Dodaj do ulubionych

testament/zachowek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.13, 13:40
Mój tata ma wiekową już ciocię, która zapisała w testamencie tacie swoje mieszkanie. Ciocia jest panną, dzieci brak, moj tata jest jej siostrzeńcem.
Wiem, ze rodzeństwo może wystąpić o zachowek. Moja babcia napewno nie wystąpi, ale ciocia miała jeszcze brata, który już nie zyje. Czy zachowek nalezy się jego dzieciom?
Niestety ciocia może odejść w każdej chwili, wtedy mieszkanie napewno tata by sprzedał i gdyby istniała ewentualność zachowku lepiej być na to przygotowanym.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: testament/zachowek 05.11.13, 15:17
      tak, należy
      więc bądźcie przygotowani
      ciao
      jeep
      • ssnn Re: testament/zachowek 07.01.14, 13:39
        www.senior.pl/porady/Prawo-spadkowe/1325-Czy-rodzenstwo-bezdzietnego-ma-prawo-do-zachowku.html
    • Gość: m.s Re: testament/zachowek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.13, 12:31
      I jesteś tego pewnien?
      Pytam, ponieważ tata doczytał że dzieci wujka nie mogą wystąpić o zachowek, mi się wydawało, że mogą. Rodzice trochę "starej daty " są i wolę ich uprzedzić, żeby potem problemów nie było.
      • jeepwdyzlu Re: testament/zachowek 06.11.13, 12:58
        jeśli ktoś nie dożyje spadkobrania
        to dziedziczą jego dzieci
        a jak testament mówi inaczej
        to zachowek
        proste jak drut
        ciao
        j.
        • Gość: m.s Re: testament/zachowek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.13, 13:57
          bardzo dziękuję.
          Z innej beczki: jesli mój mąż zapisze mi w testamencie wszystko co posiada a ja umrę przed nim, to wszystko przechodzi na moje dzieci? Nawet jakby mój mąż miał inne dzieci na boku ( nie ma, ale staram się przy okazji rozwiązać inną rodzinną kwestię;) , bo w tym wypadku dzieci nie dziedziczą po tacie ale po mamie, która posiadała wszystko i nie dożyła spadkobrania? Mam rację?
          • jeepwdyzlu Re: testament/zachowek 06.11.13, 17:35
            dziedziczą dzieci jeśli tak mówi testament
            ale moze się okazać
            że muszą zapłacić zachowek
            Komu?
            choćby mężowi, który dziedziczy połowę po żonie czyli należy mu się 25% (połowa tego co by dziedziczył)
            Czy z tego skorzysta - to inna sprawa...
            Jeszcze raz powtórzę: ZACHOWEK to prawo, nie procedura. Czyli uprawniony MOŻE żądać zachowku, ale nie musi...

Nie rozumiem zdania, że nie dziedziczą po Tacie. Przecież Tata żyje (napisałaś, że umierasz przed nim... :-)
            ciao
            jeep
            • Gość: m.s Re: testament/zachowek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.13, 07:54
              JUż wszystko jasne, dzięki. :)
              • Gość: Henryka Re: testament/zachowek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.14, 11:39
                Ja mam trochę inny problem. Jestem poważnie chora i muszę spisać testament, wiem że aby miał moc prawną musi być poświadczony u notariusza. Dlatego bardzo was proszę prześlijcie namiary na notariusza, który jest w miarę elastyczny, niedrogi i jest w stanie przyjechać do mnie do domu.
                • nioma Re: testament/zachowek 03.01.14, 14:27
                  nie musi być poświadczony

jak spisać testament?

Testament musi być spisany w całości odręcznie przez spadkodawcę.
                  Testament powinno się opatrzyć datą – dzienną.
                  Nie jest to jednak niezbędne dla jego ważności - choć zalecamy jej wpisanie.
                  Może jednak być istotne w przypadku sporządzenia kolejnego testamentu w miejsce uprzedniego- pozwala to w sposób jednoznaczny określić ich kolejność.

Podpis jest krytycznie ważny dla testamentu – powinien być również odręczny- nie musi być natomiast czytelny – powinien pozwolić na stwierdzenie czy dane oświadczenie złożyła właściwa osoba.
                  Nie jest niezbędne podpisanie się imieniem i nazwiskiem. Ważne jest aby podpis sugerował osobę.

i to jest testament.

Testament notarialny natomiast to testament sporządzony w formie aktu notarialnego przed notariuszem.
                • Gość: ja Re: testament/zachowek IP: *.183.252.117.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.01.14, 23:13
                  Testament w pewnym sensie jest ryzykiem, bo spadkobiercy /jeśli tacy są/ będą mogli wystąpić o zachowek. Lepiej przepisać notarialnie za życia. Nie piszesz, gdzie mieszkasz, to jak polecić można notariusza? Dziś notariusz może przyjechać do domu. Najlepiej wpisać w google notariusz i miasto i poszukać.
                • jeepwdyzlu Re: testament/zachowek 04.01.14, 16:02
                  Dlatego bardzo was proszę prześlijcie namiary na notariusza, który jest w miarę elastyczny, niedrogi i jest w stanie przyjechać do mnie do domu.
                  -------
                  nie słuchaj niomy
                  testament powinien być notarialny
                  inaczej można go "zgubić"
                  i w razie sporu - znacznie łatwiej podważyć

co do podpowiedzi namiaru - chętnie ale w jakim mieście :-))
                  pozdrawiam
                  jeep
      • Gość: gość Re: testament/zachowek IP: *.183.245.247.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.01.14, 11:56
        Jeśli ktoś żyje i chce napisać testament, a wie komu by chciał oddać swoją własność, to lepiej niech przepisze u notariusza i wtedy dana osoba będzie właścicielem i nie będzie problemu z zachowkiem. Najlepiej i najprościej tak można przepisać , czy podarować swoją własność.
    • Gość: Monika Re: testament/zachowek IP: *.226.51.70.awist.pl 23.01.14, 08:12
      Rodzeństwo nie jest uprawnione do żądania zachowku !!!

Poczytaj: Rodzeństwo spadkodawcy - zachowek, dziedziczenie ustawowe
    • Gość: Michał Re: testament/zachowek IP: *.226.51.70.awist.pl 05.02.14, 12:44
      Rodzeństwo spadkodawcy nie jest uprawnione do żądania zachowku.

Rodzeństwo spadkodawcy - zachowek
      • Gość: pyta Re: testament/zachowek IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.14, 13:43
        w końcu jesteś Monika, czy Michał? zdecyduj się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka