Dodaj do ulubionych

dla odmiany pogodnie

16.11.05, 16:52
Krotkie pytanie: sprzedaje mieszkanie po splaceniu do zera kredytu czyli
krotko mowiac mieszkanie nie jest obciazone zadnym kredytem i ewentualny
kupujacy zaciaga kredyt jaki chce i gdzie chce. Ale czy jako sprzedajacy
musze placic jakis podatek po wszystkim? Czego powinnam dopilnowac kiedy juz
dostane pieniadze od sprzedajacego, gdzies zglosic ta sprzedaz ?
Aga
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: dla odmiany pogodnie 16.11.05, 21:03
      Witaj Ago,
      napisz mi, proszę, w jaki sposób i kiedy (data) nabyłaś własność mieszkania.
      To istotne dla odpowiedzi na Twoje pytanie.
      Pozdrowienia. B.
      • agawa073 Re: dla odmiany pogodnie 17.11.05, 09:25
        Witam serdecznie, Mieszkanie kupilam od spoldzielni na kredyt, akt notarialny
        podpisany 4.11.04, lokal wraz z prawami przeniesiony w tym dniu na mnie razem z
        piwnica i udzialem w czesciach wspolnych budynku i gruntu. Ksiega wieczysta
        zalozona i poki co obciazona hipoteka, ale za chwile kredyt bedzie splacony i
        ksiega uwolniona.
        • bebiak Re: dla odmiany pogodnie 20.11.05, 04:37
          Witaj Ago,
          Twoja sprzedaż podlegać będzie ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych.
          Co do zasady będzesz miała do zapłacenia taki podatek dochodowy w wysokosci 10%
          usyskanej ceny,
          ale po zawarciu umowy sprzedaży winnaś pójść w ciągu 14 dni do US i złożyć
          oświadczenie, iż w ciągu 2 lat przeznaczysz całą uzyskaną ze sprzedaży cenę na
          cele określone w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (tam jest
          kilka możliwości). I oczywiście już jak wydatkujesz te środki to winnać pójść
          ponownie do US i do końca już załatwić tę sprawę.
          Uczulam Cię na te 14 dni od daty zawarcia umowy sprzedaży: kiedyś US bardzo
          skrupulatnie tego terminu przestrzegał, teraz ponoć jest już mniej
          rygorystyczny, ale lepiej się w tym terminie wybierz.
          Pozdrowienia serdeczne. B.
          • agawa073 Re: dla odmiany pogodnie 21.11.05, 14:23
            Bardzo bardzo dziekuje. Jeszcze tylko jedna rzecz jest dla mnie niejasna, przy
            sprzedazy przeciez musze sie wymeldowac z mieszkania, do ktorego zatem US mam
            sie zglosic skoro ten ktoremu podlegam ma juz niejako moje nieaktualne dane
            dot. zamieszkania ? Gdzie rowniez w takim przypadku rozliczam sie z podatku w
            nastepnym roku?
            Wiem na 90% ze mieszkanie sprzedam do konca tego roku.
            Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka