robert225 28.02.05, 06:58 Mam pytanie jak liczy się tzw. takse notarialną. Ewentualnie czy jest to jakiś cennik usług notariusza. Jak można się zorientować ile on wynosi? Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagmira Re: Taksa notarialna 01.03.05, 14:31 Czasami warto się troszkę rozejrzeć. Np: dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2078077.html i kalkulator dom.gazeta.pl/dom/0,50844.htmlD. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Taksa notarialna 02.03.05, 15:19 Witaj Robercie, robert225 napisał: > Mam pytanie jak liczy się tzw. takse notarialną. Ewentualnie czy jest to > jakiś cennik usług notariusza. Jak można się zorientować ile on wynosi? > Dziękuje. Jeśli trudno będzie Ci się zorientować w kosztach zgodnie z tym co podała moja poprzedniczka (nie zaglądałam co to jest), to napisz mi co chcesz zrobić u notariusza (czyli: jakiej czynności dokonać), jaka jest wartość przedmiotu, co to za przedmiot [nieruchomość czy spółdzielcze prawo] - a ja oczywiście policzę Ci taksę (i towarzyszące jej opłaty). Taksę liczy się wg rozporządzenia ministra sprawiedliwości z czerwca 2004 roku - ale jej wysokość jest uzależniona od tych czynników, o których napisałam Ci wyżej (czasami są również opłaty stałe). Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
robert225 Re: Taksa notarialna 03.03.05, 06:46 Chcę podpisać akt notarialny na kupiony garaż (pod budynkiem), jego cena to 12.500 zł. Zaglądałem do różnych kalkulatorów, lecz wyliczenia były trochę dziwne (dla porównania wpisałem dane dla mojego mieszkania, wychodziły dziwne kwoty). Natomiast chciałem się zorientować ile kosztuje podpisanie takiego aktu, gdyż myślę iż nie muszę go podpisywać dokładnie tam gdzie wskaże go developper (może sam go gdzieś znajdę i będzie trochę tańszy). Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
harfafuat Re: Taksa notarialna 03.03.05, 20:46 Taksa notarialna obowiązuje wszystkich notariuszy w jednakowej wysokości, to że jest ona nazywana maksymalną stawką nie znaczy, że można pobrac mniej. Oczywiście zdarzają się notariusze którzy zaniżają te stawki ale wówczas narażają się na negatywną ocenę po wizytacji - dwie negatywne oceny z rzędu i notariusz traci prawo wykonywania zawodu - oczywiście nie z automatu. Najlepiej iśc do notariusza z dokumentami i tam sie dowiedzie konkretnie ile to kosztuje, inaczej bowiem notariusz wyliczy koszty przez telefon a inaczej gdy ma obraz sprawy przed sobą i może się ze wszystkimi elementami zapoznac, który klient przez telefon może nie podac. Wizyta u notariusza nic nie kosztuje!!! To, że deweloperzy narzucają "swoich" notariuszy wynika z tego, że u danego notariusza jest juz cała dokumentacja i jak ktoś jeden chce robic u innego notariusza to wtedy ten notariusz musi poświadczac oryginały złozonych u niego dokumentów, które zazwyczaj są w jednym egzemplarzu, co pokrywa oczywiście klient. Odpowiedz Link Zgłoś
harfafuat Re: Taksa notarialna 12.03.05, 16:52 Zakładając, że jest to miejsce postojowe, dla którego należy założyc odrębną księgę. Garaż wchodzi w skład pomieszczeń przynależnych do lokalu. To od 12500 masz: podatek 2% (jeżeli nie zapłaciłeś VATu developerowi, bo jak tak to nie ma 2% podatku) - 250 zł sądowa - 195 (za wpis własności + 40 za założenie KW) = 235 zł wynagr. notariusza - 360 za akt + 200 za wniosek = 560 VAT - 123,20 Razem za akt z podatekiem: 1.168,20 lub bez podatku 918,20 Dodatkowo są: koszty wypisów (pięciu) po 7,32 z Vatem od strony, gdy jest akt na 10 stronach to masz: 366 zł i jeszcze poświadczenia dokumentów składanych do Sądu po 7,32 zł za stronę. Odpowiedz Link Zgłoś