Dodaj do ulubionych

darowizna domu -pare pytań

28.09.04, 13:29
Rodzice chcą przepisać mi dom.
1. Czy, jeżeli darowizna będzie na mnie i na męża, koszty będą takie same jak
w przypadu przepisania tylko na mnie?
2.Czy jest możliwość zrobienia darowizny też na mojego męża,ale z pewnymi
warunkami np.że mąż traci prawo wspołwłasności w przypadku rozwodu. Jeżeli
nie to może są inne sposoby zabezpieczenia się na wypadek takich sytuacji.
3.Jakie prawa do nieruchomości ma mąż jeżeli tylko ja będę właśicielką

Obserwuj wątek
    • bebiak Re: darowizna domu -pare pytań 28.09.04, 18:58
      Witaj Moniu,

moniasucha napisała:

> Rodzice chcą przepisać mi dom.
      > 1. Czy, jeżeli darowizna będzie na mnie i na męża, koszty będą takie same jak
      > w przypadu przepisania tylko na mnie?

Jeśli chodzi o taksę notarialną i opłatę sądową (za wpis o księgi) to te będą
      takeei same w obu przypadkach, natomiast jeśli chodzi o podatek od darowizny to
      ten w przypadku darowizny dla obojga będzie niższy aniżeli tylko dla Ciebie a
      to dlatego, że każdemu z Was każde z rodziców może bez podatku raz na 5 lat
      podarować kwotę wolną 9.637,-zł, stąd w przypadku darowizny dla Ciebie masz
      tych kwot wolnych tylko 2 a w przypadku Was obojga - 4, co może mieć znaczenie
      w zależności oczywiście od wartości całej nieruchomości, pow. użytk. tego domu,
      wartości działki, możliwości skorzystania z ulgi od darowizny domu itp.

> 2.Czy jest możliwość zrobienia darowizny też na mojego męża,ale z pewnymi
      > warunkami np.że mąż traci prawo wspołwłasności w przypadku rozwodu. Jeżeli
      > nie to może są inne sposoby zabezpieczenia się na wypadek takich sytuacji.

Nie, nie można przenieść własności nieruchomości pod warunkiem, nie można też w
      żaden sposób ograniczać rozporządzania nieruchomością przez właściciela bądź
      przymusić do takich czy innych działań w takim a w takim przypadku. Jeśli
      rodzice zdecydują podarować Wam wspólnie to nieruchomość będzie stanowiła Wasz
      wspólny majątek i w przypadku rozwodu będzie podlegała podziałowi majątku
      dorobkowego na normalnych zasadach.

> 3.Jakie prawa do nieruchomości ma mąż jeżeli tylko ja będę właśicielką

W sensie praw własności - żadnych. Natomiast może mieć miejsce taka sytuacja,
      że wartość nieruchomość będącej Twoją i tylko Twoją własnością będzie wzrastała
      wskutek np. rozbudowy domu czy jego remontu, co czynione będzie z funduszy
      wspólnych (Twoich i męża). Wówczas nieruchomość oczywiście wciąż jest Twoja ale
      mąż w przypadku rozwodu i podziału majątku może żądać rozliczenia nakładów,
      które zostały poczynione z Waszego wspólnego majątku na Twój majątek odrębny
      (rozliczenie finansowe).
      Oczywiscie nie rozmawiamy o tym, jakie prawa do nieruchomości ma Twój mąż w
      przypadku Twojej śmierci gdybyś była właścicielką - napisałam to, żeby było
      jasne. Omawiamy sytuację, jakie prawa do nieruchomości ma mąż teraz o ile
      nieruchomość zostanie podarowana tylko Tobie.
      Wierząc, że jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • moniasucha Re: darowizna domu -pare pytań 30.09.04, 16:48
        Długo nie mogłam się dopchać do komputera brata ale się udało i mogę w końcu
        bardzo serdecznie podziękować za odpowiedź.
        Mam jeszcze pare pytań związanych z darowizną.
        1. Wartość domu szacuję mniej więcej na 200000 zł(dom jescze nie zgłoszony do
        użytku) a działki na 50000 zł. Przyjmując, że darowizna będzie na mnie i na
        męża, jakie będą opłaty. Nie posiadamy żadnego mieszkania i nie otrzymaliśmy
        żadnej darowizny.Jakie dokumenty są potrzebne.
        2. Czy jeżeli Urząd Skarbowy uzna, że wartość darowizny jest zaniżona to jakie
        są konsewkencje? Czy to prawda, że płacę tylko domiar ale bez odsetek?
        3. Czy jeżeli będę miała wycenę rzeczoznawcy to nic mi nie grozi ze strony US?
        • bebiak Re: darowizna domu -pare pytań 30.09.04, 23:48
          Witaj Moniu,
          policzę Ci to wszystko ale koniecznie mi napisz powierzchnię użytkową tego
          domu - to ma związek z podatkiem od darowizny i muszę to wiedzieć.
          Acha, mnie się wydaje (ale tylko tak mi się wydaje), że budynek winien być
          przyjęty do użytkowania: są na to szanse w niedalekiej przyszłości?
          Napisz mi to tutaj, w tym wątku (a nie tym nowym) - zdecydowanie wolę mieć
          obraz całej rozmowy w jednym wątku.
          Pozdrowienia Ci wysyłam i dziękuję za dziękuję:) B.
          • moniasucha Re: darowizna domu -pare pytań 01.10.04, 20:17
            Powierzchnia użytkowa domu 129m2 a działka nie wiem, czy to też ważne 600 m2.
            Dom chce zaraz po darowiźnie zgłosić do odbioru, ale chyba teraz lepiej nie bo
            w ten sposób mogę zaniżyć troszeczke wartość domu - dobrze myślę?
            I w związku z ustaleniem wartości domu mam też pytanka.
            1.Czy jeżeli Urząd Skarbowy uzna, że wartość darowizny jest zaniżona to
            jakie są konsekwencje? Czy to prawda, że płacę wtedy tylko domiar, bez żadnych
            odsetek?
            2. Czy jeżeli będę miała wycenę rzeczoznawcy to nic mi nie grozi ze strony US?
            3. Czy US, czy też rzeczoznawca wynajęty przez US może przyjść i sprawdzić jaki
            jest stan domu, czy też bazuje tylko na moim opisie stanu budynku?
            I jedno małe pytanko
            Gdyby darowizna była tylko na mnie to mój mąż, gdyby chciał później otworzyć
            działalność w garażu to ja bym musiała mu wynająć ten garaż ????
            Za dużo już tych pytań chyba . Czekam cierpliwe na odpowiedź
            Pozdrowienia
    • moniasucha Re: darowizna domu -pare pytań 04.10.04, 19:19
      • bebiak Re: darowizna domu -pare pytań 04.10.04, 21:38
        Witaj Moniu,
        nie na wszystkie pytania potrafię Ci odpowiedzieć, ale coś spróbujemy ustalić
        (albo zasugerować):

Najpierw opłaty, bo to dla Ciebie najistotniejsze.
        Nasze założenia: nie macie lokalu/budynku, w tym zamierzacie zamieszkać i
        będziecie mieszkać przez 5 lat (zameldowanie) i w tym czasie go nie zbędziecie,
        a nadto w ciągu ostatnich 5 lat rodzice nic żadnemu z Was nie podarowali.
        Przy takich założeniach i darowiźnie dla Was obojga opłaty wynoszą:
        - podatek do darowizny: 1.227,20,-zł
        - taksa notarialna: 1.960,-zł + VAT 22% tj. 431,20,-zl
        - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zl
        - opłata sądowa za wpis Was do księgi: 2.820,-zł;
        - wypisy: ok. 180,-zł.
        Gdyby tak się zdarzyło, że rodzice zdecydują dokonać darowizny tylko dla
        Ciebie (ostatecznie to przecież rodzice decydują komu chcą podarować) to przy
        tych samych założeniach jak wyżej (tyle, że dotyczących tylko Ciebie) podatek
        wynosiłby 2.979,30,-zł, a pozostałe opłaty - jak wyżej.
        Oczywiście wszystko to wyliczyłam wg wskazanych przez Ciebie wartości.
        Pamiętaj o tym odbiorze budynku - zanim się zdecydujecie zawrzeć umowę zapytaj
        w US choćby czy budynek musi być przyjęty do użytkowania. Może się tak zdarzyć,
        choć mnie nie udało się tego nigdzie wyczytać, że dla skorzystania z tej ulgi
        przy darowiźnie 110 m2 budynku (ja ją zastosowałam a to sporo pieniędzy)
        budynek musi być odebrany. I tu jeszcze kwestia zameldowania: dla tej ulgi
        winnaś/winniście być w budynku zameldowani. Wiem, że są różne praktyki: czasem
        w budynku bez odbioru nie można się zameldować a czasem urzędy meldują. Od
        czego to zależy - nie wiem, ale Wy dla ulgi winniści się zameldować.
        Nie jestem specjalnie biegła w walkach z US odnośnie wartości darowizny i
        uprawnień US, ale wiem, że w ramach ustalania wartości rynkowej US ma prawo
        przysłać biegłego, który wyceni tę nieruchomość, stąd opisując w umowie budynek
        (jego stan techniczny - co ma znaczenie dla wartości) nie należy specjalnie
        mijać się z prawdą. Nie muszę Ci dodawać, że jeśli czyniłabyś tam jakieś dalsze
        nakłady to musisz mieć rachunki na swoje nazwisko z datą po akcie - US ma sporo
        czasu na weryfikację tej wartości, a istotny jest stan w dnia umowy, stąd
        musisz ewentualnie móc udokumentować, że to czy tamto to już Twoje finanse, o
        ile procedura zostałaby wszczęta za czas jakiś.

I teraz jeszcze jedna kwestia, co do której cokolwiek mogę Ci napisać: biegły i
        wycena. Nie znam się na tym specjalnie stąd to co napiszę jest do sprawdzenia
        (wg mnie w US albo może jakiś forumowicz biegły w temacie będzie się mógł
        wypowiedzieć - pamiętaj o tym):
        kiedyś tak było, że można było dokonać na własny koszt wyceny nieruchomości i
        US ją akceptował, ale wyceny tej musiał dokonać biegły z jakiejś listy albo z
        jakimiś uprawnieniami - nie pamiętam ale wiem, że nie mógł być to każdy biegły.
        Nie wiem czy to się nie zmieniło i niewiele mogę Ci tu podpowiedzieć, bo z US
        nie mam żadnych związków stąd jestem bezradna.
        W sprawie garażu i działalności gospodarczej pomóc Ci zupełnie nie potrafię,
        natomiast - przyznaję - zapomniałam sprawdzić dziś w biurze jak to jest z tymi
        ewentualnymi odsetkami od podatku, gdyby US zakwestionował wartość. Sprawdzę to
        Moniu i wrócę z tym jeszcze do Ciebie.
        Wierząc, że jasne to dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • bebiak Re: darowizna domu -pare pytań 06.10.04, 21:55
          Witaj Moniu,

bebiak napisała:

> natomiast - przyznaję - zapomniałam sprawdzić dziś w biurze jak to jest z
          >tymi ewentualnymi odsetkami od podatku, gdyby US zakwestionował wartość.
          >Sprawdzę to Moniu i wrócę z tym jeszcze do Ciebie.

Zadzwoniłam wczoraj do urzędu skarbowego (W-wa Praga), do działu podatków od
          spadków i darowizn, bo temat mnie zainteresował a nigdy do końca nie wiedziałam
          jak to jest. I wywiedziałam się, że w takim przypadku US nie nalicza odsetek.

Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

• moniasucha Re: darowizna domu -pare pytań 21.10.04, 20:38
      Nie wiem czy jeszcze Pani pamięta ten temat, ale dopiero teraz mogę podziękować
      za tak wyczerpującą odpowiedź, ponieważ przez dłuższy czas nie działał u mnie
      internet.
      Wielkie dzięki i pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka