Dodaj do ulubionych

podatek od sprzedaży nieruchomości

08.12.05, 12:27
Prosę o pomoc
Sprzedaję dom o wartości około 200 000 zł pytanie ile % podatku muszę
zapłacić od kwoty sprzedaży. Czy od kwoty podatku mogę odliczyć zakup nowego
mieszkania o wartości około 100 ooo zł.
Z góry dziękuję za informacje
KW46
Obserwuj wątek
    • jocek1 Re: podatek od sprzedaży nieruchomości a raty kret 08.12.05, 15:43
      Podczepię się pod to pytanie, bo temat podobny a w archiwum nie znalazłem
      wyczerpujących informacji.
      Otóż:
      Sprzedaję mieszkanie, składam oświadczenie w US i od razu wpłacam część
      pieniędzy na kredyt (żeby zmniejszyć raty).
      Czy w takim wypadku rozliczając się po dwóch latach z US mogę zaliczyć na poczet
      tej pierwotnej różnicy raty kredytu, które wpłacę do banku w ciągu tych dwóch lat?
      Czy po tych dwóch latach potrzebuję z banku jakieś "zaświadczenie" dla US, w
      którym mowa będzie, że "X w ciągu dwóch lat wpłacił tytułem spłaty kredytu
      mieszkaniowego kwotę x (np. równą kwocie uzyskanej ze sprzedaży)?
      Może to jest oczywiste na tak, albo na nie. A może po prostu chcę
      przekombinować? ;-))

Każda odpowiedź poparta argumentacją zgodną z obowiązującym prawem mnie ucieszy.

Pozdrawiam
      • jocek1 Re: podatek od sprzedaży nieruchomości a raty kre 09.12.05, 11:24
        > Każda odpowiedź poparta argumentacją zgodną z obowiązującym prawem mnie ucieszy
        <a
        href="ttp://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=81220&i_smpp_s_strona=1"target="_blank">Znalazłem</a>

• jocek1 Re: podatek od sprzedaży nieruchomości a raty kre 09.12.05, 11:28
          jeszcze raz
          <a
          href="http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=81220&i_smpp_s_strona=1"target="_blank">Znalazłem</a>

• jocek1 Re: podatek od sprzedaży nieruchomości a raty kre 09.12.05, 11:36
        tinyurl.com/d3ktc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka