Dodaj do ulubionych

problemowe grunty

17.08.13, 16:46
Witam.jestem tu nowy,wiec prosze o wyrozumialosc.
Moj problem to grunty(0.49ha) ktore przepisał na mnie dziadek, bylo to w latach 1996.Od tamtej pory tam nie bylem,nie wiem jak to wyglada i co tam sie dzieje,ale regularnie opłacam za grunt. Problem w tym ze mieszkam na dolnymslasku a grunty sa w malopolsce kolo Brzeska.Nie jezdze tam nie mam tam. rodziny ,dziadek mial,stamtad pochodzil. Grunty sa prawnie przepisane na mnie.
Minelo juz kilkanascie lat nie wiem gdzie i jakie sa mapki.moze juz nie ma ich. Teraz zaczelem myslec ze trzeba cos z tym zrobic nie bede tam mieszkac ,moze sprzedam ale nie wiem od czego zaczac.jak skompletowac dokumenty,co mi potrzeba i gdzie to zalatwiac. Dodatkowo sprawe komplikuje rodzina ktota chyba ma chrapke na to.Nie jest to moja rodzina bo to jakies dzieciaki dziadkow.Wiadomo 7 woda mo kisielu.

Malo tego strasza ze nikt sie tym nie interesuje to ze gmina to zabieze i sprzeda,ze sa tam juz chaszcze i drzewa.Dowiedzialem sie tez ze ktos se na mojej dzialce droge z gruzu robi(samowolka)

Nie jestem w stanie opisac tu teraz wszystkiego ale jakby ktos chcial mnie poinstruowac bede wdzieczny.co i jak. I gdzie zalatwiac.Najlepiej co mozna zalatwic na odleglosc.

Sorry za bledy.prosze o pomoc co i jak krok po kroku zalatwiac.
I czy lepiej pozbyc sie twgo jako grunt czy dzialka,moze ktos zapoda jakie sa ceny.co lepiej zrobic? Z gory dzieki za info
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: problemowe grunty 17.08.13, 17:28
      zabrać można po tzw zasiedzeniu
      a to 20 lat w dobrzej wierze i 30 w złej (czyli kiedy się WIE, że zajmuje się cudze...)
      Więc na razie nikt Ci nic nie zabierze...

Co robić?
      Masz pewnie jakies postanowienie sądu o nabyciu praw spadkowych - masz tam nr księgi wieczystej
      w niej nr działki - z ewidencji weź mapę

I pojedź obejrzyj...
      Te pół hektara może być warte setki tysięcy złotych i może nie być warte funta kłaków...
      Zacznij od wycieczki - masz do Brzeska autostradę - z Wrocławia 4h i jesteś....
      Powodzenia!
      jeep
      • tmichnej78 Re: problemowe grunty 17.08.13, 18:21
        Czesc dzieki za pomoc. Co znaczy przez zasiedzenie?grunty na 100% sa juz na mnie przepisane.pewnie sie znajdzie jakis dokumenty. Od czego moze zalezec cena? Od terenu lokalizacji? Wiem ze jest to twrn juz lekko pagorkowaty okolice Brzesko tarnow.na pewno na wiosce .sa blisko domy.
        Wlasnie usytuowanie dzialki jest takie ze.kiedys bylo to 1 pole,ktore zostalo podzielone na 4.i moj dziadek dostal 1 ktore dal mi.reszta jest w posiadaniu innych wnukow.oni osiedli tam na stale pobudowali sie i martwi mnie to ze chca to przejac. Tlumacza to ze to ich dziadkow i ze chca miec qszystko by w rodzinie zostalo. Takze musze cos z tym robic. By mnie nie wyrolowano.Kkedys chcieli to odkupic za 5000zl ale nie wiem czy to dobra oferta.
        • tmichnej78 Re: problemowe grunty 17.08.13, 18:27
          Malo tego jest tez jakis spor o droge,bo przez kazda z dzialek ma prowadzic droga.nie wiem czy jest na mapach i jak jest z jej dostepem. Ale ostatnio oni chcieli odemnie jakies pieniadze za droge ktoro ponoc robia.nie wiem na jakiej podstawie cos odemnie chca.
          • jeepwdyzlu Re: problemowe grunty 17.08.13, 19:57
            musisz pojechać
            obejrzeć
            zabrać z geodezji mapy
            popatrzeć gdzie są media

jeśli działka jest rolna - to będzie bardzo tania
            jeśli DA się na niej postawić dom - z punktu widzenia nie tyle planu, ale dostępnych mediów i dojazdu - jej wartość wzrasta o rzędy wielkości...
            Kolejny krok - to wizyta w gminie - sprawdzić plan zagospodarowania i ewentualne warunki zabudowy...
            Pozdrawiam
            jeep
            • Gość: drgedsr Re: problemowe grunty IP: *.xdsl.centertel.pl 18.08.13, 00:00
              ok wielkie dzieki
              Czyli tym co knuja sobie sasiedzi nie przejmowac sie zbytnio, tym ze ktos to przejmie?
              • jeepwdyzlu Re: problemowe grunty 18.08.13, 12:58
                co to znaczy knują sąsiedzi?
                nic Ci nie mogą zrobić...
                jeep
                • Gość: jagoo Re: problemowe grunty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 20:56
                  Być może mogą zasiedzieć. Nie wiadomo od jak dawna korzystają z działki (ani czy w ogóle korzystają...) - mogli to przecież robić zanim autor stał się właścicielem. Trzeba jechać i wszystko sprawdzić. To, że komuś chce się tam utwardzać drogę może sugerować, ze teren jest potencjalnie budowlany - a wtedy może być sporo wart.
                  • Gość: seiw83 Re: problemowe grunty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 11:09
                    no i kasa za kozystanie z nieruchomosci, jak wczesniej bylo to mozna ubiegac sie o kase w stecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka