agnwr 18.09.05, 12:28 Czy umowa przedstępan kupna-sprzedeży domu przez osoby pryatne musi być sporządzona w obecności notariusz, czy właściwie 2 osoby mogą sie same dogadać a u natariusz dopiero ostateczna umowa kupna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobud Re: umowa przedstępna a notariusz 18.09.05, 14:33 Umowa przedwstępna przeniesienia własności nieruchomości MUSI BYĆ sporządzona w formie aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnwr Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 16:01 moze żle się wyraziłam ale chodzi mi o umowę przedstepną kupna-sprzedaży domu Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 16:30 A to niby dlaczego?? A jeśli umówię się ze sprzedawcą, spodoba mi się jego mieszkanie i następnego dnia pójdziemy do notariusza? Tez muszę sporządzać umowę przedwstępną?? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 19:08 1. Dom to też nieruchomość. 2. A niby flatego, że czasami jest potrzebna umowa przedwstępna - np. gdy Gmina ma prawo pierwokupu, albo przeniesienie własności moze nastapić z jakiś przyczyn później, a strony chcą mieć zabezpieczenie, ze transakcja dojdzie do skutku, albo wplacają zaliczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
celicaman Re: umowa przedstępna a notariusz 20.09.05, 08:49 1. Umowa przedwstępna nie musi być spisana u notariusza. Na necie znajdziesz nawet wzory takich umów. Ja sprzedałem moje mieszkanie bez podpisywnia umowy przedwstępnej u notariusza (zadatek był wręczany) 2. >niby dlatego, że czasami jest potrzebna umowa przedwstępna - np. gdy Gmina > ma prawo pierwokupu, albo przeniesienie własności moze nastapić z jakiś > przyczyn później, a strony chcą mieć zabezpieczenie, ze transakcja dojdzie do > skutku, albo wplacają zaliczkę. Dlatego warto podpisać tę umowę u notariusza, ale nie jest to obowiązkowe. Jesli chodzi o prawo pierwokupu, to do niego potrzebna jest Warunkowa Umowa Sprzedaży (czyli umowa ostateczna ale bez przeniesienia własności) spisana notarialnie. Ale to jest następny krok po spisaniu umowy przedwstępnej. Odpowiedz Link Zgłoś