Dodaj do ulubionych

Darowanie mieszkania - art.890

24.02.06, 11:39
Witam,
mam pytanie do eksperta. Jak nalezy interpretowac druga czesc art.890 kc -
"Jednajze umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje sie wazne,
jezeli swiadczenie zostalo spelnione." czy tzn. ze ja moge sporzadzic umowe
darowizny mieszkania bez notariusza? A jezeli tak, to z jakimi oplatami jest
to zwiazane.
Druga sprawa, czy w trakcie trwania malzenstwa, ale w trwajacej 10 lat
separacji (bez orzeczenia sadu), czyli majatek jest wspolny formalnie, maz
moze darowac mi swoja polowe mieszkania?
Obserwuj wątek
    • al9 nie idź tą drogą... 24.02.06, 12:08
      Umowa darowizny nieruchomości musi miec forme notarialną... Trzeba potem
      rozliczyc sie z urzedem skarbowym , dopełnic formalnosci u zarządcy, dostawców
      mediów.. Druga część 890KC dotyczy skrajnych sytuacji: głęboka wieś, spisana
      przed laty umowa, która przed laty weszła w życie..
      Nie powołuj sie na ten zapis w normalnym obiegu prawnym.
      A co do darowania połowy mieszkania. Mąż moze Ci darować czy sprzedac swoją
      część. Ale najpierw musicie znieść ustawową wspólność majątkową.. kosztuuje to
      ok 500 zł i ma formę aktu notarialnego...
      pozdr
      al
      • bobesh Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 12:31
        al9 napisał:

> Ale najpierw musicie znieść ustawową wspólność majątkową.. kosztuuje to
        > ok 500 zł i ma formę aktu notarialnego...
        > pozdr
        > al

Albo do sądu po orzeczenie separacji. Skutek ten sam, a jest chyba taniej.
        • lucy50 Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 12:54
          Dziekuje bardzo za informacje.Zniesienie wspolnoty majatkowej, czy tez
          orzeczenie separacji mnie nie interesuje poniewaz mam wystapic o rozwod. Maz
          zostawia mi mieszkanie, ale nie chcemy placic dosyc duzych kosztow z tym
          zwiazanych, dlatego wymyslilam, ze moze jest takie wyjscie, ze przed rozwodem
          on mi podaruje jemu przyslugujaca czesc mieszkania i nie bedziemy placic oplat
          notarialnych. Czy w sadzie czy u notariusza to ok.2tys PLN, chyba ze cos sie
          zmienilo?
          • lucy50 Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 12:58
            A moze jednak skorzystac przed rozwodem ze zniesienia wspolnosci majatkowej,
            ale czy wszystkie oplaty to ok.500 PLN, czy jeszcze cos do tego nalezy dodac.
            No bo po zniesieniu tej wspolnosci maz mi sprzeda lub daruje i znowu jaks
            oplata czy podatek, jak to by bylo?
          • bobesh Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 13:03
            skąd wzięłaś sumę 2000 PLN?
            Jaka jest wartość mieszkania?
            Orzeczenie rozwodu skutkuje jednocześnie zniesieniem wspólności ustawowej,
            zatem ten problem byłby rozwiązany. Potem albo darowizna udziału męża na ciebie
            (ale uwaga - już BYŁY MĄŻ, więc osoba obca - inna grupa podatkowa, więc podatki
            mogą wyjść wysokie od darowizny), albo zniesienie współwłasności, co na jedno
            wychodzi (też podatki!!).
            IMHO najrozsądniejszym wyjściem byłoby w tej chwili zawrzeć umowę o zniesieniu
            wspólności ustawowej z jednoczesnym podziałem majątku dorobkowego. Na pewno
            oszczędzisz na podatkach, bo formalnie będziecie jescze wtedy małżeństwem i
            można będzie zastosować aulgę z art.16 ust. o podatku od spadków i darowizn.
            • lucy50 Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 13:10
              Ok. 2000 PLN podal mi notariusz, mieszkam w W-wie a wiec wartosci mieszkan sa
              duze.
              Gzie nalezy zawrzec taka umowe o zniesieniu wspolnosci z jednoczesnym podzialem.
              U notariusza, czy w sadzie i gdzie nizsze oplaty?
              • bobesh Re: nie idź tą drogą... 24.02.06, 13:21
                u notariusza.
                Koszt będzie uzależniony od wartości, bo to dwie umowy (choć w jednym akcie).

Natomiast można się zastanowić nad sądowym podziałem majątku czy zniesieniem
                współwłasności, ale mam wątpliwości, jak wtedy jest z podatkami i czy wpis
                sądowy nie wyniesie więcej niźli taksa notarialna+vat.
    • lucy50 Re: Darowanie mieszkania - art.890 24.02.06, 14:45
      Bardzo dziekuje za wszystkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka