Dodaj do ulubionych

taksa notarialna

30.06.04, 12:59
drogi Bebiaczku kiedys wyliczyłaś mi taksę notarialną od mieszkania za
159.000 brutto i była ona w kwocie 1.595zł + VAt tj. 350,90zł. Czy to opcja
możliwie największa tzn. że żaden notariusz nie weźmie wiecej? i jeszcze
jedno pytanie dot. hipoteki zwykłej i kaucyjnej. Obydwie mam w wysokosci
110.000 zł. Czy w związku z tym muszę liczyć podwójnie podatek 110 zł razy 2
i opłata sądowa za wpis do hipoteki 355 zł razy 2? zakładając oczywiscie, ze
nie bedę miała oświadczenia z banku, z formułą o BUDOWNICTWIE MIESZKANIOWYM
(bo jest to b. mozliwe).
ania
Obserwuj wątek
    • mamuut Re: taksa notarialna 30.06.04, 13:35
      dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2080089.html?as=6&ias=6
    • bebiak Re: taksa notarialna 30.06.04, 17:20
      Witaj Aniu,

endywia napisała:

> drogi Bebiaczku kiedys wyliczyłaś mi taksę notarialną od mieszkania za
      > 159.000 brutto i była ona w kwocie 1.595zł + VAt tj. 350,90zł.

Od dziś już się zmieniło (nowe rozporządzenie) i przy tej kwocie taksa wynosi
      1.505,-zł + VAT.
      Tam w opłatach podawałam Ci zapewne jeszcze taka opłatę za wniosek do sądu,
      która wynosiła 150,-zł + VAT - od dziś ta opłata to 200,-zł + VAT.

>Czy to opcja możliwie największa tzn. że żaden notariusz nie weźmie wiecej?

Wiesz, do wczoraj jeszcze był taki przepis, który umożliwiał notariuszowi
      podwyższenie taksy o ile akt wymagał dużego nakładu pracy itd., ale przyznam,
      że w tym nowym, które dziś otrzymałam i które od dziś obowiązuje - już nie
      widzę tego przepisu. Obecne (od dziś) przepisy przewidują podwyższenie taksy
      za czynność dokonaną poza kancelarią.

>i jeszcze jedno pytanie dot. hipoteki zwykłej i kaucyjnej. Obydwie mam w
      >wysokosci 110.000 zł. Czy w związku z tym muszę liczyć podwójnie podatek 110
      zł razy 2 (...)

Nie, bo od hipoteki kaucyjnej podatek wynosi 19,-zł (stały) a od zwykłej 0,1% i
      tu mamy 110,-zł.

> (...) i opłata sądowa za wpis do hipoteki 355 zł razy 2? zakładając
      >oczywiscie, ze nie bedę miała oświadczenia z banku, z formułą o BUDOWNICTWIE
      >MIESZKANIOWYM (bo jest to b. mozliwe).

Tak, tutaj tak jak napisałaś: 2 x 355,-zł.

Wierząc, że jasne to dla Ciebie - pozdrowionka cieplutkie i nieustające
      wysyłam:) B.
      • endywia Re: taksa notarialna 01.07.04, 10:26
        dziękuje ci najgoręcej za te wyjaśnienia, są dla mnie jasne. Gdybyś mogła mi
        jeszcze napisać czy płaciłabym coś w sądzie za wpis do hipoteki, gdybym miała
        pismo z banku z "budownictwem mieszakniowym" w treści (moiże zaoszczędziłabym
        355 zł)
        dziekuję, ania
        • bebiak Re: kredyt na budownictwo mieszkaniowe a hipoteka 02.07.04, 22:49
          Cześć Aniu:)
          endywia napisała:

> Gdybyś mogła mi jeszcze napisać czy płaciłabym coś w sądzie za wpis do
          >hipoteki, gdybym miała pismo z banku z "budownictwem mieszakniowym" w treści
          >(moiże zaoszczędziłabym 355 zł)

Jeszcze rok temu napisałabym Ci zdecydowanie, że przy takim przeznaczeniu
          kredytu oraz przypadku, że Ty jesteś kredytobiorcą i na Twojej nieruchomości
          ustanawiana jest hipoteka - opłaty sadowej nie ma.
          Dziś nie mogę Ci tak zdecydowanie napisać, chociaż przepisy w tym zakresie się
          nie zmieniły. Od kilku miesięcy natomiast (a może już się to uspokoiło???) ma
          miejsce w sądzie taka sytuacja, że niektóre wydziały nadal nie pobierają opłaty
          od wpisu takiej hipoteki (bo obowiązuje przecież to szczególne rozporządzenie w
          tej sprawie), natomiast niektóre a i owszem pobierają, bo ponoć budownictwo
          mieszkaniowe to tylko budownictwo indywidualne a nie budowa z developerem. Hm,
          po prostu zmiana rozumienia pojęcia "budownictwo mieszkaniowe". Z tego co
          widziałam swojego czasu na forum DOM - kilka osób, które budowały z
          developerem, mając kredyty na cele budownictwa mieszkaniowego (to musi wynikać
          z pisma banku) zawalczyło z sądem i nawet udało im się nie płacić tej opłaty.
          Ponieważ taka rozbiezna praktyka na pewnym etapie powstała - nie umiem Cię
          zapewnić, że przy takim kredycie napewno nie zapłacisz tej sądowej.
          Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dziękuję. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka