rutaga 28.04.05, 13:30 I jeszcze mam prośbe o wyliczenie opłat przy zakupie domu o wartości 250 tys. Będzie płacone 230 gotówka + reszta kredyt. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: prośba o wyliczenie opłat 30.04.05, 21:08 Witaj Agnieszko, rutaga napisała: > I jeszcze mam prośbe o wyliczenie opłat przy zakupie domu o wartości 250 tys. > Będzie płacone 230 gotówka + reszta kredyt. Zakładam, że to co nazywasz domem jest nieruchomością a nie spółdzielczym prawem do domu (jeśli jest spółdzielczym prawem to mi napisz koniecznie, bo wtedy opłaty inne). Póki co opłaty od umowy sprzedaży nieruchomości za cenę 250.000,-zł (dla ich wysokości nie ma znaczenia, że masz kredyt - do kredytu wrócimy niżej): - podatek od czynności cywilnoprawnych 2% tj. 5.000,-zl (chyba, że nabywasz od kogoś, kto z tytułu tej czynności odprowadza VAT) - wtedy PCC nie ma); - taksa notarialna: 1.960,-zl + VAT 22% tj. 431,20,-zl; - wniosek do sądu: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł; - opłata sądowa za wpis nabywców do ksiegi: 2.820,-zl; - wypisy: ok. 180,-zł (jedna strona 7,32,-zł już z VAT-em, ale troszkę się uzbiera, stąd tak oceniam). Wszystko to wnoszone jest u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży, a kto te koszty poniesie decydują strony. Fakt, najczęściej nabywca ale strony mogą umówić się inaczej. Teraz kredyt i to co z nim związane czyli USTANOWIENIE HIPOTEKI. Jak juz podpiszecie umowę sprzedaży a notariusz złoży wypis Waszego aktu w sądzie (to obowiązek notariusza i ma na to 3 dni) będziecie składać swój wniosek o wpis hipoteki do tej księgi. Do takiego wniosku musicie załączyć oświadczenie banku (koniecznie). Wniosek przygotuj sobie w 2 egzemplarzach - jeden z oświadczeniem banku zostawisz w sądzie a na drugim niech Ci sąd pokwituje przyjęcie tego wniosku. W niektórych sądach (np. warszawskim) są wnioski kumputerowe i nie ma problemu. Jeśli w Twoim sądzie nie ma takich to musisz sama napisać (jeśli miałabyś kłopot - napisz tutaj a coś wyskrobię). Od wpisu hipoteki są również opłaty. Żebym mogła Ci je policzyć musisz mi napisać: - jakiej hipoteki żąda bank: jednej - kaucyjnej czy zwykłej+kaucyjnej; - w jakiej wysokości te hipoteki (hipoteki - nie kredyt!). Zajrzyj do umowy kredytowej i mi to napisz. Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
rutaga Re: prośba o wyliczenie opłat 01.05.05, 20:56 dziekuje bardzo za powyzsze. teraz w kwestii hipoteki: bedzie to hipoteka kaucyjna w wysokosci 30 tys. (150% wartosci kredytu 20 tysiecznego). Jeszcze ie mam umowy, opieram sie na informacjach uzyskanych w banku aga Odpowiedz Link Zgłoś