Dodaj do ulubionych

nowe przepisy?

20.07.04, 11:30
dowiedzialem sie wlasnie w spoldzielni mieszkaniowej ze nie mogą złozyc
wniosku w sadzie o ustanowienie oddzielniej wlasnosci lokali (oddzielnej
hipoteki) dlatego ze sąd odrzuci taki wniosek ze wzgledu na brak wypisu z
rejestru lokali ktorych jeszcze nie ma bo nie są prowadzone przez gmine takie
rejestry i ma ona obowiązek do 2007 roku takowe stworzyc. O co w tym
wszystkim chodzi? Musze zalozyc w koncu ksiege wieczystą bo domaga sie tego
bank jako zabezpieczenie kredytu. Moge uzyskac jakies wyjasnienie co to za
przepis i czy to prawda
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: nowe przepisy? 22.07.04, 16:49
      Cześć, wyjaśnijmy dwie kwestie:
      1. możliwość założenia księgi wieczystej dla spółdzielczego prawa do lokalu z
      uwagi na bank;
      2. możliwość zawarcia umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu (czyli
      przekształcenia prawa spółdzielczego w odrębna własność).

Ad. 1 - to można zrobić zawsze i dla tych celów to co podnosisz w swym poście
      nie ma żadnego znaczenia. Natomiast rzeczywiście jeśli tą drogą pójdziesz (bo
      np. nie będziesz miał wyboru a termin wyznaczony przez bank dla ustanowienia
      hipoteki będzie się zbliżał) to globalnie Twoje koszty będą wyższe (bo wpis do
      księgi dla spółdzielczego prawa jest dość kosztowny, a potem jeszcze koszty
      tego przekształcenia). Jeśli założysz ksiegę w tym trybie, który tutaj
      omawiamy to nadal masz spółdzielcze prawo do lokalu tyle, że księgą (możesz
      ustanawiać hipotekę, ale prawo masz takie jak miałeś).

Ad. 2 - fakt: problem istnieje i nie da się temu zaprzeczyć.
      Dla sporządzenia umowy ustanawiającej odrębną własność lokalu (czyli to tzw.
      przekształcenie) notariusz od bodajze października 2003 winien żądać wypisu z
      rejestru lokali lub z kartoteki lokali. I niestety przepisy mamy takie jakie
      mamy: rzeczywiście wszedł wówczas w życie ten, który taki obowiązek dla tego
      typu umów nałożył, natomiast inny dał Gminom/Dzielnicom czas znacznie dłuższy
      na utworzenie tychże kartotek.
      Umowy takie jednak się sporządza pod warunkiem, że do każdej jest dołączony
      wypis z rejestru gruntów stanowiacy podstawę wpisu do ksiegi wieczystej - i z
      tego co ja wiem w przypadkach wydziałów nieskomputeryzowanych w sądzie problemu
      z księgami jak dotąd nie ma (sędziowie zakładają).
      Problem powstaje (ale to wiem wyłącznie z prasy) w przypadku wydziałów, które
      zostały skomputeryzowane: tam nie zależy to już ponoć od dobrej woli sędziego a
      od komputera, a ten bez takiego dokumentu (wypisu z rejestru lokali albo z
      kartoteki) wniosku nie przyjmuje.
      Wiem, że Dzielnice pracują nad tymi kartotekami, ale idzie to opieszale:(
      Jak do tej pory widziałam dwa wypisy z kartoteki lokali: jeden z Dzielnicy
      Praga-Południe w Warszawie (tydzień temu go oglądałam), a drugi - z Ząbek koło
      Warszawy (ten widziałam jakiś miesiąc temu).
      I wiem jeszcze, że cała ta procedura wymaga sporych nakładów czasowych ze
      strony właściciela nieruchomości (mnóstwo rubryczek do wypełnienia w
      specjalnych tabelach co przy budynkach wielolokalowych zajmie z pewnością dużo
      czasu).
      Tyle w ramach Twojego problemu wiem i tym się z Tobą dzielę (mam nadzieję, że
      podzieliłam się w miarę jasno). Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • tk000 Re: nowe przepisy? 28.07.04, 00:05
        > Problem powstaje (ale to wiem wyłącznie z prasy) w przypadku wydziałów, które
        > zostały skomputeryzowane: tam nie zależy to już ponoć od dobrej woli
        sędziego

Czyli mam pecha bo wydział jest skomputeryzowany (odpis z księgi wieczystej
        jest w wersji komputerowej) - Sąd Rejonowy dla Warszawy-Mokotowa X Wydział
        Ksiąg Wieczystych dla ścisłości
        W zakładanie ksiegi wieczystej dla spoldzielczego prawa do lokalu nie będe sie
        bawił ze wzgledu na podwojne koszty. Bank moze zaczekac az tak bardzo nie
        naciskają :) Poczekam na sporządzenie umowy ustanawiającej odrębną własność
        lokalu
        Dzięki za wyjasnienia.
        Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka