ni_na 14.06.04, 19:34 Cześć ! Gdzie można sprawdzić księgi wieczyste (sąd czy urząd miejski)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: księgi wieczyste 14.06.04, 19:56 ni_na napisała: > Cześć ! > Gdzie można sprawdzić księgi wieczyste (sąd czy urząd miejski)? Cześć Ninko:) Sąd Rejonowy właściwy dla miejsca położenia nieruchomości (Wydział Ksiąg Wieczystych). W Warszawie: Al. Solidarności 58 przy tunelu Trasy W-Z (w środy - nieczynny). Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
ni_na Re: księgi wieczyste 14.06.04, 20:07 Cześć bebiaczku! Dziękuję za odpowiedź. Na co mam zwrócić uwagę sprawdzając księgi wieczyste? Jeszcze jedno kwestia: pytałam Cię ostatnio o wykup mieszkania zakładowego od syndyka, akt notarialny itd. Syndyk podał mi namiary do notariusza, ale tam poinformowano mnie, że najpierw muszę spisać protokół z syndykiem ( czyli sprzedającym). Czego może dotyczyć taki protokół i na co mam zwrócić uwagę. Serdecznie pozdrawiam. ni_na Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: księgi wieczyste 15.06.04, 15:15 Witaj Ninko:) ni_na napisała: > Na co mam zwrócić uwagę sprawdzając księgi wieczyste? Na działy III i IV - najlepiej gdyby nie zawierały żadnych wpisów (to są działy, gdzie wpisuje się różnego typu ograniczenia, ostrzeżenia, obciążenia, hipoteki), przy czym np. wpisane w Dziale III służebności gruntowe czy prawa związane z dojazdami, prowadzeniem mediów albo jakieś prawa typu użytkowanie na rzecz dostarczycieli mediów (STOEN, SPEC itp) również nie są groźne i praktykowane dla prawidłowego funkcjonowania nieruchomości/osiedla. Zwróć również uwagę na wzmianki o nierozpoznanych jeszcze przez sąd wnioskach, które wpłynęły do księgi (bywają takie): warto sie wówczas zainteresować czego takie wnioski dotyczą. > Jeszcze jedno kwestia: pytałam Cię ostatnio o wykup mieszkania zakładowego od > syndyka, akt notarialny itd. > Syndyk podał mi namiary do notariusza, ale tam poinformowano mnie, że >najpierw muszę spisać protokół z syndykiem (czyli sprzedającym). Czego może >dotyczyć taki protokół i na co mam zwrócić uwagę. Nie widziałam protokółu z syndykiem ale domyślam się (trochę przez nalogię do zakladów pracy, czy Gmin), że będzie to protokół określający warunki na jakich sprzedaż zostanie dokonana. Tam będzie wskazana wartość, tam będzie określone na jakich finansowych warunkach lokal ten zostanie sprzedany, tam również powinno być napisane pod jakimi warunkami udzielona zostaje jakaś bonifikata czy rabat (pewnie będzie coś takiego miało zastosowanie). Być może (ale tego nie wiem) znajdą się tam jakieś obowiązki nałożone na Ciebie - winnaś sie tym bliżej zainteresować. I oczywiście (w przypadku niskiej ceny, którą masz zapłacić) - warunkami (głównie co do ewentualnego przyszłego zbycia przez Ciebie), na jakich możesz w przyszłości lokal zbyć aby nie utracić zastosowanej zniżki (termin przede wszystkim!). Oczywiście dziś może Cię to mniej interesować (bo może nie masz zamiaru póki co zbywać tego lokalu), ale nigdy nie wiesz co może się zdarzyć za czas jakiś, a bardzo często przy nabywaniu z dużą bonifikatą pojawiają się ograniczenia - głównie czasowe - co do zbycia bez ryzyka utraty bonifikaty. Notariusz mając taki protokół określający te warunki - wyliczy Ci opłaty, które będzie pobierał od sporządzonej umowy. Takie kwestie mi przyszły do głowy i tym się z Tobą podzieliłam. Wierząc, że w miarę to jasne - pozdrowionka Ci wysyłam i dziękuję za dziękuję:)) B. Odpowiedz Link Zgłoś
ni_na Re: księgi wieczyste 15.06.04, 18:25 Miły bebiaczku! serdeczne dzięki! ni_na Odpowiedz Link Zgłoś