Dodaj do ulubionych

Chcę mój dom!

24.08.05, 10:41
Mam taki problem, dom w którym mieszkam od urodzenia jest mojej mamy i jej
rodzeństwa ( jedno z rodzeństwa nie żyje jest tylko jeden syn) oni ani nie
utrzymują domu ani w nim nie mieszkają. Na "gębę\' jest podział że ma go moja
mama. jesteśmy skłóceni. Co mam zrobić by ten dom i działka były mojej mamy i
po małych kosztach
Obserwuj wątek
    • annkier Re: Chcę mój dom! 24.08.05, 12:30
      w swietle prawa dom jest w połowie własnością Twojej mamy a druga połowa nalezy
      do syna zmarłej ciotki
      dogadajcie sie z nim jakos i niech Wam odstąpi własną połowę
      argumentem może byc to że Wy tam od zawsze mieszkacie, inwestujecie a mu sie
      napewno jakas kasa przyda:)
      bez Waszej zgody i tak domu nie sprzeda (chyba że jest zrobiony podział)
      • annkier Re: Chcę mój dom! 24.08.05, 12:38
        Przepraszam, ale chyba źle zrozumiałam kwestie dot. rodziny
        W każdym razie dom jest wł. w równych częściach rodzeństwa Twojej mamy z nią
        włącznie
        Jeśli któreś z rodzeństwa posiada dzieci to jego część przechodzi na nie
        • madziuja Re: Chcę mój dom! 25.08.05, 08:49
          a jeżeli oni oczywiście też tylko na "gębę" dostali działkę (prawnie wszystkie
          nieruchomości były całej 5)i ją sprzedali dostali kasę - moja mama nie bo
          przecież na "gębę" działka była ich - mama jest po wypadku i nie wie co
          podpisywała - ja byłam wtedy niepełnoletnia i nie mialam nic do gadania. Nie
          chcę ich podawać do sądu ale chcę by zrzekli się domu- pieniędzy za ten dom nie
          dostaną bo nie mają prawa tego z sumienia ponieważ swoją działke już sprzedali
          i kasę dostali tylko zapomnieli zrobić podział!!!!!!!!!! Ile będzie kosztować
          cała sprawa z zrzekaniem itd. baaaardzo proszę o odpowiedź.
          • al9 Niestety, nie Twój..... 25.08.05, 14:06
            Niewazne co tu Ci ktos podpowie. Dom należy do (5?) osób - Twoja Mama ma tylko
            udział. Musicie odkuoic udziały (ewentualnie mogą Twojej mamie pezkazac je
            darowizną. Ale notariusz, opłaty - to skomplkowana procedura. Najpierw musicie
            sie dogadać
            :-(
            al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka