Dodaj do ulubionych

kupno mieszkania potem sprzedaż - podatek

IP: *.limes.com.pl 20.11.12, 21:39
Chciałabym się zapytać co zrobić w takiej sytuacji:
- nabyłam mieszkanie w 2009r. a chcę je teraz sprzedać, niestety na chwilę obecną nie mam na niego kupca
a trafiła się okazja kupna innego mieszkania, właścicielka jest w stanie poczekać na całkowitą zapłatę 8 m-cy, jednak teraz chciałaby część środków. Zakładam, że w ciągu 8 m-cy sprzedam mieszkanie i chciałabym podciągnąć ten zakup mieszkania jako cel mieszkaniowy, aby uniknąć podatku od sprzedaży mieszkania. Kolejność więc jest odwrotna. W jaki sposób stworzyć umowę lub w jaki sposób dogadać się ze sprzedającym, aby środki wydatkowane na poczet zakupu stały się celem mieszkaniowym.

Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: kupno mieszkania potem sprzedaż - podatek IP: *.unknown.vectranet.pl 27.11.12, 22:46
      Wszystko zalezy od tego kiedy podpiszesz akt notarialny na nowe mieszkanie. Sama umowa przedwstepna zakupu to nie zakup tylko rezerwacja... Jesli podpiszesz umowe w taki sposob ze mieszkanie na Ciebie poczeka to okey :)

Sam mialem podobna sytuacje jak kupowalem mieszkanie Warszawa, ale dla pewnosci zadzwon do urzedu Skarbowego i sie upewnij, kazdy urzad ma swoje intrerpretacje.
      • Gość: Ewa Re: kupno mieszkania potem sprzedaż - podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 20:47
        Jeśli sprzedająca wyrazi zgodę - zawrzyjcie umowę przedwstępną sprzedaży w formie aktu notarialnego, z wpisem roszczenia do księgi wieczystej (o ile jest prowadzona), gdzie zapłacisz jakąś część ceny (w tym zadatek najprawdopodobniej chyba, że sprzedająca zgodzi się na zaliczkę ale wątpliwe choć możliwe)).
        To powinno ją zadowolić bardziej niż już dziś umowa sprzedaży z oddalonym terminem płatności - tu będzie przecież bezpieczniejsza, bo wciąż jest właścicielem i (zakładam) ma lokal w swoim władaniu.
        Ty natomiast pomyśl co zrobisz kiedy termin realizacji tej umowy nadejdzie a Ty nadal nie sprzedasz: dziś rynek jest wg mnie nie do przewidzenia.
        • Gość: AniaSK Re: kupno mieszkania potem sprzedaż - podatek IP: *.trans.net.pl 11.12.12, 20:28
          Miałam swego czasu podobną sytuację i pisałam o interpretację, US napisał, iż aby wydatek został uznany za mieszkaniowy liczy się także DATA fizycznie otrzymanych pieniędzy za sprzedaż i DATA fizycznej wpłaty za kolejne mieszkanie. Zatem to, co jest/będzie zadatkiem nie wpadnie raczej w "cele mieszkaniowe" - bo to nie pójdzie z pieniędzy za "stare mieszkanie", które póki co sprzedane nie jest...
          • decort Re: kupno mieszkania potem sprzedaż - podatek 17.12.12, 21:55
            do AniaSK: mylisz się, znaczy źle interpretujesz interpretację US. Zadatek, i wszystkie składowe ceny wpłacone przed Umowa przenoszącą własność oraz zapłatą całej ceny zostaną uwzględnione w zwolnieniu z podatku, ponieważ Umowy przedwstępne nie są zgłaszane do US, a w Umowie końcowej zapisane będzie, że sprzedający otrzymał już zadatek (i/lub ewentualnie zaliczkę), ale bez wskazania terminu w jakim go otrzymał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka