Dodaj do ulubionych

Kupno działki

IP: *.t-mobile.pl 13.06.13, 18:17
Witam
Mam do was pytanie - kupuję działke, osoba która aktualnie jest właścicielem napisała sąsiadowi oświadczenie że zgadza się na przekop przez działke aby zakład energetyczny położył kabel (do sąsiada). Pytanie czy po sprzedaży działki (gdy ją kupie) takie oświadczenie dalej ma moc prawną czy wtedy sąsiad musi mieć takie oświadczenie odemnie.
Dodam że w księdze wieczystej nie ma wpisu na temat służebności.
Z góry dziekuję za informacje.

Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu pazerny aż do bólu! 14.06.13, 16:18
      a co?
      jeszcze nie masz działki a już chcesz wpaść w konflikt z sąsiadem? I wyciągać dodatkową kasę?
      nie tędy droga!!!
      jeep
      • g.dziwota kompetentny do szpiku kości! 14.06.13, 16:59
        Albert nigdzie nie pisze, że:
        - chce konfliktu z potencjalnym nowym sąsiadem,
        - nie chce od niego żadnej kasy.

Ja w jednym zdaniu opisałbym zapytanie Alberta jako:
        Czy oświadczenie obecnego właściciela działki po jej zakupie będzie dla niego wiążące.
        Odpowiedź brzmi: Jeśli nie ma takiego zapisu służebności (zapis w KW) lub nie wydano pozwolenia/zgłoszenia na tą sieć/przyłącze to NIE jest wiążące to oświadczenie (chyba, że było ono wydane na potrzeby pozwolenia na budowę/zgłoszenie).
        • Gość: Albert Re: kompetentny do szpiku kości! IP: *.jmdi.pl 15.06.13, 22:50
          Witam
          Bardzo dziekuję za dpowiedź.

ps. od nikogo nie mam zamiaru wyciągać żadnej kasy lub nic w tym stylu.
          Jeśli sąsiad będzie potrzebował to mu je wystawie (bezpłatnie) wychodze że założenia że "życie kołem się toczy.." dziś sąsiad od ciebie może potrzebować a jutro ty od sąsiada..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka