisu Oddać? Darowizną? Nie odsprzedać? Ten "exs" to były małżonek i dzielicie się majątkiem wspólnym małżeńskim czy to były narzeczony? Jak chcesz zrobić darowiznę obcej osobie, to oczywiście masz prawo, za to US go ścignie za podatek od darowizny. W dość sporej kwocie. No chyba, że to były małżonek po rozwodzie i po prostu robicie podział majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
malutek02 Re: wspólna działka 02.02.12, 15:11 nie byliśmy małżeństwem chodzi o to żeby koszty były ja najmniejsze mogę dać darowiznę albo (formalnie odsprzedać ) Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: wspólna działka 02.02.12, 17:46 malutek02 napisała: > nie byliśmy małżeństwem chodzi o to żeby koszty były ja najmniejsze > mogę dać darowiznę albo (formalnie odsprzedać ) Formalna odsprzedaż mu taniej wyjdzie niż darowizna. Jest dla ciebie trzecią grupą podatkową. Przy odkupieniu będzie musiał zapłacić 2% podatku od czynności cywilno-prawnych. Przy darowiźnie podatek od darowizny jest znaaaacznie wyższy. A już dla trzeciej grupy podatkowej... Co do kosztów notarialnych - pogadajcie z notariuszem. Może nawet z tym samym, u którego kupowaliście? Powinien wam dać rabat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wspólna działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 19:59 I jeśli iść drogą sprzedaży, bo niższy PCC niż podatek od darowizny - proponuję spojrzeć jeszcze czy od nabycia minęło 5 pełnych lat (nie liczy się roku kiedy nastąpiło nabycie), a to po to, żeby nie wpaść w podatek dochodowy z kolei. Podatek od umowy sprzedaży to rzeczywiście 2%, a od darowizny w III grupie (a tu takie wolne związki) coś ok. 20 % - dużo! I przy umowie sprzedaży zwracam uwagę na dochody nabywcy czyli tego ex-a: urząd skarbowy ma prawo zbadać skąd wziął środki na kupienie. Tu też radzę być przygotowanym bo z kolei podatek od nieujawnionych dochodów a w taki się wówczas wpada to coś ok 70% - chyba nasz najwyższy podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
ravenheart1 Re: wspólna działka 03.02.12, 21:18 a może warto pomyśleć o notarialnym zniesieniu współwłasności ? PCC obejmuje wtedy tylko wartośc nabywanego udziału, a wysokośc spłaty można w miarę dowolnie ustalić i jest zwolniona z PCC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wspólna działka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:05 A z jakiej podstawy jest zwolnienie z PCC? Przy umowie sprzedaży - PCC od ceny udziału. Przy zniesieniu współwłasności wg mnie PCC nie od wysokości spłaty a od wartości prawa nabytego ponad udział, zatem też od połowy. Tu i tu wymagana wartość rynkowa podlegająca weryfikacji Urzędu Skarbowego. Nieodpłatnego zniesienia raczej bym nie rozważała bo wtedy wchodzimy na grunt ustawy o podatku od spadków i darowizn - czyli podatek jak przy darowiźnie. Podatek dochodowy przy odpłatnym zniesieniu - analogicznie jak przy sprzedaży. Taksa notarialna zaś przy zniesieniu od wartości całej nieruchomości a przy umowie sprzedaży udziału - od połowy, bo przedmiotem umowy 1/2 część. Taka wg mnie analiza kosztów. Ciekawi mnie ten Twój brak PCC - ale wierzę, że podrzucisz coś. To o czym być może myślisz było kiedyś kiedyś ale już ze 3-4 lata niestety... tak wg mnie, ale poczekam na Twoją podstawę Odpowiedz Link Zgłoś
bezpocztyonline Re: wspólna działka 07.02.12, 12:28 Gość portalu: Ewa napisał(a): > I jeśli iść drogą sprzedaży, bo niższy PCC niż podatek od darowizny - proponuję > spojrzeć jeszcze czy od nabycia minęło 5 pełnych lat (nie liczy się roku kied > y nastąpiło nabycie), a to po to, żeby nie wpaść w podatek dochodowy z kolei. Ja bym postawiła pytanie inaczej: kiedy dokładnie (w którym roku) nabyli tę działkę, bo w razie czego nikt autorce wątku nie każe odsprzedawać z zyskiem. Niewykluczone, że odsprzeda nawet ze stratą, a US i tak nie będzie miał podstaw do tego, by się przyczepić. Ceny w ostatnich latach sobie spadają, więc nawet na wolnym rynku mogłaby ponieść stratę. W przypadku straty może być tak, że podatku dochodowego nie zapłaci (choć gwarancji nie ma - zależy, kiedy dokładnie kupiła). Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: wspólna działka 07.02.12, 13:15 zamiast zawracać głowę - jaka dyskusja przy zerowych danych - może warto wziąć kwity po pachę i zajrzeć do notariusza? opinia i wycena nic nie kosztuje jeep Odpowiedz Link Zgłoś