08.04.06, 20:32
Kiedy zrezygnować ze spadku - część mieszkania ? Pierwsza rozprawa spadkowa?
Czy oddzielnie ?
Obserwuj wątek
    • co_macie Re: spadek 16.04.06, 22:03
      Czy można zrzec się spadku do mieszkania mając nieletnie dziecko ?
      • al9 Re: spadek 17.04.06, 11:46
        spadkobiorcą jest dziecko?
        czy rodzice?
        al
        • co_macie Re: spadek 17.04.06, 19:37
          1/2 mieszkania jest zapisane na mnie testamentem, mam dziecko nieletnie.
          Chcę się zrzec swojej części na mamę, czyli żonę spadkodawcy.
          Nie ja pracowałem całe życie na to mieszkanie, więc mimo zapisu nie mogę brać
          tego co nie moje.
          Pozostaje tylko kwestia mojego dziecka. Nie jest ono objęte testamentem, ale
          zanim podejmę kroki zrzeczenia się swojej części muszę mięć chociaż część
          pewności, iż nie będzie później problemów. Dlatego moje pytanie.
          Niech moja mama decyduje co zrobić ze swoim majątkiem, jeżeli zdecyduje, iż po
          Jej śmierci, mam odziedziczyć wszystko, to i tak moja część z zapisu taty
          przejdzie kiedyś na mnie lub na moje dziecko.
          Jeśli można prosić, to chętnie poznam również odpowiedź na moje pierwsze pytnie.
          Za 3 tygodnie idę do sądu w sprawie spadku i chciałbym wiedzieć, czy mogę
          zgłosić chęć zrzeczenia się swojej części na rzecz mamy ?
          • al9 dalej nie jestem pewien 17.04.06, 20:17
            Możesz zrzec się na rzecz Mamy - nie ma problemu.
            Wyjasnij jednak to:
            Pozostaje tylko kwestia mojego dziecka. Nie jest ono objęte testamentem, ale
            > zanim podejmę kroki zrzeczenia się swojej części muszę mięć chociaż część
            > pewności, iż nie będzie później problemów.
            -------------------
            Masz prawo dysponować swoją częścią spadku, to czy masz dzieci czy nie - nie
            gra tu roli. Ale decyzja jest nieodwołalna i nie możesz jej dokonac z warunkami
            związanymi z przyswzłościa swoich dzieci.. bo tak interpretuje Twoje
            wypowiedzi... Błędnie?
            al
            • co_macie Re: dalej nie jestem pewien 18.04.06, 14:25
              "Zrzekający się oraz jego zstępni, których obejmuje zrzeczenie się
              dziedziczenia, zostają wyłączeni od dziedziczenia, tak jakby nie dożyli
              otwarcia spadku".
              Ciekawe, jak jest taka osoba traktowana kiedy jest rozpatrywany spadek po 2-gim
              rodzicu.
              Rozumiem, że moje zrzeczenie się obejmuje również moich zstępnych (dziecko).
              Ale decyzja jest nieodwołalna i nie możesz jej dokonac z warunkami - chyba
              jest odwołalna jeżeli zgodzi się na to osoba na rzecz której się zrzekam ?
              Pytanie dodatkowe.
              Jaki wpływ ma moje zrzeczenie się, na osobę nie objętą testamentem, a
              ubiegającą się o zachowek.
              • ab_billy Re: dalej nie jestem pewien 18.04.06, 15:39
                Witam,

ale czytając waszą dyskusje mam wrażenie, ze nastąpiła jakaś pomylka.
                Przytoczony poniżej cytat nie dotyczy bowiem odrzucenie spadku a zrzeczenia się
                dziedziczenia. Z rzeczeniem się dziedziczenia mamy do czynienia wtedy, gdy
                nastepuje umowa z przyszłym spadkodawcą o zrzeczenie się dziedziczenia po nim.
                A odrzucenie spadku to sytuacja, w której osoba powołana do dziedziczenia
                odrzuca spadek. Pierwsze dotyczy umowy jeszcze z osobą żyjąca, drugie już
                sytuacji, w której do dzidziczenia doszlo.
                Oświadczenie o odrzuceniu spadku może być złożone w ciagu 6 miesięcuy od dnia,
                w którym spadkobierca dowiedział sie o tytule wego powołania. Składa się je
                przed sądem lub notariuszem i nie może byc juz ono praktycznie odwołane.
                Spadkobierca, który spadek odrzucił jest traktowany tak, jakby nie dożyl
                otwarcia spadku, co oznacza, ze jego spadkobiercy wchodza na jego miejsce -
                dzidziczą jego część w częściach równych. Sąd powinien więc zbadać, kto
                jest "kolejnym" spadkobiercą i wezwac go/ich na rozprawę.

A na zakończenie - odrzucenie spadku dotyczy tylko konkretnej sytuacji i nie ma
                nic wspólnego z ewentualnym późniejszym dziedziczeniem.

I jeszcze jedno - zachowek regulowany jest w kodeksie cywilnym art 991-1011 - i
                polega na tym, że uprawniony do zachowku, który nie otrzymał należnego mu
                zachowku słuzy przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłate sumy potrzebnej do
                pokrycie zachowku.
                Przy ustalaniu udziału spadkowego stanowiącego podstawę do obliczania zachowku
                uwzględnia się także spadkobierców niegodnych oraz spadkobierców, którzy spadek
                odrzucili.

Muszę przyznać, ze sprawy dotyczace spadków są bardzo trudne i nie znając
                szczegółów waszej sytuacji, trudno jest coś jednoznacznie stwierdzić. Proponuje
                na początek zapoznać się z tymi kilkoma przepisami z kodeksu cywilnego.

Pozdrawiam i życze powodzenia,
                Billy
                • co_macie Re: dalej nie jestem pewien 18.04.06, 18:25
                  Dzięki.
                  Co w takim raziem mogę zrobić, aby nie brać swojej części, którą chcę zostawić
                  mamie. Żeby mnie spłacić musiałaby sprzedać mieszkanie, a ja mysiałbym zapłacić
                  jeszcze od tego podatek.
                  Pewnie w jakiś sposób można uzgodnić, iż zostałem już spłacony. Niestety co z
                  podatkiem. Czy można go płacić dopiero po śmierci drugiego z rodziców, czyli
                  daj Boże za kilkadziesiąt lat ? W końcu nie chodzi tu o gotówkę, tylko o
                  majątek trwały, którego współwłaścicielem jest Mama.
                  • mojeprawo Re: mozna tak .. 19.04.06, 21:14
                    przyjmujesz spadek a przez to stajesz się współwłascielem, pewnie masz swoje
                    mieszkanie więc zapłacisz podatek od spadku ale raczej niezbyt duzy bo to I-
                    grupa podatkowa a ty dziedziczysz tylko 1/4 mieszkania.
                    następnie dokonujecie nieodpłatnego zniesienia współwłasności mieszkania w ten
                    sposób, że mieszkanie w całosci przypadnie mamie - zniesienie współwłasności
                    jest w takim przypadku jak ten zwolnione z podatku od spadków i darowizn.
                    mozesz także z mama się zastanowić nad celowościa zniesienia tej współwłasnosci
                    w kontekscie przyszłego dziedziczenia tego mieszkania po smierci mamy - widzę
                    tutaj prosty sposób przekazania w przyszłosci tego mieszkania twojemu dziecku.
                    pozdrawiam
                    mojeprawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka