Dodaj do ulubionych

Pełnomocnictwo notarialne

IP: *.mitex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:05
Mam pytanie, czy pełnomocnictwo na sprzedaż nieruchomości (mieszkania)
sporządzone u notariusza musi zawierać podpisy osób udzielających
pełnomocnictwa i osoby stającej się pełnomocnikiem, czy tylko tych
pierwszych. Pytam, bo naczelnik urzędu skarbowego wyjaśnił mi (ponieważ nikt
z pracowników nie potrafił), że muszą być podpisy wszystkich osób. Czy ma on
rację?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Pełnomocnictwo notarialne 06.07.06, 14:07
      Nie sądzę,używam pełnomocnictw bez mojego podpisu i nie miałem problemów,ale
      może ktoś znalazł jakiś haczyk.
    • Gość: Krystian Re: Pełnomocnictwo notarialne IP: *.mitex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 14:19
      Sprawa jest dla mnie ważna, ponieważ sprzedaję mieszkanie i kupuję większe.
      Ludzie od których kupuję wyjeżdżają do Angli 10-go, a ich syn przylatuje do
      Polski 13-go. Natomiast osoba, która kupuje ode mnie mieszkanie kredyt dostanie
      dopiero 17-go lipca. Tak więc, wyjeżdżający do Anglii nie mogą spisać
      pełnomocnictwa na syna, bo go jeszcze nie będzie i nie może on podpisać tego
      pełnomocnictwa. I co, przez naczelnika mam czekać 4 miesiące (bo za tyle ludzie
      ci będą znowu w Polsce)?
      • bobesh Re: Pełnomocnictwo notarialne 06.07.06, 15:08
        Naczelnik opowiada bzdury.

Przed notariuszem musi stawić się mocodawca i znać dane pełnomocnika (imiona i
        nazwiska, miesjce zamieszkania, dobrze gdy zna nr dokumentu tożsamości i pesel)
      • andrzej.sawa Re: Pełnomocnictwo notarialne 06.07.06, 17:38
        Jest jeden sposób na urzędnika - podstawa prawna.To jest skuteczne,bo wtedy
        urzędnik musi poczytać przepisy.Stosowałem.
    • ruda_80 Re: Pełnomocnictwo notarialne 06.07.06, 15:45
      Kupowałam mieszkanie przez pełnomocnika - z właścicielką nie miałam żadnego
      kontaktu, bo mieszka na stałe w USA - wszelkie pełnomocnictwa były podpisane
      tylko przez właściciela mieszkania (i oczywiście potwierdzone notarialnie +
      apostille), nie było tam żadnych podpisów pełnomocnika (tylko wymienione jego
      dane)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka