Dodaj do ulubionych

Mieszkanie komunalne

07.10.04, 10:33
Przeczytałam 2 dni temu w Wyborczej że aby móc sprzedać wykupione wcześniej
od gminy mieszkanie komunalne należy je darować komuś z rodziny i wtedy nie
trzeba czekać 5 lat by móc dysponować własnością. I w związku z tym mam
pytania:

1. Kiedy dokładnie po wykupie komunalnego można dokonać darowizny? Następnego
dnia?
2. Czy osoba obdarowana musi zapłacić jakiś podatek? Jaki i jak się go
wylicza?
3. Czy osoba obdarowana może od razu to darowane mieszkanie sprzedać?

Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • gofer73 Re: Mieszkanie komunalne 15.10.04, 13:23
      podciągam wątek bo ten temat też mnie interesuje....
    • bebiak Re: Mieszkanie komunalne 16.10.04, 18:01
      Witaj Anordbo,

anordbo napisała:

> Przeczytałam 2 dni temu w Wyborczej że aby móc sprzedać wykupione wcześniej
      > od gminy mieszkanie komunalne należy je darować komuś z rodziny i wtedy nie
      > trzeba czekać 5 lat by móc dysponować własnością.

Najpierw wyjaśnię Ci tutaj pewne kwestie.
      To, do czego zmierzasz ma z pewnością związek z tym, że nabywając lokal od
      Miasta/Gminy nabywca (najemca) korzysta z wysokiej bonifikaty. Ta bonifikata
      udzielana jest pod pewnym warunkami, w tym takim, że przez określony czas nie
      wolno zbyć tego lokalu, a w przypadku zbycia sprzedajacy (czyli Miasto/Gmina)
      ma prawo żądać zwrotu bonifikaty, przy czym nie dotyczy to zbycia na rzecz
      osoby bliskiej (w rozumieniu ustawy).
      Nie nie zajmuję się specjalnie mieszkaniami tzw. kwaterunkowymi, ale wiem, że
      pod koniec września weszła w życie nowelizacja ustawy o gospodarowaniu
      nieruchomościami i o ile dobrze pamiętam (a nie mam tekstu w domu) teraz
      Miasto/Gmina ma obowiązek w przypadku zbycia żądać zwrotu bonifikaty (przedtem
      było to prawo). Niezależnie od ustawy trzeba popatrzeć jeszcze do protokółu
      uzgodnień, który jest sporządzany przed taką sprzedażą przez Miasto/Gminę.
      To, co podnosisz w swoim pościem ma związek z tym: jak ominąć zwrot bonifikaty
      w przypadku wcześniejszej sprzedaży. I tu pojawia się darowizna na rzecz osoby
      bliskiej (w takim przypadku nie ma zwrotu bonifikaty) a następnie sprzedaż
      przez już tego obdarowanego - to ma być ta droga. Jak dotąd fakt to
      fukcjonowało - nawet wynikała taka możliwość z glosy do pewnego
      (kontrowersyjnego) orzeczenia sądu, gdzie sąd uznał, że w przypadku nabycia w
      spadku takiego mieszkania z bonifikatą i sprzedaży go przez spadkobierców -
      Miasto/Gmina ma prawo żądać zwrotu, ale to w przypadku nabycia w spadku. Z
      glosy wynika, że w przypadku darowizny - już nie. Czy nadal to funkcjonuje po
      ostatniej nowelizacji tego nie wiem - jeśli chcesz oczywiście mogę Ci tę glosę
      wysłać (tak na wszelki wypadek).
      Może rozsądnie byłoby na piśmie złożyć zapytanie do Miasta/Gminy jak w myśl
      obecnie obowiązujących przepisów + postanowień wynikających z protokółu
      uzgodnień wyglądać będzie Wasza, ta konkretna, sytuacja. Mnie się wydaje to
      najbezpieczniejsze.
      I teraz kwestie związane z samą darowizną.

> 1. Kiedy dokładnie po wykupie komunalnego można dokonać darowizny? Następnego
      > dnia?

Nie, dla rozporządzania trzeba poczekać (jeden z niewirlu przypadków w naszym
      prawie) na założenie przez sąd księgi wieczystej dla tego lokalu. Terminy
      uległy już znacznemu skróceniu (kiedyś czekało się diablo długo np. w Warszawie
      nawet i dwa lata), ale teraz średnio to 3-4 miesiące (oczywiście zależy od sądu
      i wydziału). Ale wyboru tutaj nie ma: zeby dokonać darowizny trzeba na księgę
      poczekać.

> 2. Czy osoba obdarowana musi zapłacić jakiś podatek? Jaki i jak się go
      > wylicza?

To zależy od tego na czyją rzecz ma być dokonana darowizna. Jeśli to osoba z I-
      szej grupy podatkowej (np. dziecko, wnuk, rodzeństwo) a osoba ta spełnia
      warunki dla zastosowania ulgi to podatku by nie było. Czy znasz te warunki?
      jeśli nie to się upomnij - napiszę.
      Od razu mówię, że wśród tych warunków jest obowiązek mieszkania w tym lokalu
      przez obdarowanego przezs 5 lat (zameldownaie) i niezbywanie lokalu w tym
      czasie. Jest jedna możliwość aby zbyć taki lokal w ciągu lat i nie stracić
      prawa do ulgi w podatku - ale o tym napisałabym po przybliżeniu przez Ciebie
      tematu, bo moze to w ogóle bezprzedmiotowe? Nie wiem.
      Napisz dla kogo ta darowizna i jakie zamiary ma obdarowany, a nadto dla podania
      Ci pozostałych kosztów (taksa notarialna i sądowa za wpis) rynkową wartość tego
      lokalu.

> 3. Czy osoba obdarowana może od razu to darowane mieszkanie sprzedać?

To się niejako wiąże z tym co napisałam wyżej - z prośbą o doszczegółowienie
      planów.

I pamiętaj o tym co napisałam na poczatku w związku z bonifikatą.
      Wierząc, że w miarę to wszystko jasne pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • majapraca Re: Mieszkanie komunalne 28.10.04, 13:37
        Bardzo interesuje mnie ten temat proszę o dalszy ciąg. Co sie stanie jak
        mieszkanie osoba najbliższa sprzeda przed 5 lat od dnia oddarowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka