Dodaj do ulubionych

kas mieszkaniowa

31.05.05, 02:08
witam;
mam problem natury raczej podatkowej, niemniej jednak zdecydowałem umieścić
go tutaj z prośbą o informację / radę.
Chciałbym kupić mieszkanie na rynku pierwotnym (umowa z deweloperem zostałaby
podpisana jeszcze w 2005r).
Część środków na zakup mieszkania pochodziłaby z rachunku w ramach umowy o
oszczędzanie w Kasie mieszkaniowej zwartej przez mojego ojca (umowa zawarta
w 2001 r do grudnia 2006).
Moje pytanie brzmi: czy ojciec skracając okres oszczędzania do lutego 2006
(aneks do umowy) i dokonując cesji praw do zgromadzonych środków na syna
(tzn. na mnie)traci prawo do uzyskanej ulgi (tzn. czy musi oddać odliczone w
ramach ulgi pieniądze).
Po dokonanej cesji środki zgromadzone w ramach Kasy Mieszkaniowej zostałyby
wykorzystane przeze mnie na cele mieszkaniowe, ewentualny zwrot odliczonych w
poprzednich latach przez ojca pieniędzy stawia pod znakiem zapytania
opłacalność inwestycji.
z góry dziękuję za informację;

Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: kas mieszkaniowa 31.05.05, 03:18
      Witaj Denorex.

W przypadku cesji na syna Twój Ojciec nie musi zwracac ulgi za oszczędzanie w kasie mieszkaniowej, jednak obdarowany taką cesją nie może już ulgi kontynuować.

Najlepiej byłoby w Waszym przypadku dokonać przepisania rachunku kasy mieszkaniowej z Twojego Ojca na Ciebie, jak najpóźniej, by Twój Ojciem mógł jeszcze jak najwięcej odliczyć.
      Zastrzegam - nie jestem pewien do końca, czy ulga na oszczędzanie w kasie mieszkaniowej jeszcze w ogóle funkcjonuje w tym roku.
      To znaczy, Twój Pjciec dokonuje odliczeń wg praw nabytych, bo założył rachunek w kasie mieszkaniowej jeszcze przed likwidacją ulgi na oszczędzanie w KM.
      Jednak ulga "kasowa" wiązała się w jakimś stopniu z dużą ulgą budowlaną, która definitywnie przestała obowiązywac nawet w przypadku praw nabytych z końcem 2004 roku.

Postaram się gdzies dowiedzieć, czy przypadkiem i prawa nabyte na oszczędzanie w KM nie przestały obowiązywac też z końcem 2004.

Pozdrawiam.
      • denorex Re: kas mieszkaniowa 31.05.05, 12:25
        dzięki serdeczne za informację, zastanawiam się tylko, czy fiskus nie będzie
        miał zastrzeżeń do chronologii, tzn. w 2005 kupuję mieszkanie (aczkolwiek
        wydatki rozłożone także na rok 2006) natomiast cesja rachunku kasy
        mieszkaniowej, a co za tym idzie wydanie pieniędzy przez nowego właściciela w
        niej oszczędzonej rachunku (czyli mnie) dopiero w 2006 r;
        jeszcze raz dziękuję;
        pozdrawiam;
        • vampi_r Re: kas mieszkaniowa 31.05.05, 15:57
          Jak rachunek KM zostanie na Ciebie przepisany, to nie musisz nawet fifkusowi
          sie tłumaczyć na co i kiedy wydajesz oszczędności.Jako, że po przepisaniu nie
          możesz kontynuowac odliczen w ramach ulgi, to i możesz te pieniądze wydac na
          wycieczkę dookoła świata.
          To taka furtka w prawie:
          - można przepisac kasę mieszkaniowa na dzieci bez rygoru zwrotu ulgi
          - obdarowany rachunkiem KM nie ma już ulgi na wpłaty do kasy.
          - darujący nie ponosi odpowiedzialności, co obdarowany zrobi z oszczędnościami
          Wniosek: obdarowany rachunkiem KM może z tymi pieniędzmi zrobić co mu sie
          podoba a fiskus może mu naskoczyć.
          • denorex Re: kas mieszkaniowa 02.06.05, 00:43
            byłem dzisiaj w US, otrzymałem jednoznaczną informację-w momencie przepisania
            na dziecko prawa do rachunku w KS warunkiem wykorzystania ulgi wynikającej z
            wcześniejszego oszczędzania jest wykorzystanie pieniędzy przez nowego
            wlaściciela rachunku (dziecko) wyłącznie na cele mieszkaniowe, będę więc musiał
            uważać, w każdym razie dzięki za info;
            pozdrawiam
            • vampi_r Re: kas mieszkaniowa 02.06.05, 21:02
              Ta informacja jaką Ci podano w US jest moim zdaniem błedna.
              Na drugi raz poproś też o uzasadnienie z podaniem przepisów prawa podatkowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka