Dodaj do ulubionych

podatek od nieruchomości

18.03.13, 20:48
Witam serdecznie. Czy garaż wbudowany w dom piętrowy oraz kotłownia i pomieszczenie na skład opału (drewno, węgiel) wlicza się do powierzchni użytkowej przy naliczaniu podatku od nieruchomości. Podobno, nie. Muszę znaleźć Dziennik Ustaw lub inne przepisy. POMÓŻCIE :-) Bardzo proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: rubinowa Re: podatek od nieruchomości IP: 150.254.245.* 19.03.13, 09:16
      W ustawie o podatkach i opłatach lokalnych z dnia 12 stycznia 1991 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2002 r. nr 9 poz. 84 z późn. zm.) powierzchnię użytkową budynku lub jego części stanowi powierzchnia mierzona po wewnętrznej długości ścian na wszystkich kondygnacjach z wyjątkiem powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych; za kondygnację uważa się również garaże podziemne, piwnice, sutereny i poddasza użytkowe.
      Art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych ,podstawę opodatkowania podatkiem od nieruchomości dla budynków lub ich części stanowi powierzchnia użytkowa,
      o faktycznej wysokości stawki podatku decyduje rada gminy w drodze uchwały.
      • 146aga Re: podatek od nieruchomości 19.03.13, 10:51
        Dzięki za informację, ale moje pytanie brzmiało: Czy garaż wbudowany w dom piętrowy oraz kotłownia i pomieszczenie na skład opału (drewno, węgiel) wlicza się do powierzchni użytkowej przy naliczaniu podatku od nieruchomości?????.

Podane poniżej ustawy niestety nie regulują pomieszczeń wymienionych powyżej.

Czekam na dalszą podpowiedź :)
    • andrzej.sawa Re: podatek od nieruchomości 19.03.13, 22:12
      A może prościej - niech ten co nalicza podatek - czyli gmina - poda podstawę prawną.
      • 146aga Re: podatek od nieruchomości 20.03.13, 08:26
        Na jakiej podstawie gmina nalicza podatek to mam, ale to nie o to chodzi. Ludzie macie problem z czytaniem ze zrozumieniem. W pierwszym poście opisałam jaki mam problem. Pozdrawiam
        • andrzej.sawa Re: podatek od nieruchomości 20.03.13, 14:25
          No i właśnie w tym problem,czytać uzasadnienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka