Dodaj do ulubionych

Nowe opłaty notarialne

20.07.04, 11:20
Kupiłam mieszkanie w zeszłym roku (umowa przedwstępna zawarta w 2003 roku,
ostatnia rata zapłacona w lutym 2004).Mieszkanie zostało odebrane w lutym
2004.Dopiero w sierpniu będą dopełniane formalności u notariusza (narzuconego
z reszta przez dewelopera).Zastanawiam się według jakich przepisów zostanę
potraktowana-sama kwota taksy jest prawie taka sama, ale martwi mnie kwestia
gruntu.Do tej pory byl podatek od czynności cywilno prawnych (2%).Teraz (wg
Wyborczej)zostało to zastąpione podatkiem VAT.Czy będę zatem płaciła podatek
2% czy każą mi dopłacić podatek od gruntu?Właściwie ta druga wersja nie
powinna mieć miejsca, ponieważ nie z mojej winy akt notarialny będzie
sposywany po pół roku od odbioru mieszkania, ale nie zdziwiłabym się gdyby
tak było.
Proszę o radę, bo nie chciałabym zostać oszukana.
Obserwuj wątek
    • yogulek Re: Nowe opłaty notarialne 20.07.04, 19:22
      jesli wszystko zaplacilas przed 1 maja 2004 i masz na to papiery a tak zapewne
      jest w twoim przypadku to zaplacisz pcc 2% ale o szczegółach na pewno napisze
      ci pani bebiak - jest rewelacyjna w tych sprawach i zawsze chetnie sluzy
      pomocą...wiec cierpliwosci bo zapewne chwilowo zapracowana
      pozdr
      • agaa78 Re: Nowe opłaty notarialne 21.07.04, 07:46
        Dzieki. Czekam na szczegóły.
        Pozdrawiam
        • atyde Re: Nowe opłaty notarialne 21.07.04, 09:55
          A zajrzyj na 2 strone wątków, bodajże temat "akty notarialne po 1 maja opłata
          za grunt" czy jakoś tak.
          • bebiak Re: Nowe opłaty notarialne 22.07.04, 16:31
            Witam Was serdecznie,
            doniosę dla Autorki wątku, że ja osobiście nie nazwałabym tego tak jak
            przywołujesz, że podatek od czynności cywilnoprawnych został zastąpiony
            podatkiem VAT. To niezupełnie tak wg mnie. Fakt, wprowadzono VAT od gruntu od
            maja, a jeden z przepisów mówi (tak w skrócie), że jeśli developer odprowadza
            VAT to Ty nie płacisz PCC. Sprawa tego VAT-u dla wielu jest niejasna, choć
            nasza dzielna Atyde (i nie ona jedyna zresztą) uważa, że jest jasna - zdania są
            ogólnie podzielone. Mnie trudno mi tu do końca zająć stanowisko, bo podatkami
            tak naprawdę się nie zajmuję, ale póki co developerzy, z którymi mam do
            czynienia, uznają, że jeśli wpłata całej ceny nastąpiła do końca czerwca 2004
            roku i do tej daty został lokal nabywcy wydany to nie płacą VAT-u od gruntu a
            tym samym nabywca przy akcie płaci od wartości tego gruntu PCC (2%). W innym
            przypadku doliczają VAT od wartości gruntu i nabywca nie płaci PCC. Wiem
            jednak, choćby z wypowiedzi forumowiczów, że w skali kraju praktyka nie jest
            jednolita. Chyba najprościej będzie jeśli interesuje Cię sprawa PCC przy umowie
            sprzedaży jeśli zapytasz swojego developera czy odprowadza VAT od gruntu (jeśli
            nie odprowadza to zapłacisz PCC).
            Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie:)) Latorośl Yogulka też ofkors:)) B.
            • agaa78 Re: Nowe opłaty notarialne 23.07.04, 11:53
              bebiak napisała:

> Witam Was serdecznie,
              > doniosę dla Autorki wątku, że ja osobiście nie nazwałabym tego tak jak
              > przywołujesz, że podatek od czynności cywilnoprawnych został zastąpiony
              > podatkiem VAT. To niezupełnie tak wg mnie. Fakt, wprowadzono VAT od gruntu od
              > maja, a jeden z przepisów mówi (tak w skrócie), że jeśli developer odprowadza
              > VAT to Ty nie płacisz PCC. Sprawa tego VAT-u dla wielu jest niejasna, choć
              > nasza dzielna Atyde (i nie ona jedyna zresztą) uważa, że jest jasna - zdania

>
              > ogólnie podzielone. Mnie trudno mi tu do końca zająć stanowisko, bo podatkami
              > tak naprawdę się nie zajmuję, ale póki co developerzy, z którymi mam do
              > czynienia, uznają, że jeśli wpłata całej ceny nastąpiła do końca czerwca 2004
              > roku i do tej daty został lokal nabywcy wydany to nie płacą VAT-u od gruntu a
              > tym samym nabywca przy akcie płaci od wartości tego gruntu PCC (2%). W innym
              > przypadku doliczają VAT od wartości gruntu i nabywca nie płaci PCC. Wiem
              > jednak, choćby z wypowiedzi forumowiczów, że w skali kraju praktyka nie jest
              > jednolita. Chyba najprościej będzie jeśli interesuje Cię sprawa PCC przy
              umowie
              >
              > sprzedaży jeśli zapytasz swojego developera czy odprowadza VAT od gruntu
              (jeśli
              >
              > nie odprowadza to zapłacisz PCC).
              > Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie:)) Latorośl Yogulka też ofkors:)) B.

Nazwałam to tak,poniewaz dokladnie to znalazlam na stronach Wyborczek.Powiem
              szczerze,ze bardzo mnie zaskoczyła ta informacja,nie wspominajac juz o
              wypowiedziach na tym forum.
              Z tego co piszesz Ty i inni forumowicze wynika jeden problem-czym jest wydanie
              mieszkania.Moim zdaniem powinien to być odbiór.Na stronie ministerstwa widać
              jednak,ze jest to podpisanie aktu notarialnego.
              Jeszcze wieksza zagadka jest dla mnie to,ze to deweloperzy decyduja o tym czy
              ma byc placony VAT czy nie.Chore? Pamietam swoja droga,jak kupowalam
              mieszkanie, ze czesc deweloperow zaliczala garaze do towarów z 7% VATem, a czec
              do 22%.NIe ma w tym kraju organu,ktory by jednoznacznie interpretowal i
              jednoczesnie nakazywał naliczanie w taki czy inny sposób?Zwariować można!

Dzieki za odpowiedz.Zobaczymy jaka mi deweloper zrobi niespodzianke w
              sierpniu;))
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka