18.02.05, 11:17
MOj ojciec chce przepiać na mnie mieszkanie,mam rodzeństwo,mieszkanie jest
własnościowe spółdzielcze,w momencie kupna mieszkania żyła, jeszcze moja
mama,obecnie ojciec ma drugą żonę.Jak mamy się zabrać do tego, gdzie się
najpierw udać,co trzeba zrobić by móc przepisać mieszkanie?Jakie opłaty sa z
tym związane?A może lepiej przepisać nie podarować?Bardzo prosze o pomoc?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Darowizna 19.02.05, 19:52
      Witaj Bruno,

bruna1 napisała:

> MOj ojciec chce przepiać na mnie mieszkanie,mam rodzeństwo,mieszkanie jest
      > własnościowe spółdzielcze,w momencie kupna mieszkania żyła, jeszcze moja
      > mama,obecnie ojciec ma drugą żonę.Jak mamy się zabrać do tego, gdzie się
      > najpierw udać,co trzeba zrobić by móc przepisać mieszkanie?
      >Jakie opłaty sa z tym związane?A może lepiej przepisać nie podarować?

Jeśli mieszkanie zostało nabyte w czasie kiedy żyła mama to było wspólne i
      najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po mamie.
      Jeśli mama zostawiła testament to spadek dziedziczy osoba wymieniona w
      testamencie, a jeśli nie - to mamy dziedziczenie ustawowe gdzie po mamie spadek
      nabyli: mąż oraz wszystkie mamy dzieci.
      To jest pierwszy krok.
      Następnym, w ciągu 30 dni od uprawomocnienia sie postanowienia sądu
      stwierdzającego nabycie spadku, trzeba pójść do urzędu skarbowego celem
      zgłoszenia masy spadkowej do opodatkowania, opłacenia podatku i uzyskania
      dokumentu, który nazywa sie Zaświadczeniem zezwalającym na ujawnienie nabytych
      w spadku praw majątkowych.
      Nie wiem co po mamie pozostało ale jeśli pisać o tym mieszkaniu (które było
      wspólne) to spadkiem po mamie tutaj będzie połowa tego mieszkania. Co jeszcze -
      nie wiem.
      I jak już to będzie załatwione można pójść do notariusza (wszyscy: ojciech i
      wszystkie dzieci mamy, ktore sąd wymieni jako spadkobeirców) i zawrzeć umowę
      działu spadku i zniesienia współwłasności, w wyniku której Ty nabedziesz caly
      lokal.
      Musicie się zastanowić, czy taka umowa będzie odpłatna czy też nie, a pamiętaj,
      że wszyscy współwłaściciele mają prawo żądać od Ciebie spłat (tj. kwot
      odpowiadających wartości ich udziałów albo niższych - zależy jak się umówicie).
      To jest ich prawo a nie obowiązek - umowa taka może być również przecież
      zawarta nieodpłatnie. Wszystko tutaj zależy od Was - musicie sie w tej sprawie
      porozumieć, bo tutaj tylko strony umowy decydują.
      Jeśli się nie porozumiecie to zostanie tylko sąd.
      Koszty umowy uzależnione będą od wartości tego lokalu, rynkowej dzisiejszej
      wartości.
      Czy wszystko dla Ciebie zrozumiałe? Wierząc, że tak - pozdrawiam Cię
      serdecznie. B.

• bruna1 Re: Darowizna 22.02.05, 13:09
        Czyli powinnismy zacząć od udania się do sąd i tam trzeba pewnie złożyć jakieś
        dokumenty o sprwę spadkową....czy tak?Czy nie trzeba do notariusza o wycenę
        mieszkania?Kto wycenia mieszkanie?Jeżeli porozumiem się z braćmi i oni się
        zrzekną to na tej sprwie spakowej mozna załatwić wszystko czy jeszcze trzeba
        gdzieś z tym się udać?
        Dziękuję za odpowiedż.
        Życzę miłego dnia.
        • bebiak Re: Darowizna 23.02.05, 17:38
          Witaj Bruno,

bruna1 napisała:

> Czyli powinnismy zacząć od udania się do sąd i tam trzeba pewnie złożyć jakieś
          > dokumenty o sprwę spadkową....czy tak?Czy nie trzeba do notariusza o wycenę
          > mieszkania?Kto wycenia mieszkanie?Jeżeli porozumiem się z braćmi i oni się
          > zrzekną to na tej sprwie spakowej mozna załatwić wszystko czy jeszcze trzeba
          > gdzieś z tym się udać?

No to wymieniamy kro po kroku Wasze postępowanie:

1. do sądu (właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania mamy) z wnioskiem o
          stwierdzenie nabycia spadku (nie o żadne mieszkanie itp - tylko o STWIERDZENIE
          NABYCIA SPADKU). Do takiego wniosku dołączacie tylko odpisy skrócone aktu stanu
          cywilnego (na pewno zgonu mamy, na pewno urodzenia dzieci, może małżeństwa
          rodziców sąd będzie chciał choc wg mnie zbyteczne skoro mąż mamy bedzie
          wymieniony w akcie zgonu, odpisu aktów małżeństwa córek o ile zmieniały
          nazwiska - jakie jeszcze nie wiem i o to musisz się dowiedzieć w sądzie).
          Oczywiście testament o ile był. Żadnych innych dokumentów do tej sprawy do sądu
          nie składacie - tylko odpisy aktu stanu cywilnego oraz ewentualny testament.
          Koszt takiego postępowania 20,-zł - płatne znaczkiem naklejonym na wniosek
          (znaczki oplaty sądowej najczęsciej można kupić w sądzie).

2. Po uzyskaniu prawomocne postanowienia sądu w ciągu 30 dni do urzędu
          skarbowego . Tu zgłosicie masę spadkową do opodatkowania, opłacicie podatek
          (część może być zwolniona - jeśli spełnia warunki), i uzyskacie Zaświadczenie
          zezwalające na ujawnienie nabytych w spadku praw majątkowych.
          Sami będziecie tutaj wskazywać wartość przedmiotów spadku ale US oczywiście to
          weryfikuje. US może również poza postanowieniem sądu zażyczyć sobie jakieś
          dokumentu dot. przedmiotów spadku - o to musisz już zapytać w US.

3. Do notariusza [z dokumentami oczywiście] celem zawarcia umowy o dział spadku
          i zniesienie współwłasności w taki sposób, że Ty w całości nabędziesz lokal.

Czy teraz to dla Ciebie bardziej zrozumiałe (jeśli coś nie tak to się
          upominaj).
          Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dziękuję. B.
          • bruna1 Re: Darowizna 24.02.05, 07:56
            Bardzo Ddziękuję,wszytko jasne dla mnie.Zyczę miłego dnia.Jeśli będę miała
            jakieś wątpliwości to pozwolę się odezwać.Jeszcze raz dziękuję.
            • bruna1 Re: Darowizna 24.02.05, 16:49
              Przyszły mi do głowy jeszcze dwa pytania- mam nadzieję,że ostatnie,By nie
              zamęczać Ciebie, a mianowicie: Do jakiej sumy darowizna jest nieopodatkowana,a
              ile płaci się % w momencie gdy przkracza "magiczny próg"?Ponadto ostatnio
              słszałam o jakiś profitach jeśli nie mam mieszkania żadnego na siebie i nigdy
              nie miałam(a może ktoś źle mi podpowiada,mówiąc,że jest to istotne)?
              • bebiak Re: Darowizna 24.02.05, 17:10
                Witaj Bruno,

bruna1 napisała:

> Przyszły mi do głowy jeszcze dwa pytania- mam nadzieję,że ostatnie,By nie
                > zamęczać Ciebie, a mianowicie: Do jakiej sumy darowizna jest nieopodatkowana,a
                > ile płaci się % w momencie gdy przkracza "magiczny próg"?

W i-szej grupie podatkowej (a tu między innymi rodzeństwo, dzieci - rodzice) do
                kwoty 9.637,-zł (raz na 5 lat).
                Od nadwyżki jest podatek - sięga w I-szej grupie do 7% rynkowej wartości
                przedmiotu darowizny bądź spadku. Ile dokładnie będzie procent - nie da się
                powiedzieć bez znajomości konkretnej kwoty ale w I-szej grupie max. do 7%).

>Ponadto ostatnio słszałam o jakiś profitach jeśli nie mam mieszkania żadnego
                >na siebie i nigdy nie miałam(a może ktoś źle mi podpowiada,mówiąc,że jest to
                >istotne)?

To jest istotne - oczywiście i będzie miało znaczenie dla podatku do spadku po
                mamie. Ci z jej spadkobierców, którzy nie mają swoich mieszkań/domów (obecnie),
                zamieszkają w tym lokalu i będą przez 5 lat mieszkać (+ zameldowanie) i nie
                zbędą go w tym czasie (z wyłączeniem zbycia na rzecz współspadkobierców) będą
                mogli ubiegać się o zwolnienie od podatku od spadku. Jeśli wszyscy ze
                spadkobierców mamy bedą dla Ciebie w I-szej grupie to może jak już US wyceni
                jakoś to mieszkanie przymierzymy się do kosztów umowy darowizny tych udziałów
                na Twoją rzecz (zamiast działu spadku i zniesienia współwłasności), bo może to
                będzie tańsze? Zobaczymy, zależy od kilku kwestii i zby wczęsnie na to dziś.
                Teraz musisz się zająć zgodnie z tym co napisałam: sądem i urzędem skarbowym.,
                a potem wróć tutaj i rozważymy wszystko to co będzie można zrobić u
                notariusza.
                Acha, dla tej ulgi jest jeszcze istotne aby spadkobierca/obdarowany był
                obywatelem polskim oraz aby pow. użytk. mieszkania nie przekraczała 110 m2.
                Pozdrowienia serdeczne i dziękuję za dziękuję. B.
                • bruna1 Re: Darowizna 25.02.05, 10:51
                  Nie wiem jak to robisz ale jak odpowiadasz to strasznie dużo zyczliwości,
                  cierpliwości, ciepła.... i samych pozytywnych cech w Twoich kwestiach. Brdzo Ci
                  dziękuję. Pozdrawiam i życzę miłego dnia jak i weekendu:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka