Dodaj do ulubionych

księga wieczysta opłaty

08.03.05, 22:14
Witaj Beatko,
Mam ogromną prośbę o wyliczenie opłaty za założenie księgi wieczystej i
wpisanie hipotek.
Mieszkanie spółdzielcze własnościowe rynek pierwotny o ile to ma znaczenie o
wartości 186.630 zł a chyba ma.
Na rzecz banku muszę ustanowić hipotekę zwykłą w kwocie 43.600 zł oraz
hipotekę kaucyjną w kwocie 12.208 zł.

ja to sobie policzyłam niej więcej tak wpis stosunkowy 10930 i 1/20 wpisu
stosunkowego to 546 zł, ale czy ja dobrze myslę, że to 1/20.
Ale jak policzyć hipoteki? Nie mam zielonego pojęcia.

I ostanie pytanie: czy są jakieś zwolnienia od tych opłat, czy można je
zmniejszyć, rozłożyć na raty?

Z góry bardzo serdecznie Ci dziękuję,
pozdrawiam cieplutko Asia

Obserwuj wątek
    • bebiak Re: księga wieczysta opłaty 10.03.05, 17:39
      Witaj Asiu,

smaja napisała:

> Witaj Beatko,
      > Mam ogromną prośbę o wyliczenie opłaty za założenie księgi wieczystej i
      > wpisanie hipotek.
      > Mieszkanie spółdzielcze własnościowe rynek pierwotny o ile to ma znaczenie o
      > wartości 186.630 zł a chyba ma.

Ma, dla pobrania oplaty od wpisu Ciebie do księgi wieczystej:
      - opłata sądowa za druk księgi wieczystej 40,-zl
      - opłata sądowa za wpis Ciebie do księgi: 2.186,30,-zł.
      Asiu, od razu tutaj piszę, że ta wysoka opłata sądowa to 1/5 część wpisu
      stosunkowego i jest to opłata najwyższa. Jest jeszcze przepis art. 33 pkt. 3
      rozporzadzenia (który zawsze przy rynku pierwotnym wskazuję), bo wg niego (1/20)
      ta opłata wynosiłaby 546,60,-zl ale przyznam, że nie wiem, dlaczego jest przez
      sądu rzadko stosowany. Gdyby Ci sąd naliczył tę wysoką opłatę to zapytaj
      dlaczego przy nabyciu z rynku pierwotnego nie możesz mieć zastosowanego tego
      art. 33 pkt. 3 (gorzej niż wyżej napisałam już być nie może stąd tutaj
      podpowiadam).

> Na rzecz banku muszę ustanowić hipotekę zwykłą w kwocie 43.600 zł oraz
      > hipotekę kaucyjną w kwocie 12.208 zł.

Asiu, a jak bank określił przeznaczenie kredytu?
      Jeśli na nabycie spółdzielczego prawa do lokalu to sąd ma prawo pobrać 1/10
      część wpisu stosunkowego, co u Ciebie by dało: 315,20,-zł + 95,50,-zł.
      Niestety ustawodawca w rozporządzeniu szczególnym wymienił tylko kredyty na
      nabycie nieruchomości a spółdzielcze prawo nieruchomością nie jest stąd przy
      kredycie na nabycie sąd ma prawo pobrać tak jak napisałam wyżej. Czasami się
      zdarza, że sedziowie naliczaja tak jak dla nieruchomości - wtedy kwoty byłyby o
      połowę niższe, ale nie zapewnię.
      Jeśli z oświadczenia banku wynikałoby, że kredyt został Ci udzielony na
      budownictwo mieszkaniowe to możesz próbować ubiegać się o zwolnienia z mocy
      par. 3 pkt. 2 w zw. z par. 2 szczególnego rozporządzenia z 1998 roku (choć
      wiem, że tutaj czasem zdarzają się poblemy z rozumieniem pojęcia budownictwo
      mieszkaniowe). Żeby o to zwolnienie się ubiegać musi być spełniony jeszcze
      jeden warunek: Ty jesteś kredytobiorcą i tylko Twoje jest mieszkanie (czyli nie
      ma osób trzecich).

Pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek.
      Przy Twoich kwotach: 43,60,-zł (0,1% przy zwykłej) oraz 19,-zł (przy
      kaucyjnej - ten jest stały).

> I ostanie pytanie: czy są jakieś zwolnienia od tych opłat, czy można je
      > zmniejszyć, rozłożyć na raty?

Asiu, jak z ratami - nie wiem (nie spotkałam się z tym co wcale nie znaczy, że
      nie jest niemożliwe), a wszystkie inne możliwości wypisałam Ci wyżej.
      Wierząc, że w miarę to jasne dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie:-) B.
      • smaja Re: księga wieczysta opłaty 11.03.05, 09:39
        Beatko,
        Dziekuję za informację.
        mam pytanko to to rozporządzenie szczególne o którym mowa poniżej, czy mogłabyś
        mi podać pełną nazwę i ewentualnie dokładny przepis z tego rozporządzenia.

Nie wiem co bank wpisze mi w swoim oświadczeniu, z umowy kredytowej wynika, że
        jest to kredyt udzielony na finansowanie inwestycji polegajacej na budowie
        lokalu mieszkalnego nr XX położonego w XXXXXX
        Czyli muszę negocjować z bankiem, żeby wpisał w swoim oświadczeniu, że kredyt
        został udzielony na budownictwo mieszkaniowe, czy tak?

