Dodaj do ulubionych

zalozenie KW

02.03.05, 10:07
Kupilem mieszkanie spoldzielczo-wlasnosciowe. Co mam teraz zrobic, gdzie sie udac, by
zalozyc KW? BARDZO dziekuje za pomoc! Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz!!! Dodam
iz otrzymalem juz ze spoldzielni wszystkie potrzebne dokumenty.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: zalozenie KW 02.03.05, 15:01
      Witaj Miloszu,

milosz2005 napisała:

> Kupilem mieszkanie spoldzielczo-wlasnosciowe. Co mam teraz zrobic, gdzie sie
      >udac, by zalozyc KW? BARDZO dziekuje za pomoc! Czekam z niecierpliwoscia na
      >odpowiedz!!!
      > Dodam iz otrzymalem juz ze spoldzielni wszystkie potrzebne dokumenty.

A w jakim celu chcesz zakłądac tę księgę?
      Rozumiem, że w związku z kredytem (wtedy ma to sens, ba, jest nawet
      koniecznością).
      W każdym innym przypadku ja nad tym bym,dobrze pomyślała, bo samo założenie
      księgi wieczystej nie zmienia "mocy" Twego prawa - nadal jest to spółdzielcze
      własnościowe prawo do lokalu tyle, że z księgą.

Jeśli o decyzję podejmiesz na "tak" to z dokumentami powinieneś udać się do
      właściwego sądu wieczystoksięgowego (jeśli mieszkanko w Warszawie to Al.
      Solidarności 58, przy Tunelu Trazy W-Z) i złozyć tam wniosek o założenie księgi
      wieczystej dla służącego Ci prawa załączając do tego wniosku wymagane dokumenty
      (w tym umowę nabycia).
      W Warszawie gdzieś tam na dole są druki komputerowe, które trzeba po prostu
      wypełnić (jak w innych sądach - nie wiem, możliwe, że trzeba napisać samemu) i
      złożyć w pokoju nr 7 (cały czas mówię tu o Warszawie).

Od takiego wniosku jest opłata sądowa - wiesz? Liczy się ją od wartości lokalu
      + 40,-zł za druk księgi wieczystej.
      Ja zawsze proponuje przygotowanie takeigo wniosk uw 2 egzemplarzach: jeden z
      dokumentami zostawiasz w sądzie, a na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę
      o przyjęciu.

Acha, i jeśli czynisz to w związku z kredytem to oczywiście razem możesz
      składać wniosek o wpis do tej księgi hipoteki na rzecz banku (pod ten wniosek
      załączasz oświadczenie banku).
      Od wpisu hipoteki też jest opłata sądowa (uzależniona od wysokości hipoteki -
      nie kredytu a hipoteki - oraz celu, na jaki kredyt został udzielony).

Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.

• milosz2005 Re: zalozenie KW 21.03.05, 18:28
        Przepraszam, ze tak pozno - ale DZIEKUJE za pomoc. Jutro dzialam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka