tamara8 29.12.04, 20:44 Planuję zakup działki (16a)na której zamierzam wybudować obiekt produkcyjno usługowy. Proszę o informację jakie dokumenty wymagane są u notariusza i od czego należy zacząć cały proceder tranzakcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: JAKIE DOKUM. DO NOTAR. PRZY ZAKUPIE DZIAŁKI 02.01.05, 14:50 Witaj Tamaro, tamara8 napisała: > Planuję zakup działki (16a)na której zamierzam wybudować obiekt produkcyjno > usługowy. Proszę o informację jakie dokumenty wymagane są u notariusza i od > czego należy zacząć cały proceder tranzakcji? Dokumenty dla notarisuza: - odpis z księgi wieczystej (wydany nie dawniej niż 3 miesiące) - własciwy sąd wieczystoksięgowy: jeśli to Warszawa to Al. Solidarności 58; - wypis z rejestru gruntów (właściwa geodezja); - wypis z planu zagospodarowania przestrzennego (właściwa geodezja); - wypis aktu nabycia (notariusz może chcieć obejrzeć); - dane osobiste stron (spisane na kartce, z PESEL-ami i NIP-ami). Poza tym dokumenty dot. sprzedającego a to już zależy od konkretnej sytuacji. Zmierzam do tego, że jeśli sprzedaje rozwiedziony (przykład) a wywodzi, że nabył po rozwodzie to dokumenty to potwierdzające; jeśli nabyte ze spadku to koniecznie zaświadczenie urzędu skarbowego zezwalające na ujawnienie nabytego w spadku prawa majątkowego. Trudno mi tutaj tak do końca napisać co jeszcze bo nie wiem jaka tam jest sytuacja. Jeśli sprzedaje się działkę o pow. 16 arów a w księdze jest jakiś duży obszar (może tak być) to koniecznie mapa sytuacyjna z projektem podzialu tej dużej nieruchomości w taki sposób, że powstaje działka o pow. 16 a w określonych granicach + decyzja zatwierdzająca ten podział. I jeszcze jedna rzecz, na którą Cię uczulam, ale na której się nie znam: chcesz nabyć dzialkę pod konkretną inwestycję. Zainteresuj się zatem wcześniej czy będzie to możliwe. Kiedyś to były warunki zabudowy - ale nie wiem czy nadal jest możliwe uzyskanie takiego dokumentu (coś się zmieniło juz czas jakiś temu w przepisach ale na tym nie znam się zupełnie stąd tylko sugeruję, bo to dla Ciebie przecież szalenie istotne). Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara8 Re: JAKIE DOKUM. DO NOTAR. PRZY ZAKUPIE DZIAŁKI 06.01.05, 12:57 dziękuję :o)) Odpowiedz Link Zgłoś