Pozdrawiam serdecznie Asia

Asiu, a jak bank określił przeznaczenie kredytu?
        > Jeśli na nabycie spółdzielczego prawa do lokalu to sąd ma prawo pobrać 1/10
        > część wpisu stosunkowego, co u Ciebie by dało: 315,20,-zł + 95,50,-zł.
        Niestety ustawodawca w rozporządzeniu szczególnym wymienił tylko kredyty na
        > nabycie nieruchomości a spółdzielcze prawo nieruchomością nie jest stąd przy
        > kredycie na nabycie sąd ma prawo pobrać tak jak napisałam wyżej. Czasami się
        > zdarza, że sedziowie naliczaja tak jak dla nieruchomości - wtedy kwoty byłyby
        o połowę niższe, ale nie zapewnię.

• bebiak Re: księga wieczysta opłaty 11.03.05, 17:00
          Witaj Asiu,
          ja bym Ci to rozporządzenie wysłała w całości (tak z reguły czynię) ale
          niestety wyjeżdżam lada moment na krótki urlop (od razu z biura) a tutaj w
          biurze nie mam skanera. Jeśli na treść możesz poczekać do czwartku to wówczas
          wyślę mailem z domku.

A może spróbujesz znaleźć w internecie - tutaj namiary:

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 30 czerwca 1998 roku w sprawie
          określenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat w
          sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki kredytów,
          pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń (Dz.U. nr 87 z 11 lipca
          1998 roku, poz. 554).
          Nie wiem czy jest możliwe znalezienie tego w internecie bo słabo się w nim
          poruszam ale spróbuj.
          Asiu, gdybyś chciała abym Ci w czwartek wysłała to napisz do mnie na adres
          gazetowy i po powrocie - jak zastanę w skrzynce informację - wyślę.
          Jeśli ja bym miała decydować to z Twej treści taki cel wynika [tylko inaczej to
          po prostu nazwane] i dla mnie nie byłoby problemu, ale wiem, że z tym
          zwolnieniem są problemy również wtedy kiedy banki piszą wprost: budownictwo
          mieszkaniowe.
          Pozdrawiam Cię cieplutko i dziękuję za dziękuję:-) B.
          • smaja Re: księga wieczysta opłaty 21.03.05, 18:27
            Witaj Beatko,
            Znalzałam rozporządzenie, dziękuje bardzo.
            Mam jeszcze mały problem, dzisiaj odebrałam ze spółdzielni zaświadczenie i nie
            ma tam słowa na temat wartości lokalu i komórki lokatorskiej (nic na temat
            wkładu budowlanego). Na jakiej podstawie Sąd nalicza opłaty za wpisanie mnie do
            księgi wieczystej, skąd bierze wartość, czy we wniosku ja sama wpisuje jakąs
            wartość. Trochę mnie zdziwiło, że nie ma wzmianki o wartości w pismie ze
            spółdzielni.

A może sie orientujesz co w takim zaświadczenieu ze spółdzielni powinno sie
            znaleźć. w środe chciałam iśc do Sądu, bo mam już chyba wszystkie papierki, ale
            z drugiej strony szkoda mi dnia urlopu, jeżeli miałabym byc odesłana z kwitkiem.

Pozdrawiam Asia
      • smaja komu podatek od ccp? 22.03.05, 15:10
        Beatko napisałaś mi:
        Pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek.
        > Przy Twoich kwotach: 43,60,-zł (0,1% przy zwykłej) oraz 19,-zł (przy
        > kaucyjnej - ten jest stały).

Pytanko
        A gdzie i komu mam ten podatek zapłacić?

Złozyłam Dzisiaj w Sądzie wnioski, opłata za wpis 1/20 zastosowali par 33, brak
        opłaty za wpisanie hipotek. Bardzo się cieszę.

Pozdrawiam Asia
        • bebiak Re: komu podatek od ccp? 22.03.05, 16:41
          Witaj Asiu,

smaja napisała:

> Beatko napisałaś mi:
          > Pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek.
          > > Przy Twoich kwotach: 43,60,-zł (0,1% przy zwykłej) oraz 19,-zł (przy
          > > kaucyjnej - ten jest stały).
          >
          > Pytanko
          > A gdzie i komu mam ten podatek zapłacić?

Urząd Skarbowy. Powinnaś wypełnić taki druk, chyba PCC-1 i zapłacić ten podatek
          od ustanowienia hipotek.
          Podpytaj jeszcze w swoim banku czy go nie pobrał jakimś cudem - czasem to się
          zdarza, że bank wymaga wcześniejszej zapłaty tego podatku stąd może już po
          wszystkim, a jeśli nie to do US.

> Złozyłam Dzisiaj w Sądzie wnioski, opłata za wpis 1/20 zastosowali par 33,
          >brak opłaty za wpisanie hipotek. Bardzo się cieszę.

Lubię takie wiadomości od zadowolonych forumowiczów:-))
          I oby już tak Asiu zostało.
          Pozdrowienia nieustające. B.
          • smaja Re: komu podatek od ccp? 22.03.05, 21:04
            Beatko dzięki za informację. Byłam w banku zostawić kopię złożonego wniosku i
            okazało sie, że bank już pobrał ode mnie podatek od czynności cywilno prawnych
            w momencie podpisywania umowy kredytowej.

A czy opłata za wpisy w sądzie może się jeszcze zmienić?
            Pozdrawiam Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka