Dodaj do ulubionych

zamian piwnic.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:21
Zarzad wspólnoty mieszkaniowej chce zamienic moja obecną piwnice w której
jest wezeł co na inną piwnice. Mpec niczego ode mnie nie oczekuje a wspolnota
owszem. dla nich problem zostanie uchalony poprzez ustawe.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: zamian piwnic. 02.07.06, 22:26
      Ale w czym problem?
      • Gość: Robert. Re: zamian piwnic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:19
        Przepraszam nie dokonczyłem wątku. Kłopot w tym ze ja nie chce zmieniac
        piwnic, ta mi odpowiada, mpec nie zgłasza do mnie zastrzezen(w sezonie
        grzewczym zawsze raz w miesiacu przychodzi pracownik do odczytu licznika, ma
        piwmice udostepnioną), po za tym nie ma wolnych piwnic w mojej klatce, a ta
        nowa ma powstac za zmniejszenia korytarza piwnicznego.
        • dobry_prawnik Re: zamian piwnic. 05.07.06, 23:32
          Wspólnota będzie miała ciężki orzech do zgryzienia.

Jeżeli nie chcesz zmieniac piwnicy, to nic nie wskórają. Najwyżej niektórzy
          przestaną ci mówić dzień dobry w windzie :)

Jeśli chciałbyć, to też nie byłoby to takie proste, jak się wydaje. Po pierwsze
          akt notarialny trzeba zmienić (opłaty). Po drugie wydzielić nowa piwnice -
          zmienić plany, ogólna powierzchnia użytkowa w budynku się zmieni itd. Być może
          wspólnota nie do końca zdaje sobie sprawe z zamieszania , jakie z taką zmianą
          sie wiązą.
          • andrzej.sawa Re: zamian piwnic. 06.07.06, 03:38
            A dlaczego zmieniać akt notarialny?
            • dobry_prawnik A dlaczego zmieniać akt notarialny? 06.07.06, 17:13
              andrzej.sawa napisał:

> A dlaczego zmieniać akt notarialny?

Zakładam (bo zazwyczaj jest tak), że własność mieszkania została przeniesiona
              jednym aktem, ale jest też drugi akt o udziale np. 3456/12908 w prawie własności
              lokalu użytkowego (garazu podziemnego i komórek lokatorskich) z prawem do
              wyłacznego korzystania np. ze stanowiska garażowego nr 2 i komórki lokatorskiej
              nr 8. I Pan X ma ww. udział - jeżeli zmienia piwnicę, to zmienia się
              powierzchnia piwnicy (czyli ułamek własności też), zmienia się numer piwnicy
              itd. Stąd konieczna jest zmiana aktu (żeby wszystko było lege artis).

Rzadszy przypadek to taki, że komórka lokatorska jest pomieszczeniem
              przynaleznym do mieszkania (zdarza to się np. gdy komórka nie jest w podziemiu,
              tylko np. na poddaszu, wtedy to i VAT jest 7% a nie 22% :). W takim przypadku
              zmiany wymagałby akt notarialny mieszkania, gdzie jest wymieniona komórka jako
              pomieszczenie przynależne (które nie może być osobnym przedmiotem sprzedazy, czy
              innej czynności prawnej).

Zakładam, że w omawianej sytuacji ma miejsce typowy przypadek pierwszy.
              • andrzej.sawa Re: A dlaczego zmieniać akt notarialny? 06.07.06, 17:36
                Powiedzmy najprościej - powstaje nowa piwnica o takiej samej powierzchni -
                oznaczona tym samym numerem i nie ma problemu.Stara piwnica znika jako piwnica i
                powstaje pomieszczenie na węzeł.Powierzchnia piwnic nie zmienia się,a więc nic
                nie trzeba zmieniać.Wyjątkiem byłaby sytuacja,gdy w akcie notarialnym jest plan
                z zaznaczoną piwnicą,wtedy byłby opisywany przez Ciebie problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka