izelka 19.03.05, 10:01 Jestem przed podpisaniem aktu notarialnego(zakup mieszkania na rynku wtórnym). Moje pytanie dotyczy zameldowania. Czy przed podpisaniem aktu notarialnego mogę zarządać wymeldowania się sprzedającego z mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: akt notarialny 22.03.05, 17:59 Witaj Izelko, ja bym poprosiła o zaświadczenie stwierdzające, że nikt w lokalu nie jest zameldowany (nie: "Kowalski się wymeldował" ale nikt nie jest zameldowany - istotna róznica). Bez względu na (nie do końca jasne moim zdaniem) konsekwencje takiego zameldowania - po cóż Ci cała procedura wymeldowywania w trybie administracyjnym takich osobników? Jesli np. takie warunki ustaliliście, że sprzedający będą tam mieszkać jeszcze przez jakiś czas (a to się zdarza) to proszę bardzo (zadbaj aby w akcie było poddanie się egzkucji w trybie art. 777 Kpc co do wydania lokalu w zakreślonym terminie) ale bez zameldowania, oraz, aby było napisane, że sprzedający zobowiązują się ponieść wszelkie koszty związane z eksploatacją lokalu za okres do dnia wydania go nabywcy. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś