Dodaj do ulubionych

kupuje mieszkanie które jest obecnie wynajmowane

23.02.06, 11:24
Mam problem kupuje chce kupić mieszkanie ale okazało się że właściciele mają
podpisaną umowę wynajmu do końca czerwca. Mi to nie przszkadza i może ono być
do tego czerwca wynajmowane, ale jak to wszystko załatwić prawnie.pomocy!!!!
Obserwuj wątek
    • al9 wszystko ok, ale... 23.02.06, 12:20
      Normalnie. wynajęcie mieszkania nie ma nic wspólnego z prawem włąsności. czyli
      kupujesz je normalnie, tak jakby było niewynajete...
      Istotne jest natomiast, czy najemcy maja umowę. Zażądaj jej - jeśli umowy nie
      ma - nie kupuj, albo żądaj wydania mieszkania bez najemców...
      pozdrawiam
      al
      • nati_82 Re: wszystko ok, ale... 23.02.06, 12:50
        ok dzięki . Umowa jest bo obecni właściciele odprowadzają podatek do US.
        • al9 to ok 23.02.06, 18:57
          to kupuj spokojnie, po transakcji powiadom (pisemnie) najemców, że kupiłaś
          mieszkanie, akceptujesz umowę najmu, nr konta na który ma wpływać czynsz i
          przypomnij o terminie wydania nieruchomości - w stanie niepogorszonym..
          Czy była kaucja? Będziesz musiała ja zwrócić!
          Pozdr
          al
          • nati_82 Re: to ok 23.02.06, 20:39
            kaucja? na razie nic nie podpisywaliśmy w poniedziałek jedziemy podpisać umowę
            przedwstępną by móc dalej załatwiać kredyt dlatego przed poniedziałkiem
            chciałam się wszystkiego dokładnie dowiedzieć. dziękuje bardzo za pomoc.
            • al9 wchodzisz w prawa (i obowiązki) wynajmującego 23.02.06, 21:17
              kaucja zabezpiecza ewentualne roszczenia Wynajmującego... Moze była
              uwzględniona w umowie najmu. Przeczytaj ją...
              :-)
              al
              • nati_82 Re: wchodzisz w prawa (i obowiązki) wynajmującego 23.02.06, 21:31
                dziękuje za informacje jestem bardzo wdzięczna
                • adam_skowron Re: wchodzisz w prawa (i obowiązki) wynajmującego 24.02.06, 18:36
                  podpisz umowę PRZEDWSTĘPNĄ ( w notariacie) , daj 10% zadatku
                  a mieszkanie kup 1 lipca - bez lokatorów,
                  • al9 ok, ale.. 26.02.06, 00:23
                    jeśli zrobisz tak jak radz Ci Pan Adam - wpłać 20% zadatku, a roszczenie z
                    umowy przedwstępnej ujawnij w księdze wieczystej...
                    al
                  • nati_82 Re: wchodzisz w prawa (i obowiązki) wynajmującego 01.03.06, 21:45
                    no niestety nie mogę tak zrobić bo na kupno tego mieszkania biorę kredyt a
                    chodzą pogłoski że ma coś się stać po 1 kwietnia z kredytami we frankach
                    dlatego chciałam kredyt zaciągnąć w marcu i będąc świadoma że to trochę potrwa
                    mieszkanie kupić w połowie kwietnia......:(
                    • al9 oj, nati, nati! 01.03.06, 22:23
                      Oj, zdaje się że szukasz pretekstu, żeby nie kupić. Po pierwsze - ograniczenia
                      będą lub nie będą. Po drugie - nie wiadomo od kiedy. Po trzecie - nie będą
                      dotyczyć wniosków juz zarejestrowanych w banku, po czwarte - można umowę
                      kredytową podpisać a uruchamiać nieco później, po piąte - 1 miesiąc wystarczy
                      na formalności wszędzie. Nawet w banku w uzbekistanie. (przyznaję, nic nie wiem
                      o bankach w uzbekistanie)
                      al
      • mojakarolinka Re: wszystko ok, ale... 07.03.06, 21:38
        Witam,
        a co jeśli nie ma umowy???
        chcę kupić mieszkanie ale sa w nim zameldowani na stałe (od 30 lat)ludzie bez
        umowy, co w takim wypadku?

pozdrawiam
        k.
        • al9 nie, nie i nie! naprawdę uważaj! 07.03.06, 22:12
          to kicha. Nie kupuj bez wymeldowania wszystkich. Masz dostać zaświadczenie o
          braku zameldowanych osób. I dodatkowo tuz przed aktem sprawdz to osobiście w
          urzędzie. Inaczej - kłopoty...... (lokator bezumowny ale zameldowany podlega
          ochronie - właściwie jest prawie nieusuwalny)
          :-(
          al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka