Dodaj do ulubionych

umowa przedstępna a notariusz

18.09.05, 12:28
Czy umowa przedstępan kupna-sprzedeży domu przez osoby pryatne musi być
sporządzona w obecności notariusz, czy właściwie 2 osoby mogą sie same
dogadać a u natariusz dopiero ostateczna umowa kupna?
Obserwuj wątek
    • dobud Re: umowa przedstępna a notariusz 18.09.05, 14:33
      Umowa przedwstępna przeniesienia własności nieruchomości MUSI BYĆ sporządzona w
      formie aktu notarialnego.
      • agnwr Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 16:01
        moze żle się wyraziłam ale chodzi mi o umowę przedstepną kupna-sprzedaży domu
        • cruella Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 16:30
          A to niby dlaczego?? A jeśli umówię się ze sprzedawcą, spodoba mi się jego
          mieszkanie i następnego dnia pójdziemy do notariusza? Tez muszę sporządzać umowę
          przedwstępną??
          • dobud Re: umowa przedstępna a notariusz 19.09.05, 19:08
            1. Dom to też nieruchomość.
            2. A niby flatego, że czasami jest potrzebna umowa przedwstępna - np. gdy Gmina
            ma prawo pierwokupu, albo przeniesienie własności moze nastapić z jakiś
            przyczyn później, a strony chcą mieć zabezpieczenie, ze transakcja dojdzie do
            skutku, albo wplacają zaliczkę.
            • celicaman Re: umowa przedstępna a notariusz 20.09.05, 08:49
              1. Umowa przedwstępna nie musi być spisana u notariusza. Na necie znajdziesz
              nawet wzory takich umów. Ja sprzedałem moje mieszkanie bez podpisywnia umowy
              przedwstępnej u notariusza (zadatek był wręczany)
              2. >niby dlatego, że czasami jest potrzebna umowa przedwstępna - np. gdy Gmina
              > ma prawo pierwokupu, albo przeniesienie własności moze nastapić z jakiś
              > przyczyn później, a strony chcą mieć zabezpieczenie, ze transakcja dojdzie do
              > skutku, albo wplacają zaliczkę.
              Dlatego warto podpisać tę umowę u notariusza, ale nie jest to obowiązkowe.
              Jesli chodzi o prawo pierwokupu, to do niego potrzebna jest Warunkowa Umowa
              Sprzedaży (czyli umowa ostateczna ale bez przeniesienia własności) spisana
              notarialnie. Ale to jest następny krok po spisaniu umowy przedwstępnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka